. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışı yapıldı


 

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Çok çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Eğer toprağı suyla buluşturur, insanları, çiftçileri eğitirsek Türkiye’nin önü açılacaktır. Tarlaları suyla buluşturduğumuzda Türkiye’nin hızını Allah’ın izniyle kimse engelleyemez.” dedi.

 

Fakıbaba, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile 4. Sivas Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışına katıldı.

 

Açılışta bir konuşma yapan Fakıbaba, su ve eğitimin her ülkede önemli olduğunu söyledi.

 

Suyun toprakla buluştuğunda çiftçilerin çok önemli işler başaracağına inandığını aktaran Fakıbaba, “Ne Hollanda ne Almanya ne Amerika… Benim çiftçi arkadaşlarım mükemmel insanlar, çalışkan, samimi insanlar.” diye konuştu.

 

Kendilerine büyük işler düştüğüne ve vebal altında oldukları için çok az uyuduklarına dikkati çeken Fakıbaba, “Çok çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Eğer toprağı suyla buluşturur, insanları, çiftçileri eğitirsek Türkiye’nin önü açılacaktır. Tarlaları suyla buluşturduğumuzda Türkiye’nin hızını Allah’ın izniyle kimse engelleyemez.” ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye olarak önümüz, yolumuz açık”

 

Bakan Fakıbaba, üretmek ve çalışmak gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

“Güven olayı çok önemli, samimi olmak, diyalog kurmak çok önemli. Eğer istişare edersek, güvenirsek her şey iyi olur. Esas devlet vatandaşın kendisi. Biz sizin hizmetkârınızız, bakanıyla, başbakanıyla, memurlarıyla bürokratlarıyla, vekilleriyle… Biz sizin için varız. Siz olmazsanız biz hiçbir şeye yaramayız. Üretene de saygı duyacağız. Üreten, arada katma değer sağlayan ve tüketen 80 milyon halka büyük saygı duymak lazım. Birbirimize saygı duyacağız ki Türkiye büyüyecek. Yoksa bir kesim ‘sadece bana’ derse insanların mutlu olması mümkün değil. Bunlara dikkat ettiğimiz takdirde ben inanıyorum Türkiye olarak önümüz, yolumuz açık. Biz bunu başaracağız, 80 milyon insan buna hazır.”

 

Sivas’a da, Şanlıurfa’ya verilen destek kadar destek verileceğinin altını çizen Fakıbaba, aynı desteğin tüm illere, bölgelere verileceğini söyledi.

DİĞER HABERLER
TMMOB İstanbul Kent Sempozyumu

 

Fakıbaba, tarım olmazsa yaşamın olmayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

 

“Gıdayı, tarımı üreteceğiz. Gece gündüz çalışıyoruz ve hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah, toprağımızı suyla, çiftçimizi bilgiyle buluşturacağız. Su verilmesinin en kötü örneği Urfa’dır. Harran’a suyu verdik, suyu olduğu gibi tarlalara akıttık, vahşi sulamayla toprağı tuzlandırdık ve o gübreli o güzelim topraklar olduğu gibi sınır dışına Suriye’ye gitti. O suyla Suriye hiç gübreye falan gerek kalmadan binlerce kilometrelik toprak alanına sahip oldu ve orada organik tarım yaptı. Onun için Tarım Bakanı olarak inşallah bundan sonra çizeceğimiz yol hep kapalı sistem olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bana talimatı bu oldu. ‘Fakıbaba ne yapacaksın?’ dedi. ‘Vahşi sulamaya son’ dedim. Az olsun ama bundan sonra temiz olacak, suyun ve toprağın kıymetini bileceğiz. Su ve toprak Türkiye’nin en önemli iki şeyi, üçüncüsü eğitim, dördüncüsü insan. Öyle güzel insanlarımız var ki vallahi ben gurur duyuyorum. Bizim insanımız zeki, çalışkan, üretken ve ona imkân verdiğinizde neler neler yapar onu çok iyi biliyorum.”

 

“Toprak suyla çiftçi bilgiyle buluşursa inşallah bereket gelir”

 

Bakan Yılmaz da, açılışta yaptığı konuşmada, tarımın stratejik bir sektör olduğunu, enerji güvenliği kadar gıda güvenliğinin de önemli olduğunu vurguladı.

 

Bundan sonraki hedeflerinin toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturmak olduğunu belirten Yılmaz, “Toprak suyla çiftçi bilgiyle buluşursa inşallah bereket gelir. Zira tarım zordur, bu yüzden çiftçi bu milletin temel direğidir, orta direğidir.” dedi.

 

Yılmaz, 80 milyonu ve ülkeye gelen mültecileri tarımla beslediklerine dikkati çekerek, “Onun dışında ihracatımız da var. 16 milyar dolar ihracata çıktık. Hollanda’nın ihracatı fazla ama ithalatı ne kadar? Türkiye’den kat kat fazla. Tarımsal milli geliri Türkiye’nin gerisinde. Hollanda dünyadaki sıralamada ilk 10, 20, 30 arasında da değil ama ne yapıyor 80 milyar dolarlık tarım ürününü alıyor, işliyor 120 milyar dolardan satıyor. Bu da ticaret, maharet ama bu tarımsal üretim değil. Türkiye kakao üretmez ama kakao ürünlerini ihraç eder. Onun için Hollanda ülkemizde tarım için verilebilecek bir örnek değildir.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
İhracatçılar "Ortak Akıl" için buluştu

 

“Türkiye’yi de Sivas’ı da tarımda hak ettiği yere getireceğiz”

 

Türkiye’nin birçok tarım ürününde kendisine yettiğini ve bundan sonra da bunu geliştireceklerini aktaran Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

 

“Sivas’ın yüzde 66’sı geçimini tarımdan sağlıyor. Sivas, yulaf ve görengede (korunga) Türkiye birincisi, buğday ve aspirde Türkiye üçüncüsü. Yonga tiritikalede Türkiye beşincisi, şeker pancarı ve patateste Türkiye yedincisi, kayısıda Türkiye sekizincisi, arpada Türkiye dokuzuncusu, süt ve bal üretiminde yedinci, alabalık üretiminde Türkiye beşincisidir. Sivas’ta tarımda ne yapsak yeridir. Göç var, tarımda çalışan da azalıyor ama buna rağmen et üretimi, süt üretimi gerek Türkiye gerekse de Sivas’ta artıyorsa nüfus azalmasına rağmen tarımda üretim artmışsa verimliliği yakalamışız demektir.

 

Allah nasip ederse, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi de Sivas’ı da tarımda hak ettiği yere getireceğiz. 2002’de Türkiye’de büyükbaş hayvan sayımız 9 milyon 800 bin idi, 2016’da 14 milyon 200 binin üzerinde. Küçükbaş hayvan sayısı 31 milyon 900 binin üzerindeydi, bugün 41 milyon 300 binin üzerinde. Koyun 25 milyonun üzerindeydi bugün 30 milyonun üzerinde. Keçi 6 milyonun üzerindeydi, bugün 10 milyonun üzerinde. Türkiye’de süt üretimi 8 milyonun üzerindeydi bugün 18 milyonun üzerinde, kırmızı et 420 bin tonun üzerindeydi, bugün 1 milyon 170 binin üzerinde. Tavuk eti 700 bin tondu bugün 1 milyon 800 bin tonun üzerinde. Yumurta 11 milyarın üzerindeydi bugün 18 milyarın üzerinde. Bal 74 bin tonun üzerindeydi, şimdi 105 bin tonun üzerinde. Bu sayıları artırabilmek mümkün. Bunun için tarımda verimliliği sağlamak lazım. Aksi halde insanı verimsiz olarak tarımda tutarsanız gizli işsizliği teşvik etmişsiniz demektir. Türkiye’nin en önemli sorunu işsizliği, yüzde 10.2’ye düşürdük. Ama önümüzdeki dönemde sadece yıl başından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam projesiyle 1,5 milyona yakın insanımız iş buldu, aş, ekmek buldu ama yetmez. Önümüzdeki dönemde inşallah bunları artıracağız.”

DİĞER HABERLER
Arkadaşım Kanser

 

Bakan Yılmaz, Sivas’ın Türkiye’de mera hayvanlığı ve yetiştiriciliğinde öncü olan iller arasında olduğuna işaret ederek, Sivas’ın damızlık düve üretiminde 32 ilin, damızlık koç ve teke üretiminde 23 ilin arasında olduğunu bildirdi.

 

İsmet Yılmaz, şunları kaydetti:

 

“200 baş düve alımına hibe verilecek, damızlık düve üretiminde gerek ahır yapımına gerek alet ve ekipman yapımına yüzde 50’ye yakın hibe verilecek. Damızlık koç ve teke üretiminde ağıl yapımına ve hayvan, alet ile ekipmana yüzde 50 hibe desteği verilecek. Tarımda Türkiye’nin bugünü dünden daha iyi, rakamlarla söyledim. İnanıyorum ki Bakanımızın liderliğinde Türkiye’nin de Sivas’ın da tarımının yarını bugünden daha iyi olacaktır. Biz çiftçimize insanımıza, bakanımıza güveniyoruz.”

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaptığı konuşmada tarımın önemine değinerek, fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından Bakanlar Fakıbaba ve Yılmaz ile Vali Davut Gül, Şemsi Bayraktar ve diğer ilgililer, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

 

Fuarı gezen Bakanlar ve beraberindekiler, stantlardaki yöresel ürünleri inceledi ve Kangal köpeklerini sevdi.


25 Ağustos 2017. 10:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x