Soğan üreticisi ‘depo desteği’ istiyor


7

 

 

Kuru soğan üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada bulunan Eskişehir’deki
çiftçiler, ürünlerini muhafaza edecekleri depoların inşası için finansal destek
bekliyor.

 

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Odunpazarı Ziraat
Odası Başkanı Hüseyin Şen, Eskişehir’in kuru soğan üretiminde Türkiye’deki
önemli bölgelerden olduğunu söyledi. İlde soğan üretiminin uzmanlar
eşliğinde bilinçli yapıldığını belirten Şen, gelecek yıllarda üretim miktarı
bakımından Türkiye’de ilk sırada yer almayı hedeflediklerini anlattı.

 

Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 1 milyon 750 bin ton kuru soğan üretildiği ifade
eden Şen, şöyle konuştu:

“Üretim miktarının bu yıl da geçen yılki gibi olacağını düşünüyoruz. Kuru
soğanın kilogramı şu an tarladan 35-50 kuruştan satılıyor. Çiftçinin elinden
çıkışı ile pazar fiyatı arasında da çok büyük farklar oluyor. Bunun için çiftçinin
depolama imkanı olması gerekiyor. Aslında üreticilerin genelinde depolama
imkanı yaygınlaşırsa kış aylarında da direkt çiftçiden alınabilirse hem çiftçi
hem de tüketici açıcısından uygun olacak. Onun için de tarımdaki destekler
verilirken çiftçiye depolama imkanlarında yardımcı olunması gerektiğine
inanıyoruz. Depolama imkanı tarla ile pazar fiyatı arasındaki makası da
kapatacaktır. Çiftçilere depo için faizsiz, uzun süreli ödemeli kredi
verilmesinden yanayız.”

 

“Üreticiden tüketiciye kadar çok el değiştiriyor”

 

Kuru soğan üreticisi Mesut Ör ise Eskişehir’in Türkiye piyasasında tanınan iller
arasında yer aldığını dile getirerek, her çiftçinin danışman nezaretinde üretim
yaptığını bildirdi.

Ör, soğanın yılın her ayında tüketilen bir ürün olduğuna dikkati çekerek, “Elde
ettiğimiz ürünün iyi muhafaza edilmesi gerekiyor. Tüketiciler, pazardan alınan
fiyatın üreticiye yansıdığını düşünüyor ama bizden sonra birkaç el değiştiriyor.
Bunun için üreticilere depolama konusunda destek verilmesi gerekiyor”
ifadelerini kullandı.AA


Yazan - 14 Eylül 2015. Kategori MANŞET, GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x