Sütümüz Bitiyor!


 

ANKARA BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI

 

Tüm dünyada, 1 Haziran “Süt Günü” olarak kutlanıyor.

 

İnsan dahil tüm memelilerin ilk besini olan ve dünyaya yeni gelmiş bir canlının tüm gereksinimlerini içeren süt, elbette böyle bir kutlamayı hak ediyor.

Süt var olduğu sürece her şeye yeter.

 

Var olduğu sürece…

 

Hayvansal gıdaların varlığı, istikrarlı bir hayvancılık politikasının da varlığını gerektiriyor. Bu da yetmiyor, toplumun doğru besin kaynaklarının neler olduğuna dair aydınlatılması gerekiyor. Oysa bugün izlenen politikaların tam olarak amacına hizmet edememesi bir yana, toplumumuz, neyi hedeflediği belli olmayan, konunun uzmanı da olmayan bazı kimselerce, doğru bildiği konularda bile korkutularak doğrulardan uzaklaştırılıyor.

İşte tüm bu nedenlerle AVHO olarak, ülkemizde süt üretim ve tüketimine ilişkin verileri Dünya Süt Günü’nde kamuoyunun bilgisine sunmak ve önerilerimizi paylaşmak istedik.

 

Ülkemizde son on yılı dikkate aldığımızda, ortalama yıllık 10 milyon ton civarında olan süt üretiminin günümüzde 19 milyon tona ulaştığı görülmektedir. Üretimdeki bu artış, son yıllarda uygulanan politikaların olumlu sonuçlar verdiğini göstermesi bakımından önemlidir. Özellikle yürütülen “Okul Sütü Projesi” ile çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi ve süt içme alışkanlığı kazanması sağlanmaktadır.

DİĞER HABERLER
“Balıkesir Tanıtım Günleri” nde Bursa Lezzeti

Ülkemizdeki üretimin 17 milyon tonu, yaklaşık 5,5 milyon sağmal inekten elde edilen inek sütü, kalanı da yaklaşık 15 milyon sağmal koyun ve 4,5 milyon sağmal keçi ve az bir miktar da mandadan elde edilen süttür.

 

Elde edilen 19 milyon ton çiğ sütün yaklaşık 9,2 milyon tonunun sanayi tarafından işlendiği ve buradan yılda yaklaşık 1,5 milyon ton içme sütü, 58 bin ton tereyağı, 650 bin ton peynir, 1,2 milyon ton yoğurt, 684 bin ton ayran, 124 bin ton süt tozu üretildiği görülmektedir.

 

2016 yılında süt ürünleri ihracatı 176 bin ton seviyesine ulaşarak 323 milyon dolar gelir elde edilmiştir.

 

Yaklaşık 10 yıl önce hazırlanarak faaliyete geçirilen “Ulusal Süt Kayıt Sistemi” sayesinde, sütün izlenebilirliği ve güvenilirliği arttırılmıştır.

 

Günde 2 bardak süt!

 

Yüksek oranda kaliteli hayvansal protein ve aminoasit içeren süt, doğumundan itibaren her yaştan insanın tüketmesi gereken bir besin. Büyüme ve gelişmeye olan katkısının yanı sıra zihinsel aktiviteyi teşvik ederek odaklanmayı kolaylaştırması, kilo kontrolünü kolaylaştırması, kolesterol dengesini sağlaması, hepsinden önce susuzluğu gidermesi ve vücudun sıvı gereksinimini karşılaması bakımından büyük önem taşıyan sütü her bireyin günde 2 bardak tüketmesi gerekiyor.

DİĞER HABERLER
SPACE 2013, 10–13 Eylül tarihleri arasında Fransa’nın Rennes bölgesinde yapılacak.

 

Daha sağlıklı bir toplum olabilmek için yaklaşık 14 milyon ton civarında süt tüketmemiz gerektiği dikkate alındığında, içimlik süt oranının gereksinimin çok altında kaldığı görülmektedir.

 

Ülkemizde çiğ süt üretiminin pazarlanmasına bakıldığında üretici örgütleri dışında pazarlanan miktarın toplam üretimin %59’unun, SÜTBİR kanalıyla %18’inin, DSYMB kanalıyla %13’ünün, TARKOOP kanalıyla %4’ünün, HAYKOOP kanalıyla %4’ünün ve KÖYKOOP kanalıyla da %2’sinin pazarlandığı görülmektedir.

Süt teşvikinin sanayiye giden 9,2 milyon ton için verildiği, geriye kalan yaklaşık 10 milyon ton süt üretimini yapan küçük aile işletmelerinin bu teşvikten yararlanamadığı dikkate alındığında;

 

– Küçük aile işletmelerinin de süt üretimi teşvikinden yararlanacak bir modelin hayata geçirilmesi,

 

– Ağırlıkla ülkemizin batı bölgelerinde bulunan süt sanayinin Orta Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde de bulunmalarını sağlayacak olanakların yaratılarak bu bölgelerde de süt üretimini artıracak yapılanmaların teşvik edilmesi önerilmektedir.

 

Bunu hayata geçirebilmek için de, yurdumuzda hem mera alanlarının korunması, hem de yem bitkisi üretimi için kalıcı önlemlerin alınması, girdilerin azaltılması, teşviklerin doğru zamanda doğru kişilere verilmesi için ilgili kurumların nitelikli işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.

 

Süt ve ürünleri üretim ve tüketiminin sağlıklı olabilmesi, bu konuda toplumun kaygılarının da giderilmesi için gerek sütün elde edildiği sağmal hayvanların, gerekse süt tüketen toplumun sağlığı için süt üretiminin bütün aşamalarında veteriner hekim kontrolü sağlanması için gerekli istihdam çalışmalarının ivedilikle sonuçlandırılması önem arz etmektedir.

DİĞER HABERLER
Kolesterol Kılavuzuna Burnumu Bile Silmem

 

Saygılarımızla,

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası

 

 

 

 

 


1 Haziran 2017. 16:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x