Tarımda gelecek inovasyon ve dijital teknolojinin


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Houlin Zhao’nun yanı sıra hükümetlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplumun, genç çiftçilerin ve Avrupa ve Orta Asya’dan özel sektörün temsilcileri tarımsal inovasyon ve dijital teknolojilerin kullanılmasında ortak ve güçlü bir çağrı yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

32. FAO Bölgesel Avrupa Konferansı sırasında inovasyon ve dijitalleşme üzerine gerçekleştirilen etkinlikte, inovasyon ve bu iki sürecin küçük çiftlik sahiplerinin geçim kaynaklarını artırmak, gıda güvenliğini ve beslenmeyi iyileştirmek ve bölgedeki iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmak için gerekli olduğunu belirttiler.

Açılış konuşmasında FAO Genel Direktörü bölgedeki FAO Üyelerini dijital teknolojiler ve biyoteknolojiler de dahil olmak üzere yeni teknolojileri büyütmeye teşvik etti ve yeniliğin aynı zamanda “tarımsal gıda sistemleri için politika ve iş modellerinde yenilikçiliği” de kapsadığını vurguladı.

Qu, Avrupa ve Orta Asya’nın FAO ve küresel tarımsal dönüşüm için çok önemli bölgeler olduğuna işaret etti.

ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao İSE, İTU’nun çiftçilerin çevreye saygı göstererek gıda üretimini artırabilmeleri için 5G ve Yapay Zeka gibi yeni teknolojilerden tam olarak yararlanmalarına yardımcı olmak da dahil olmak üzere “dijital devrimi bir kalkınma devrimine dönüştürmeye kararlı olduğunu” söyledi.

DİĞER HABERLER
Tarım, Çevre ve Kırsal Kalkınma için Sosyal Girişimcilik

Ayrıca, altyapı, yatırım, yenilikçilik ve kapsayıcılığın, tüm küçük çiftçilerin birçok kırsal alanda ulaşılamayan veya çok pahalı olan Bilgi ve İletişim Teknolojisi izmetlerinden yararlanmasını sağlamak için çok önemli olduğunu vurguladı.

FAO ve ITU, bu yılın başlarında, Avrupa ve Orta Asya’daki 18 ülkende Dijital Tarımın Durumu üzerine bir çalışma yayınladılar; bu, yayında yer alan ülkelerin çoğunun tarım sektörünün Bilgi ve İletişim Teknolojisinin kullanımı için ulusal bir strateji uygulamadığını tespit etti.

Avrupa ve Orta Asya’da inovasyon ve dijitalleşmeyi nasıl teşvik edebiliriz?

Toplatının özel oturum bölümünde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin yenilikçi ve dijital tarım çözümlerini nasıl uyguladığına dair somut örnekler verdi ve dijitalleşmenin benimsenmesi söz konusu olduğunda tarım sektörünün diğer sektörlerin gerisinde kalmasına dikkat çekti.

Türkiye’de uygulanan bu çözümlerden biri de, tüm gıda tedarik zincirini kapsayan dijital tarım pazarı uygulaması. Pakdemirli uygulamanın blok zincir tabanlı Pazar sistemi sayesinde, alıcıları ve satıcıları bir araya getirdiğine, finans, sigorta ve ulaşım hizmetleri sunduğuna dikkat çekti. Pakdemirli ayrıca FAO üyelerine çiftçileri 200 farklı başlıkta sunulen e-eğitim sistemi hakkında da bilgi verdi.

Tarım Bakanı Pakdemirli, Türkiye’nin FAO’nun da desteğiye 2020-2025 için ulusal bir e-tarım stratejisi geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Kasap ve Marketler Beyaz Eti Parçalayarak Satabilecek

Avrupa Komisyonu Kırsal Kalkınma Genel Direktörü ve Program Sorumlusu Doris Marquardt de geniş bant kapasitelerinin güçlendirilmesinden, dijital becerilerin geliştirilmesinden araştırmacıları ve son kullanıcıları bir araya getirmeye kadar tarımda dijitalleşmeyi teşvik etmek için uygun bir ortam yaratma ihtiyacını vurguladı


17 Kasım 2020. 06:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x