Tavuk eti tüketiminde Avrupalıları geride bıraktık

atk

 

 

Son zamanlarda organik yumurta ve tavuk yetiştiriciliğinin çok fazla arttığına dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Tülin Aksoy, Türkiye’de kişi başına yılda tüketilen yumurta sayısının 189 adet olduğunu, bu sayıyla da Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin tüketim oranlarına bakıldığı zaman geride kaldığını, tavuk eti tüketiminde ise Türkiye’nin yılda kişi başına 21 kilo tavuk eti tükettiğini, bu oranla ise Avrupalıları geride bıraktığını açıkladı.

 

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TAVUK ÜRETİCİSİ BİZİZ

 

Prof.Dr. Tülin Aksoy, Avrupa’nın en büyük tavuk eti üreticisinin Türkiye olduğunu, 1980’den bu yana Türkiye’de tavukçuluk sektörünün geliştiğini, tavuk eti tüketiminde Avrupa’yı geçtiğimizi, Avrupa’da kişi başına yılda 20 kilo tavuk eti tüketildiğini, Türkiye’de ise bu oranın yılda kişi başına 21 kilo olduğunu söyledi.

 

YILDA 300 MİLYON TON ET TÜKETİYORUZ

 

Türkiye’de yılda 300 milyon ton üretildiğini, bunun 3’te 1’inin tavuk eti olduğuna dikkat çeken Aksoy, yumurta da ise yılda 75 milyon ton yumurta üretildiğini, gelişmiş ülkelerde kişi başına yılda 200-250 arası yumurta tüketildiğini, ülkemizde ise kişi başına yılda189 yumurta tüketildiğini belirtti.

 

Prof.Dr. Tülin Aksoy,

Prof.Dr. Tülin Aksoy,

 

 

ÜLKEMİZDE BALIK ETİ VE KIRMIZI ET TÜKETİMİ AZ

 

Açıklamalarına devam eden Aksoy, balık eti ve kırmızı eti az tükettiğimize dikkat çekerek yumurta tüketimini artırmamızı, yılda kişi başına en az 300 adet yumurta tüketmemizi, Fransızlar, Ruslar ve Japonların yılda kişi başına 300 adet yumurta tüketmenin yanında kırmızı eti de bizden fazla tükettiklerini vurguladı.TÜRKİYE’DE BELLİ KESİM ORGANİK YUMURTA ALMAYA HAZIRAksoy, Türkiye’de gelir düzeyi yüksek olanların organik yumurtaya sıcak baktığını, diğer kesimler için normal tavuk yetiştiriciliğine devam edilmesi gerektiğini, iki sektör arasında karalama yapılmaması gerektiğini, organik olmayan yumurtaların organik diye satıldığını, organik yumurtalara mutlaka logolama yapılması gerektiğini, pazarlarda tek renk ve üzeri gübreleri yumurtaları organik diye sattıklarını dile getirdi.

 

TAVUKLAR RAHAT DOLAŞSIN DİYE ORGANİK YUMURTA ALINIYOR

 

Avrupalıların tavukların özgür olmalarını istediklerini söyleyen Aksoy, daha fazla para ödeyerek tavukların geniş alanda dolaşması için organiğe yöneldiğini, gezen tavukların yumurtalarının 2 kat daha fazla olduğunu, bu parayı da tavukların serbest dolaşması için verdiklerini, bu eğilimin 1970’den sonra ortaya çıktığını, Türkiye’nin de bu durumdan etkilendiğini, organik yumurta üretiminde yemin de mutlaka organik olması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=97900

Yazan - Ağu 12 2016. Kategori HAYVANCILIK, KÜMES HAYVANCILIĞI, MANŞET, Prof. Dr.Tülin Aksoy. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |