Tavukçuluk Sektörünün Putin beklentisi 


hi-putin-852-cp-03451715-8col

 

 

 

 

ABD ve AB ülkelerinin gıda maddeleri ihracatında Rusya’ya ambargo kararı sonrası Türk Kanatlı Sektörünün gözü, kulağı Putin’in çıkartacağı ithalat kanununda odaklanıyor.

 

 

Bilindiği gibi Rus ithalatçılar Türkiye’den  tavuk ürün çeşitleri yerine sadece mekanik ayrılmış et ithal etmektedir.Halbuki Kanatlı Sektörü diğer tavuk ürünleri çeşitlerinin de bu ülkeye gönderilmesi için büyük çabalar sarfediyorlar.

 

Bu konu ile ilgili açıklama yapan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD–BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, , yaptığı açıklamada, Rusya’nın ambargo kararı öncesinde beyaz et satışı için gerekli izinler bulunmasına rağmen ihracatın çok düşük seyrettiğini anımsattı”

DSC_2764

 

Dr.Sait Koca, söz konusu ihracatın çoğunun mekanik ayrılmış et ve bunların hammaddelerinden oluştuğunu kaydetti.

 

“Hedefimiz mekanik ayrılmış etin yanında bütün piliç, parça ürünler, sosis-salam gibi ürünlerle ileri işlenmiş ürünleri de daha fazla gönderebilmek. Bu konuda firmalarımız yoğun görüşme trafiği yaşıyor. Sektör olarak Rusya’dan 2015 yılı için 150 bin tonluk kota talep ettik. Rusya’ya ihracatta asıl etki gelecek yıl hissedilecek. Sektörümüz kapasite, altyapı ve teknik birikim ile bu üretimi rahatlıkla karşılayabilecek seviyede. Hedefimiz ambargo kalksa dahi Rusya pazarında kalıcı olmak. Bunun için önümüzde iyi bir fırsat var ve bunu kısa zamanda doğru bir strateji ile değerlendirmek için çalışmalar yapıyoruz.”

DİĞER HABERLER
Yasadışı Su Ürünleri Denetimleri Etkinlikle Sürüyor

 

Firmalarımız yoğun bir görüşme trafiği yaşıyor

 

Rusya‘nın ABD ve AB ülkelerine gıda maddeleri ithalatında ambargo kararı öncesi Türkiye’nin bu ülkeye yönelik beyaz et ihracatı aylık 50 tonken, bu ay itibarıyla binlerce tona yükseldi. Ağustos-eylül döneminde Beypiliç 946, Banvit bin, Keskinoğlu da 3 bin 300 ton beyaz et ihracatı gerçekleştirdi.

 

Banvit, Beypiliç ve Keskinoğlu‘nun da aralarında bulunduğu Türk beyaz et sektörünün önemli firmaları Rusya ile ardı ardına ihracat anlaşmalarına imza atıyor. Rusya’ya ihracatı ağustostan bu yana yaklaşık bin ton olan Banvit, gelecek dönemler için çeşitli ürün gruplarında yaklaşık 2 bin tonluk anlaşmalar imzaladı. Rusya’ya ihracatını yıl sonunda 3 bin tona ulaştırmayı planlayan firma, ağırlıklı olarak ileri işlenmiş hazır ürünler üretiminde hammadde olarak kullanılan mekanik sıyrılmış et siparişleri alıyor

 

Beypiliç, Rusya’ya bu yıl ağustosta 186 ton beyaz et ihraç ederken, eylülde 760 tona çıkardı. Bu ülkeye yönelik ihracatını ekim ayında bin ton seviyesine çıkarmayı hedefleyen şirketin de satışlarının büyük çoğunluğunu mekanik ayrıştırılmış et oluşturuyor.

 

Keskinoğlu, Rusya’ya temmuzda 338 tonla başlayan beyaz et ihracatını eylül sonu itibarıyla 3 bin 300 tona çıkardı. Bu ay Rusya’nın önde gelen ithalatçılarından olan ve 67 bin 500 satış noktası bulunan işlenmiş piliç eti pazarının yarısından fazlasına sahip Produkty Pitania ile yeni bir anlaşma imzalayan Keskinoğlu, anlaşma kapsamında çiğ piliç etinin yanı sıra piliç sosis ihracatı da yapacak. Böylece Rusya’da ilk kez bir Türk piliç eti markası ambalajlı bir ürünle tüketiciye ulaşmış olacak. Keskinoğlu, Rusya’ya bu yıl sonuna kadar 7 milyon dolarlık piliç eti, 500 bin dolarlık da sosis ihracatı yapmayı planlıyor.

DİĞER HABERLER
Su ve hayvansal mamuller yılın ilk yarısını 1 milyar 127 milyon dolar ihracatla kapattı

 

 

Mekanik ayrılmış et (MAE) nedir?

 

Büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan ettir ve etin elde edildiği türe göre mekanik ayrılmış tavuk eti, mekanik ayrılmış balık eti veya mekanik ayrılmış dana eti şeklinde adlandırılır. Ekonomik olması ve iyi fonksiyonel özellikleri nedeniyle, sosis ve benzeri emülsiye ürünlere, köftelere ve hatta kuru çorba karışımlarına ingredient olarak katılmaktadır. Elle ayrılan ete göre, kemik iliği ve ufalanmış kemik oranının yüksek olması nedeniyle MAE’ in bileşimi farklıdır. Yüksek kalsiyum, fluor ve demir içeriği, iyi düzeyde emülsiyon stabilitesi, emülsiyon kapasitesi ve su tutma kapasitesi dolayısıyla dikkat çekicidir. Ancak, lipid oksidasyonuna duyarlı olması ve yüksek bakteri yükü, MAE’in olumsuz özelliklerindendir. Hayvansal protein açığının kapatılmasında iyi bir kaynak olan MAE’in stabilitesini artırmak ve ürün kalitesini iyileştirmek yönünde araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.


20 Ocak 2015. 16:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x