Tavuklar Vejeteryan Değildir!!


15241302_683496021801431_658232993353584579_n

“Yamyam tavuk” haberine, AVHO’nun yanıtıdır…

Son günlerde basında, tavukların yamyamlaştırıldığı ve büyük tehlike arz eden bu hayvanların insanlara yedirildiği haberi dolaşmaktadır.

Bilinmelidir ki yamyam sözcüğü maksadını aşmakla birlikte, tavuklar otobur da değildir. Doğada serbest gezen tavuklar bitkisel besinlerin yanı sıra kurt, solucan, böcek, çeşitli parazitler ve hatta küçük sürüngenleri de tüketen “omnivor” hayvanlardır; hatta kendi türünden olan canlıları yeme (kanibalizm) eğilimleri fazladır. Yani haberde sunulan temel bilgi doğru, ancak vurgu ve hedef noktası bütünüyle yanıltıcıdır.

Ucuz ve kolay temin edilebilir hayvansal protein kaynağı olarak toplumun beslenmesinde önemli rol oynayan tavuk eti, günümüzde ağırlıklı olarak endüstriyel tavukçuluk sektörünün ürünü olarak sofralarımıza ulaşmaktadır. Endüstriyel tavukçuluk; tavuklara doğadaki beslenme alışkanlıklarına en yakın beslenme ve yem bileşenini sunmayı hedefler. Bu nedenle kanatlı yemlerinde hem bitkisel, hem de hayvansal besin kaynakları bulundurulur. Tavuk kesimhanelerinde kesilen tavukların, insan gıdası olarak tüketilmesi uygun olmayan baş, tüy, iç organ vb. vücut kısımları “rendering” tesislerinde işlenerek yüksek besin değerli, sağlıklı hammaddelere dönüştürülür ve kedi-köpek mamalarında, balık yemlerinde ve kanatlı yemlerinde kullanılır.

Avrupa’da tavuk yemlerine rendering ürünü katılmasının yasaklandığı doğru değildir; doğru olan, Avrupa ülkelerinde kanatlı yemlerine domuzların rendering ürünlerinin katıldığı bilgisidir. Avrupa’da ve yurdumuzda, rendering ürünlerinin otçul hayvanların (sığır, koyun, keçi) tüketimine sunulması kesinlikle yasaktır, ancak kanatlı yemleri için böyle bir kısıtlama yoktur, çünkü bu beslenme şekli doğal kabul edilmektedir. Yurdumuzda tavukların bitkisel ya da hayvansal gıdalarla beslenmesi tamamen üreticinin -ve paralelinde tüketicinin- tercihine bağlıdır. Tavukların sadece bitkisel gıdalarla beslenmesi, yaygın kanının aksine “doğal değildir”. Ancak tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda da tüketicilerin farklı yaşam felsefeleri ve alım güçleri doğrultusunda yalnızca bitkisel yemlerle beslenen tavuk eti ve yumurtasına olan talebinde artış vardır.
Dünya genelinde her yıl ortalama 65 milyar etlik piliç kesilmekte ve bunlardan 20 milyon ton kadar rendering ürünü elde edilmektedir. Bu miktar, çevrenin kirlenmesine neden olacakken geri dönüşümü sağlanan ve ekonomiye kazandırılan bir artı değer olmakla birlikte düşük ve orta gelirli kitleler için sağlıklı ve ucuz hayvansal protein kaynağı olan tavuk ve yumurtanın ulaşılabilir olmasına olanak vermektedir.

DİĞER HABERLER
CP Türkiye İhracatta 15 Milyon Dolar Hedefliyor

PEKİ TAVUKLARA HAYVANSAL YEM VERİLMESİ, İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ MİDİR?

Hayır, değildir. İnsanların tüketimine sunulan tavukların hızlı büyüme nedeni hormon, başka katkılar ya da hayvansal yemler değildir. Günümüzde, veriminin yüksek olduğu bilinen anne babalardan elde edilen yüksek verimli melezler kullanılmakta ve seçim süreci, ileri teknoloji desteğiyle yakından izlenmektedir. Gelişmeye yatkın olan yavruların besin maddesi gereksinimi de yüksektir ve bunu karşılamanın en ekonomik yolu, tavukların fizyolojik gereksinimine uygun olan hayvansal besinlerin kullanımıdır. Toplumda “deli dana” adıyla bilinen BSE hastalığı ya da benzeri prion hastalıklarının tavuklarla hiçbir ilişkisi yoktur. Otobur olan ve sindirim yapısı sadece buna uygun olan sığırlara et yedirilmesiyle, doğasında da et yiyen tavuklara hayvansal gıda verilmesinin aynı şey olmadığı aşikardır.

Yayımlanmış olan haber önemli ve tehlikelidir, çünkü kafa karıştırarak halkımızın tavuk eti ve yumurta tüketmekten geri durmasına neden olmaktadır. Hali hazırda hayvansal protein tüketim düzeyi oldukça düşük olan halkımız, bu tarz korkutucu haberlerin oluşturduğu yanılgıyla daha dengesiz beslenme seçeneklerine yönelmek durumunda kalmaktadır. Toplum sağlığı biz veteriner hekimlerin olduğu kadar, halkımızla temas halinde olan tüm paydaşların ve dolayısıyla basının da öncelikli sorumluluğudur.
Saygılarımızla.

DİĞER HABERLER
AB Organik Tarım Hedefini Genişletiyor

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası


2 Aralık 2016. 19:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x