TEK SAĞLIK: Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı Yapıldı


TEK SAĞLIK: Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı

İzmir’de Düzenlendi

İzmir Veteriner Hekimler Odası tarafından Türkiye’de ilk kez tertiplenen TEK SAĞLIK; Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı 13 Ekim 2012 Cumartesi günü İzmir-Bornova Ege Anemon ( Sağlık ) Otelinde çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Çalıştay, Çalıştay Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr.Osman YILMAZ, İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan ÖZDEMİR, İzmir Tabip Odası Başkanlığı adına Dr.M.Ceyhun BAL ve diğer bakanlıklara bağlı kuruluşların temsilcilerin açılış konuşmasını  yapmasının ardından aşağıda ki konular görüşüldü ve tartışıldı. Çalıştaya Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı  İdil YİĞİTBAŞ’ta katıldı.

 

►        Tek Sağlık  ve Süt İlişkisi

►        Ülkemizde SütTüketimi, Beslenme Açısından Sütün Önemiı                                                                  

►        Dünyada Dünden Bugüne  Sütün Önemi 

►        Türkiye’de İnsanlarda Görülen Süt ve Süt Ürünleri Kaynaklı

           Hastalıklar;

►        Meme Sağlığı, Süt Hijyeni ve İnsan Sağlığı Arasındaki ilişki

►        Çiğ Süt Hijyeni ve Kalitesinin Sağlanmasında Yetkilendirilmiş

           Veteriner Hekimlik

►         Ülkemiz ve Gelişmiş Ülkelerde ki Süt ve Süt Ürünleri Tüketim  

            Farklılıklarının Sağlığımıza Etkileri

►        İçme Sütü ve süt ürünlerinin üretimi, Ambalajlanması ve    

           saklanması  

►        Çiğ Süt üretimi ve sorunları                          

►        Süt Kooperatifçiliği Nedir ?İzmir’in süt Üretimindeki Yeri

►         Türkiye’de Süt Politikasının  Düzenlenmesi

►        Sanayide süt ve süt ürünleri üretiminde  karşılaşılan

    sorunlar

konularına yer verildi

 

Dünya nüfusunun son yüzyıldaki aşırı ve dengesiz artışı sonucu, temel insan ihtiyaçları katlanarak artmaktadır. Artan ihtiyaçları karşılamak için dünyamızın toprakları, suları, havası hemen her türlü zenginliği kontrolsüz ve aşırı bir şekilde kullanılarak tüketilmektedir. Kontrolsüz ve aşırı tüketimin sonucu büyük çevre tahribatları oluşmakta, yaşadığımız çevrenin değişmesine, afetlere, salgın hastalıklarda artışa, hastalık taşıyan canlıların biyolojilerinde değişmeye, radyoaktif kirliliğe, küresel ısınmaya, iklim değişiklik- leri gibi bir çok çevre felaketinin sebep olmaktadır. Sonuçta insan, hayvan ve çevre sağlığını tehdit eden ülkeleri, dünyayı tehdit eden sağlık sorunları oluşmaktadır. Globalleşen bu sağlık sorunlarının çözümünde hiçbir disiplin tek başına mücadele edememekte ve başarılı olamamaktadır. Bu büyük sağlık sorunları karşısında geliştirilecek çözüm önerileri ve yöntemleri, disiplinlerin ortak iş birliği anlayışı ile TEK SAĞLIK KONSEPTİ çatısı altında bir araya gelerek geliştirilmekte, böylece ulusal ve global sağlık adına daha gerçekçi ve kalıcı çözüm öneri ve yöntemleri geliştirilmektedir.

 

Türkiye’de ilk kez bir günlük düzenlenen TEK SAĞLIK; Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı, TEK SAĞLIK KONSEPTİ’ ne ve mantığına uygun olarak yapıldı. Bu çalıştayda  beslenmemizde çok önemli bir yer tutan süt ve süt ürünlerinin, hayvan sağlığından başlayarak, “ Çiftlikten veya Ahırdan Sofraya “ yaklaşımı ile tüketicinin sofrasına kadar geçen tüm üretim sürecini içine alacak şekilde hayvanın sağlığından başlayarak, süt’ün sağımı, soğuk hava deposunda toplanması, soğuk zincir içinde işlenecek tesise kadar taşınması, ambalajlama, marketlerde satışı ve saklama olmak üzere tüm üretim zinciri TEK SAĞLIK KONSEPTİ çerçevesinde ele alınarak değerlendirildi. Bu alanda ulusal ve uluslar arası alanda çok önemli bilim insanları , özel ve kamu kurum ve kuruluş temsilciler, sanayi ve sivil toplum kuruluş temsilcileri toplantıya katılanları aydınlatarak, Türkiye’de süt ve süt ürünleri sektörünün çiftlikten başlayarak tüketici dahil yaşanan sorunlar  tartışılmıştır. Bir günlük çalıştay programı ile bu kadar geniş bir konunun yeteri kadar konuşulmasına, tartışılmasına fırsat verilmese de ülkemizde üretimi yapılan çiğ süt hijyen ve kalitesi ile sanayi  ve tüketim bazında yaşanan sorunları dikkate aldığımızda bu alanda yaşanan sorunların çözümü için ortaya konacak öneriler açısından bir farkındalığın yaratılması sağlandı.

 

Çalıştay programının sonunda “13 Ekim 2012  Tek Sağlık; Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı Sonuç Bildirisi’’ hazırlanmış, alınan kararlar ve tartışılan konular ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılarak , bu konuda kamu ve özel sektörü bilgilendirilerek,  yapılması gerekli çalışmalara ışık tutulması arzulamaktadır.

 

 Çalıştayın  ana sponsor olarak PINAR SÜT Mamülleri Sanayi A.Ş, bunun yanı sıra İzmir Güneş Ecza Deposuna ve Tire süt Kooperatifi  çalıştayın düzenlenmesi için destek verdi. 

 

DİĞER HABERLER
Veterinerden sokak kedilerine sıcak yuva

Sütte Konuşulamayanlar Konuşuldu

 

ÇAPAR KANAT https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

 

İzmir VHO bir ilki gerçekleştirdi.

 

İzmir Veteriner Hekimler Odası Dokuz Eylül Tıp Fakültesi ile birlikte bir ilk ‘’Tek Sağlık Süt Çalıştayı’’nı düzenledi.

 

Bu çalıştayın özelliği halk sağlığı- tıp-beslenme- çiğ süt-ambalajlı süt ve süt ürünleri üretimi, tüketimi ve sürdürülebilirliğinin sorunlarının bir konsepte ele alabilecek ve bu konuda ‘’doğruları ‘’ konuşabilecek insanların da bir araya getirilip çalıştaya katkı sunması idi. Resmi kalıpların, politik endişelerin varlığında değil tamamen sivil bir toplum örgütünün öncülüğü ve ortamında bugüne kadar çiğ süt-süt-süt politikalarında konuşulmayan, konuşulamayanlar konuşuldu. Göstermelik süt panellerinde söylenemeyenler bu çalıştayda söylendi.!!! Çünkü Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubu Sözcüsü şahsımız da çalışmanın katlımcısı idi.

 

Bu çalıştayın hayvancılık, halk sağlığı, beslenme, çiğ süt üretimi ve sürdürülebilirliğinin bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.

 

Türkiye’nin toplam çiğ süt üretimi; sanılan 15 milyon ton yerine resmi açıklamanın aksine 11-12 milyon ton olduğu Çiğ Süt Üreticileri Grubu iletişim üyesi Prof. Dr. Hazım Gökçen tarafından itiraz edilmesi de ilgi çekici idi. 11-12 milyon ton üretim rakamını 74 milyon Türkiye nüfusuna böldüğümüzde kişi başı süt ve süt ürünleri tüketim rakamının 148-162 litre olduğu ortaya çıkıyor. Aşağıda çalıştay bildirisinde de yer alan ‘’Ülkemizde kişi başına yılda 24 litre  süt tüketimi’’ rakamının sadece kutu sütünün (pastörize-uht-içme sütü) rakamı olduğunun bilinmesi gerekir. Türkiye de süt ve süt ürünlerinin tüketimi ile ilgili asıl sorun şehirlerdeki düşük gelir gruplarının süt ve süt ürünlerini çok az tükettiğidir.

DİĞER HABERLER
Kapalıçarşı'nın restorasyonu başladı

 

Gerçekte sahibi olmayan, sahipsiz, kimsesiz bir milyonu aşkın sayıda sütün çiğini üretenlerin sesini duyurmamıza vesile olan bizleri bu güzel çalışmaya davet eden, çalıştayın düzenlenmesi fikrini ortaya koyan, katılan delegasyona, çalıştay oturumlarını yöneten değerli akademisyenlerimize, katkı sunan herkese ve özellikle;

 

İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın H.Gökhan Özdemir şahsında tüm Yönetim Kuruluna, Prof. Dr. Osman Yılmaz şahsında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerine, veteriner hekim Sayın Adnan Serpen şahsında tüm veteriner-halk sağlığı uzmanlarına, veteriner hekim Sayın Hakan Boyar şahsında tüm serbest veterinerlerimize teşekkürü kuru bir ifade olarak değil yürekten ediyoruz.

 

 

 

 

 


16 Ekim 2012. 11:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x