Tenekede tavuk Güney Kore yolcusu


114595

 

 

 

TNK, yaygın olarak kullanılmasına karşın, ticarileşmemiş olan “tenekede tavuk pişirme yöntemiyle” kurduğu restoran sayısını 3’e çıkaracak. Tasarladığı ocakla Güney Kore’deki buluş fuarından ödülle dönen şirket, bu ülkeden patent talebi de aldı

 

 

AHMET USMAN-İZMİR

 

Piknik müdavimlerinin geleneksel tavuk pişirme yöntemleri arasında yer alan tenekede tavuğu modernize eden TNK Tavuk, geliştirdiği ocakla geçen ay Güney Kore’deki fuarda birincilik ödülü kazandı. Ocağın patenti için de bu ülkedeki mutfak ürünleri firmasıyla görüşmelere başlayan şirket, üçüncü restoranını ağustos ayında Muğla’da açacak. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda franchising talebi alan firma, 10 yıl içinde şube sayısını 300’e yükseltmeyi hedefliyor.

 

Dünya’nın haberine göre,ABD’de eğitim aldıktan sonra yine bu ülkede 5 yıl franchising alanında çalıştığını dile getiren TNK Tavuk ortaklarından Zeki Suat Şen, “1997’de Türkiye’ye döndükten sonra kurumsal işletmelerde dış ticaret üzerine çalıştım. O arada eşim Şafak Uysal ile tanıştım. 2002’de kendi işimizi kurduk. Türkiye’ye tek kullanımlık restoran gereçlerini ilk biz getirdik. İstanbul’da bir karton bardak imalathanesi kurduk. Burada bardak kartonunun ithalatını ve satışını yaptık. Ambalaj sektöründe Türkiye’den Yunanistan’a en çok ihracat yapan firmalardan biriydik” diye konuştu. O dönemde çok yoğun bir tempo ile çalıştıklarını anlatan Şen, “Bir süre sonra yalnızca çalıştığımızı, yaşamadığımızı gördük. 2010 yılında fabrikada küçük bir iş kazası geçirdim. Bu bizim için bardağı taşıran damla oldu. Önce fabrikamızı sattık. Bir yıl içinde de tedarikçi olduğumuz diğer işleri tasfiye ettik” dedi.

DİĞER HABERLER
'Türk tırlarından geçiş ücreti alınamaz'

 

Sosyal medya ile yayıldı İş hayatından uzaklaşarak kendilerine vakit ayırmak için 3 yıl önce Muğla’ya yerleştiklerini söyleyen Şen, özetle şu bilgileri verdi: “Burada eşim ilk kitabını yazdı. ‘Oscar ve Çilek Kokulu Kız’ isimli çocuk kitabı Doğan Yayınları’ndan çıktı. Ben de 3-5 tane keçi almayı ve ayrıca arıcılığı öğrenmeyi planlıyordum. Marmaris’e giderken, yol üstünde şu an restoranımızın olduğu yeri gördüm. Çevremizdeki insanlarla birlikte keyif yapacağımız bir yer olarak düşündüm ve burayı kiraladım. Burada birkaç kez klasik usulle tenekede tavuk yaptık. Fakat etraf, ağaçlık ve rüzgarlı olduğundan pek de uygun değildi. Tenekede tavuk için bir ürün tasarlayalım dedik. Sanayi geçmişimiz var, mühendis değiliz ama metali biliyoruz. Marmaris’i yakmadan nasıl teneke tavuk yapabiliriz diye düşündük.” “Tenekede tavuğu geleneksel yöntemle yapmak çok zahmetli” diyen Şen, “Biz ilkel usulü, kontrollü ateş haline getirebileceğimiz tekli sistem bir ocak tasarladık. Bunun ticaretini de yapmaya karar verdik ve 2012 Temmuz ayında ilk restoranımızı açtık. 2013 sezonu başında ailesi ile birlikte oyuncu Berna Laçin’i ağırladık. Bir hafta sonra da burada trafik artmaya başladı. Öğrendik ki kendisi sosyal medyada paylaşınca adımız duyulmaya başlanmış” açıklamasını yaptı.

DİĞER HABERLER
AB Organik Tarım Hedefini Genişletiyor

tenekede-tavuk-pisirm-4-28266_b

Güney Kore ile görüşüyor

 

Tasarladıkları ocağı zamanla geliştirdiklerini söyleyen Şen, 2013’te patent ve marka tescili için başvuru yaptıklarını anlattı. Şen, özetle şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl bizi Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) aradılar ve buluşumuzu binlerce buluş arasından sıradışı olarak değerlendirdiklerini, bize buluşumuzu Seul’deki KIWIE 2015 Buluş Fuarı’nda sergileme olanağı sunacaklarını söylediler. Enstitü, her yıl 3 buluşu bu fuara götürüyormuş. 15-18 Mayıs’ta TPE’nin standında ürünü sergiledik. 30 ülkeden 400’e yakın buluşun katıldığı fuarda başarılı buluşlar ödüllendiriliyordu. Törende büyük ödülün buluşumuza verilmesi bizim için süRpriz oldu. Fuarda ayrıca bir mutfak ürünleri firması bu ürünün patent haklarını satın almak istedi. Yalnızca Güney Kore’deki patent haklarının satışıyla ilgili görüşüyoruz. Ürünün potansiyelini bilemediğimiz için başka ülkelere satışına şu an onay vermek istemiyoruz.”

 

İkinci şubelerini de Fethiye’de açtıklarını aktaran Şen, yeni şubelerini ise Muğla merkezde hayata geçireceklerini, 10 yılda da 300 şubeye ulaşmak istediklerinin altını çizdi. Şen, yaya trafiğinin yoğun olduğu, hızlı servis yapılabilecek, mönünün daha sınırlı olduğu yeni bir konsept hazırlığında olduklarını, bu konseptte ilk şubeyi İstanbul ya da İzmir’de önümüzdeki yıl açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Tat, Japon şirkete 40 milyon dolarlık ihracat yapacak

26 Haziran 2015. 09:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x