Yeni Türk Ticaret Kanunu Uygulamasına Erteleme Gündemde


2012  yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu piyasayı panikletti. ‘’Şirketlerin yatak odasına girilecek’’ eleştirisi yapılırken ağır cezalar geliyor. Uygulamanın ertelenmesi gündemde…

Yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu piyasayı panikletti. Yasa için, ‘’Şirketlerin yatak odasına girilecek’’ eleştirisi yapılırken, ağır cezalar da geliyor. Yasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi ya da uygulamanın ertelenmesi de tartışılmaya başlandı.

Yürürlüğe girecek olan yasanın en çok eleştirilen maddeleri arasında şirketten para çekme bulunuyor. Kendi şirketinden para çeken şirket sahibi, bu paraya faiz işletmez ve KDV ödemezse, 30 bin liraya kadar adli para cezasına mahkum olacak ve parayı ödemezse hapse girecek.

YATAK ODASINA GİRİLİYOR

Şirketlerin internet sitesi kurması da zorunlu hale getiriliyor.  Bu sitede mali tablo ve borçlara da yer verilmesini öngören madde ‘Yatak odasına girme’’ olarak niteleniyor. Yeni yasa, 116 bin anonim şirket ve 690 bin limitet şirketi etkileyecek.

Geçen yıl TBMM’den geçen ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan yasanın bazı maddelerinin değiştirilmemesi halinde çok sayıda şirket sahip ve yöneticisi, hapis ile karşı karşıya kalacak.

Şirketler zorunlu biçimde bağımsız dış denetime tabi olacak. Bu zorunluluk ile sermaye artırımı, birleşme veya devralma, menkul kıymet ihraçları da ek mali yük getirecek.

DİĞER HABERLER
İzmir’in Tarım Ürünleri Rusya Yolunda

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ‘’Tartışmalı maddeler incelenecek. Risk ve ticari hayatı etkileyecek hususlar dikkate alınacak” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de bin 500 maddeyi aşan TTK’nın yeterince incelenmeden yasalaştığını söyledi. MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da iktidarın, kaygıları dikkate almak zorunda olduğunu belirtti.

OLUMLU MADDELER DE VAR

Yasanın olumlu bulunan maddeleri de var. Otobüs firmalarına hizmetten doğan kusurları için sorumluluk yüklenecek. Yolculuklarda yumurta, soğan, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yenilmeyecek; tavuk ve horoz gibi  canlı hayvan taşınmayacak.

Araçların dış yüzeyinde “O şimdi asker, Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım,  Sollama beni, mahcup ederim seni” gibi hiçbir yazı olmayacak. İş yerine, “Paris’ten  diplomalı terzi, Ödüllü çevirmen” gibi sahte unvanlar yazan da hapis cezası alacak.

Reklamı yapılan ürünlerin yerine, ucuzluk uygulanan başka mallar verilerek tüketici aldatılamayacak. Müşterinin karar verme özgürlüğüne hediyelerle etki edilemeyecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar engellene

Sıkıntılı maddeler var kapsamlı değişecek 

Temmuzda yürürlüğe girecek olan ve akademisyenlerin yanı sıra işdünyasından da eleştiriler alan yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’den bir açıklama geldi. Buna göre Türk Ticaret Kanunu, yürürlüğe gireceği temmuz öncesinde kapsamlı değişikliğe uğrayacak.

DİĞER HABERLER
Putin'den AB'ye Serbest Ticaret Bölgesi Önerisi

Canikli, Türk Ticaret Kanunu’nun yeni baştan yazıldığını, 1535 maddelik kanunun kapsamlı bir düzenleme olduğunu ifade etti. Canikli, “Böyle bir düzenlemeden etkilenmeyen kimse olmayacak. Şahıslar, şirketler, ticaret hayatı bundan etkilenecek ve yeniden şekillenecek” dedi.

Canikli, kanunun Adale Bakanlığı bünyesinde, bilim adamları ve akademisyenlerden oluşan “Bilim Kurulu” tarafından hazırlandığını hatırlattı.

GEÇİŞ SÜRECİ ÖNGÖRÜLDÜ

Tümüyle yeni bir kanun yapılması şeklinde olan ve toplumun tüm kesimlerini etkileyecek kapsamlı düzenlemeler yapıldığında hemen yürürlüğe konulmadığını anlatan Canikli, belli bir geçiş süresi öngörüldüğünü kaydetti. Türk Ticaret Kanunu için temmuza kadar geçiş süreci öngörüldüğüne işaret eden Canikli şöyle konuştu:  “Geçiş sürecinden amaç; yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar ilgili tüm kesimlerin yasayı tekrar değerlendirmeleri, tüm boyutlarıyla düzenlemenin ne getirip ne götürdüğüne kendi açılarından bakıp eksileri artıları varsa tespit etsinler, kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutsunlar.  Yasalaşma sürecinde yapmadıklarını bu süreçte yapsınlar. İnsanlar yasanın uygulamaya yakın zamanlarda işin ciddiyetini anlıyorlar. Oysaki yayımlanmadan önce de tasarının TBMM’deki müzakere sürecinde tartışıldı, herkesten görüş istendi. Fakat istediğimiz kadar ilgi olmadı. Gelen kanaat ve görüşler yeterli değildi. Şimdi yasanın uygulama süreci yaklaştıkça kamuoyunun, ilgili tüm kesimlerin daha ciddiyetle ve ayrıntılı şekilde yasayı değerlendirdiklerini görüyoruz.”

DİĞER HABERLER
Yıldırım: “İleri teknoloji yalnızca ihracatın değil, imalat sanayinin genel bir sorunu”

GÖRÜŞ ÖNERİ VE ELEŞTİRİLER TOPLANIYOR

Yasayla ilgili tüm görüş, öneri ve eleştirilerin toplandığını, bunları Bilim Kurulu’na gönderileceğini bildiren Canikli, bunların kurulda değerlendirileceğini, muhtemelen kanunda ciddi değişiklikler yapılacağını söyledi.

Canikli, “Gelen talepler doğrultusunda eksik görülen, yanlış olan ya da uygulamada sıkıntı çıkaracağı muhtemel hususlar varsa, bunlar tekrar gözden geçirilecek. Talepleri alma sürecinin sonuna yaklaştık. Tam tarih veremiyorum ama önümüzdeki günlerde gündemimize girecek. Şimdi talepler bize geliyor. Belli bir sistematik yapı içinde bunları derleyeceğiz, Bilim Kuruluna göndereceğiz. Bizim de kanaatimiz olacak sonuç itibariyle” dedi.

DEĞİŞİKLİKLER MÜTABAKATTALA OLUR

Canikli, yasada sıkıntı olabilecek bir kısım maddeler olduğunun göründüğünü belirtti. Canikli, bunların neler olduğu sorusuna şu yanıtı verdi:  “Şirketlerin işletme maliyetlerinin yüksek oluşundan şikayet var. Mesela müşavir, denetçi zorunluluğu, prosedüre ilişkin maliyet artırıcı veya ek maliyet getiren bazı şikayetler var. Ayrıca sorumlulukla ilgili sıkıntılar var. Tüm bunları değerlendireceğiz. Türk ticaret hayatını olumsuz etkileyebilecek, şirketleri makulün üzerinde ilave finansman yüküne sokabilecek düzenlemeler varsa, yapılan işle mütenasip olmayan sorumluluk getiren kurallar varsa, bunları değerlendireceğiz.”

 

 

cek.

 

 


17 Ocak 2012. 11:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x