Türkiye son 10 yılda tarım alanlarının yüzde 10’unu kaybetti


t234

 
10 yılda en fazla tarım alanı kaybı tahıllar ve diğer bitkisel ürün alanlarında gerçekleşti

 

 

Türkiye, son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 10’unu, çayır ve meralarla
toplam tarım alanlarının da yüzde 6,4’ünü kaybetti.
Türkiye son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 10’unu, çayır ve mera
alanlarıyla toplam tarım alanlarının ise yüzde 6,4’ünü kaybetti.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) verilerinden
yaptığı derlemeye göre, 2014 sonu itibarıyla Türkiye’de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon
943 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 560 bin hektar olarak
belirlendi.
Tarım alanlarının yüzde 40,9’unu tahıllar ve diğer bitkisel ürünleri, yüzde 10,6’sını nadasa bırakılan
tarımtoprakları, yüzde 2’sini sebze bahçeleri, yüzde 0,01’ini süs bitkileri, yüzde 8,4’ünü meyveler,
içecek ve baharat bitkileri, yüzde 38’ini de çayır ve meralar oluşturdu.
2004 yılı ile kıyaslandığında 10 yılda toplam tarım alanının yüzde 6,4, yani 2 milyon 650 bin hektar
azaldığı görüldü. 2004 yılında Türkiye’nin toplam tarım alanı 41 milyon 210 bin hektar idi.
En fazla kayıp tahıl alanlarında
10 yılda en fazla tarım alanı kaybı tahıllar ve diğer bitkisel ürün alanlarında gerçekleşti. 2004
yılında 17 milyon 962 bin hektar olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin alanı 2014 yılında 15 milyon
789 bin hektar alana geriledi.
2004’te 895 bin hektar olan sebze bahçeleri alanı 804 bin hektara gerilerken, 14 milyon 617 bin
hektar olan çayır ve mera arazi miktarında bir değişiklik olmadı. 10 yıl önce 2 milyon 780 bin
hektar düzeyinde olan meyveler, içecekler ve bitkileri alanı ise 3 milyon 238 bin hektara çıktı.
‘Tarımı önceliklendirmeliyiz’
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, AA muhabirine, kentlerin büyümesi, miras
yoluyla tarımarazilerinin bölünmesi, verimli araziler üzerine sanayileşmenin artması ve göç
nedeniyle tarımarazilerinin yok olduğunu söyledi.
Tarımın ekonomi içindeki payının da yüzde 12’den yüzde 8’lere kadar düştüğüne işaret eden
Çandır, “Söylemde hepimiz tarımı stratejik bir sektör olarak kabul ediyoruz ama uygulamada
bunun karşılığını görmüyoruz. Tarım sektörü yeterince değerlendirilemiyor” dedi.
Çandır, “Toprak yapımız, insan gücümüz ve iklimimizi göz önünde bulundurarak tarımı
önceliklendirmeliyiz ve örgütlenmeden depolamaya, satışa kadar organizasyonları
yapılandırmalıyız. Yurtdışındaki organizasyonları kesip kopyalayıp buraya yapıştırmamız da
mümkün değil, kendimize özgü çözümler üretmemiz lazım” diye konuştu.
Antalya’da 10 yılda 267 bin dekar tarım alanı yok oldu
Antalya’da da son 10 yılda yaklaşık 267 bin dekar tarım alanının kaybolduğunu dile getiren
Çandır, bu toprakların büyük bölümünün turizm nedeniyle yok olduğunu söyledi.
İnsafsızca yapılan inşaatların devam ettiğini anlatan Çandır, “Antalya aslında söylendiği gibi
toprakları verimli olsa da çok geniş topraklara sahip değil. Yüzölçümünün ancak yüzde 21’i
tarım toprağıydı, son verilerle bu yüzde 18’e kadar düştü. Dağların eteğinden 10 kilometrelik bir
bantta tarım toprağımız var, bu toprakların çok iyi korunması gerekiyor” dedi.

 

İnşaatla gelişmenin Antalya için ileride büyük tehlikeler barındırdığına dikkati çeken Çandır,
Türkiye’nin özellikle kış döneminde sebze üretiminin yüzde 80-90’ının Antalya’dan karşılandığını,
dolayısıyla bölgedeki tarım alanlarının çok önemsenmesi gerektiğini vurguladı.


Yazan - 6 Temmuz 2015. Kategori MANŞET, TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x