Türkiye’deki hayvancılık modeli değişmelidir


Desteklemelerin artırılmasını, uygulama şeklinin değiştirilmesini ve etki analizleriyle sektörün sürdürülebilir ve izlenebilir haline getirilmesi gerektiğini savunan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Tarım için hayvancılık değil, hayvancılık için tarım yapmalıyız” dedi.

 

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’nin hayvan ithal eden ülke konumuna gelmesinin nedeninin, tarım ve hayvancılıkta uygulanan hatalı politikalardan kaynaklandığını belirterek, zaman kaybedilmeden; kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturularak sektörün sürdürülebilir ve izlenebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Ali Eroğlu, “Artık, ‘tarım için hayvancılık değil, hayvancılık için tarım’ modeline geçmeliyiz” dedi.

Türkiye’de uygulanan tarım ve hayvancılık politikaları hakkında yazılı bir açıklama yapan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, bu alanda oluşturulması gereken stratejik planlamaları anlattı ve sektörün bugünkü durumunu değerlendirdi. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazının hayvansal besinler olduğunu ve hayvansal ürünlerdeki proteinlerin başka bir üründen alınamayacağına dikkat çeken Ali Eroğlu, bu nedenle hayvancılık sektörünün bir ülke için üzerinde hassasiyetle durulması gereken çok önemli bir konu olduğunu belirtti. Türkiye’de ‘İleri hayvancılık için, ileri Veteriner Hekimlik’ yaklaşımının resmi politika haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ali Eroğlu, bu anlayışın sağlıklı nesillerin teminatı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker, Suriyeli Sığınmacıların Durumunu Yerinde İnceledi

POLİTİKALAR VETERİNER HEKİM MERKEZLİ YÖNETİLMELİDİR

Ali Eroğlu, açıklamasında hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkelerde bitkisel üretimin mevcut hayvan varlığına ve hayvansal üretim hedeflerine göre planlandığına dikkat çekti. Bu ülkelerde hayvancılık sektörünün yönetimsel olarak Veteriner Hekim merkezli olduğunu, tarım politikalarının hayvancılık sektörünün dikkate alınarak oluşturulduğunu vurgulayan Başkan Eroğlu, “Yıllarca ‘Hayvancılık için tarım yerine, tarım için hayvancılık modeli’ ve politikalarının tercih edilmesi ülkemizi hayvan ithal eden ülke konumuna sürüklemiştir. Bugün tüm dünya ülkeleri, artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılama ve kaliteli ürün elde etme konusunda yarış halindedir. Şunu asla unutmayalım ki, kendi gıdalarını üretemeyenler, başkaları ne üretiyorsa onu tüketirler, onların belirlediği fiyattan ve kaliteden tüketirler, pazar olmaktan kurtulamazlar” dedi.

SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR VE İZLENEBİLİR OLMALI

Türkiye’deki hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli üretim ve tüketim projeksiyonları hazırlanarak sektörün sürdürülebilir ve izlenebilir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Ali Eroğlu, ayrıca sektörün üretim, tüketim, teorik ve pratik kapasite kullanımı konusundaki mevcut durumunun ve işleyişinin tespit edilmesi, sektörle ilgili değerlendirilebilir ve ölçülebilir sayısal ve kurumsal alt yapı verilerinin toplanması gerektiğini söyledi. Başkan Eroğlu, stratejik eylem planlarının Bakanlık, üretici, sanayici ve tüketiciyi kapsayacak şekilde oluşturması gerektiğini ifade ederek, şunları da söyledi:

DİĞER HABERLER
Fibronil Kontamine Yumurta Skandalı

DESTEKLEMELER ARTTIRILMALI

“Öncelikle, hayvancılık desteklerinin tarımsal destekler içindeki payı artırılmalıdır. 2019 yılı tarımsal desteği 16,1 milyar lira. Desteklemenin 5,2 milyar lirası hayvancılık için ayrılmış. Toplam desteğin yüzde 32’sine denk gelen bu miktar ile hayvancılığımızı geliştirmemiz mümkün değildir. Tarımsal desteklerin etki analizleri mutlaka yapılmalı, destekleme miktarı yanında, desteklemelerin uygulama şekli de gözden geçirilmelidir. Hayvancılık destekleri devlet politikası haline getirilerek, bütün desteklerin veya önemli bir kısmının hayvancılık bölgesi ilan edilecek belirli bölgelere verilmesi sağlanmalı, sınırlı kaynaklar sabit yatırımlarda değil, hayvan alımı ve girdi temini için kullanılarak, desteklenen hayvan sayısı artırılmalıdır.”


5 Nisan 2019. 05:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x