Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı “TürKomp”, hizmete girdi…

10375976_773635252746585_920865393006100032_n

 

 

 

 

582 gıda maddesine ait 105 farklı gıda bileşeni incelenerek, 60 bin civarında veri kaydedildi….

 

 

 

 

TÜRKOMP, tüketiciye gıda seçiminde rehberlik etmeye başladı…

 

 

 

 

 

Halim UTLU

 

 

 

Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı“TürKomp”, başta tüketici olmak üzere gıda ve tarımdan sağlığa kadar, çok sayıda sektöre internet üzerinden hizmet vermeye başladı.TürKomp; ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka’nın ardından, dünyada kendi verilerini üreten 7. veri tabanı olup, verilerin tamamı, uluslararası standartlarda ve güvenilir yöntemlerle elde edildi.

unnamed

 

 

4 yıllık çalışma ve 4,4 milyon TL bütçe

 

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan, 43 Ar-Ge personeli ile 4,4 milyon TL bütçe ve 4 yıllık çalışma sonunda, ulusal gıda içerikleri belirlenerek, bir veri tabanında toplandı. Veri tabanının oluşturulmasında, tüm Türkiye taranarak, ülkemizde üretilen ve tüketilen et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan; 582 gıda maddesine ait 105 farklı gıda bileşeni incelenerek, 60 bin civarında veri kaydedildi.

 

Untitled-1 copy

 

Geleneksel gıda kompozisyon verileri derlendi

 

 

 

Çalışmada ayrıca 53 geleneksel gıdaya ait gıda kompozisyon verileri de elde edilerek,ürünlerin tarihsel kökenleriyle ilgili bilgi derlendi. Bu gıdalara ait üretim yöntemleri yerinde incelenerek kayıt altına alındı.

 

 

 

Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı “TürKomp”; gıda, tarım ve sağlık sektörünün yanı sıra, başta tüketici olmak üzere üreticiler, sanayiciler, bilim adamları ve  diyetisyenlere hizmet verecek bir başarıya imza attı.Kullanıcı, http://www.turkomp.gov.tr adresinden “detaylı arama” ile istediği gıdadaki enerji ve besin ögelerini kolaylıkla öğrenebiliyor.

 

 

 

7’inci ülkeyiz

 

 

 

Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı TürKomp; ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka’nın ardından, dünyada kendi verilerini üreten 7. veri tabanı olup, verilerin tamamı, uluslararası standartlarda ve güvenilir yöntemlerle elde edildi. Bu veri tabanı ile gıda kompozisyon verileri, bugüne kadar başka ülkelere ait veri tabanlarından karşılanmakta iken, TürKomp ile tükettiğimiz gıdalara ait daha doğru verilere ulaşma imkanı elde edilmiş oldu.

 

 

 

TürKomp’a; Türkçe ve İngilizce dil seçeneği ile bedelsiz olarak, internet üzerinden http://www.turkomp.gov.tradresinden ulaşılabiliyor.

 

 

 

TürKomp’ta veri arama; Kısaca Türkomp adıyla hizmete giren veri tabanında gıdaya, bileşene ve  beslenmeye göre arama yapılabiliyor.

 

 

 

Gıdaya göre aramada, içeriği öğrenilmek istenen gıda maddesinin adı listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak, içeriğinde  bulunan tüm bileşenler görülebiliyor.

 

 

 

Bileşene göre (proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller gibi) aramada, gıdalar bileşen miktarına göre, çoktan aza doğru sıralanıyor. Buna göre örneğin; A vitamini olan gıdalar öğrenilmek isteniyorsa, bileşen kısmına A vitamini yazılarak, en fazladan en aza şeklinde sıralanmış olarak, A vitamini içeren gıdalar görülebiliyor.

 

unnamed (2)

 

Gıdaları karşılaştır, beslenme çantası

 

 

 

Beslenmeye göre aramada, düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli olarak sınıflandırılan gıdalar arasından seçim yapılabilmesine imkan tanıyor. Böylelikle, çeşitli nedenlerle beslenme tercihi yapacak olanlara rehberlik ediliyor.

 

 

 

Ayrıca “Gıdaları karşılaştır” bölümünde iki farklı gıda, bileşenleri yönünden aynı ekran üzerinde karşılaştırılabiliyor. “Beslenme çantası” uygulamasıyla ise seçilen birden çok gıdanın toplam enerji ve besin ögesi değerleri kolaylıkla hesaplanabiliyor.

 

 

 

TürKomp veri tabanının geliştirilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması, her yıl yeni ürünler eklenmesi ve bu konuda gelen taleplerin karşılanması, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılıyor.

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=75853

Yazan - May 31 2015. Kategori GIDA, MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |