Üç Gün (Bovine Ephemeral Fever) Hastalığı Toplantısı


DUYURU

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce Üç gün hastalığının mevcut durumunun değerlendirilmesi ve gelecekte alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 01.11.2012 tarihinde bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Veteriner Fakültelerinden öğretim üyeleri, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitülerinden Uzmanlar, hastalığın görüldüğü illerin Hayvan Sağlığı, Hayvan Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürleri ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği adına Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet ALKAN katılmıştır.

Toplantıda,

  1. Üç gün hastalığının geçmiş yıllara göre bu yıl daha ağır seyrettiği,
  2. Yapılan laboratuar analizlerinde, hayvan ölümü görülen işletmelerde piroplasmosis, Anoplazmozis ve mavi dil gibi başka hastalıklarda görüldüğü,
  3. Hayvan ölümlerinin geçmiş yıllara göre biraz fazla olmasına miks enfeksiyonların sebep olabileceği,
  4. Üç gün hastalığının virüsünün virulansında bir artış ve farklı bir serotipinde enfeksiyona sebep olabileceği,
  5. Aşılama yapılmış olan TİGEM işletmelerinde ölümlerin görülmesinin serotip değişikliğine bağlı olabileceği,
  6. Sonbaharın gelmiş olması ve hastalığın bulaşmasına neden olan sinek sezonunun sona ermesine bağlı olarak yeni vakalarla karşılaşılmayacağı değerlendirilmiştir.

Toplantıda alınacak tedbirler konusunda ise şu görüşler öne çıkmıştır;

-Geliştirilmiş ve TİGEM işletmelerinde kullanılan aşı suşu ile bu yıl sahada sirküle olan virusun genetik analizi yapılarak bir farklılığı olup olmadığı belirlenecek.

-Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü defibrine kandan virus izolasyon çalışması yapacak ve izole edilen saha suşu epürvasyonda kullanılacak .

-Virusta bir değişiklik olduğu tespit edilirse bu Enstitülerce izole edilecek saha suşu aşı üretiminde kullanılacak.

-Bu yıl sirküle olan virusta bir genetik değişiklik tespit edilmez ise daha önce izole edilen saha virusları ile aşı üretimi yapılacak ve saha denemeleri tamamlanacak.

-Bölgede hastalığın görüldüğü illerde sinek tuzakları kurularak sinek toplanacak ve bu örneklerde virus araştırması yapılacaktır, yine bölgede sentinel sürüler oluşturularak belli sıklıkta kan alınmak suretiyle hastalık bulaşması olup olmadığı araştırılacak.

-Sineklerde veya sentinel sürülerde pozitiflik tespit edilmesi halinde riskli alanlarda hızla aşılamalar tamamlanacak, hayvanların kapalı alanlarda tutulması ve sinek mücadelesine önem verilecek.

-Avustralya da ruhsatlı olan inaktif ve canlı aşıların ülkemizde sirküle olan üç gün hastalığı virusuna karşı koruma sağlayıp sağlamayacağı araştırılacak, uygun olması halinde ithal edilerek bölgede kullanılması sağlanacak.

-Bölgede görev yapan resmi ve serbest veteriner hekimler ile yetiştiriciler hastalık konusunda eğitilecek.

Sonuç olarak; tüm meslektaşlarımızın bilmesi gerekir ki, elbette gerek merkezde gerek taşrada Veteriner Hekim arkadaşlarımızın her türlü fedakârlığı göstermesine rağmen yıllardan beri söylediğimiz bağımsız bir Veteriner otoritesinin Bakanlık merkez teşkilatından başlamak üzere en ücra taşra teşkilatına kadar Bakanlık teşkilat yapısında yer almaması maalesef etkin bir mücadeleyi engellemektedir.

DİĞER HABERLER
Fransa Yumurtasız Kaldı...

İkinci bir önemli konuda hayvancılığa sağlanan desteklerin önemli bir kısmının hayvan hastalıkları mücadeleleri ve hayvan sağlığının korunmasına ayrılmadığı müddetçe günü birlik tedbirlerle ve kıt bütçelerle gerekli sonuç alınamayacaktır.

 

Saygıyla duyurulur.

 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Merkez Konseyi


5 Kasım 2012. 11:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x