Ülkemizde Tiftik Yetiştiriciliği Destekleme Politikaları Yeterli mi?


Tiftik-keçisi-yetiştiriciliğine-ilgi-yetersiz2
T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) 2013 Yılı Ar-Ge Destek Programı kapsamında kabul edilen ve yürütücü kurum olarak Rektörlüğümüz ile TAGEM arasında sözleşmesi imzalanan TAGEM-13/ARGE/36 kod numaralı ve “Tiftik Keçisi Yetiştiricilik İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Analizi ile Sektörel Gelişim ve Destekleme Stratejilerinin Belirlenmesi” başlıklı proje başlangıç toplantısı 02.04.2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Söz konusu toplantıya; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür
 Yardımcısı Dr. Necati TULGAR, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) Ankara İl Müdürü Muhsin TEMEL, TİFTİKBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet YAVUZ ve Yönetim Kurulu Üyesi Başkan Vekili Yakup KADEMDERESİ, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfkı HAZIROĞLU ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal KÜÇÜKERSAN, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin SAKARYA ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz CEVGER ile projede araştırmacı olarak yer alan akademik personel katılarak proje hakkında detaylı görüş alış verişinde bulunuldu.
Proje başlangıç toplantısında proje yürütücülüğünü üstlenen Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz ARAL’ın yaptığı sunum sonrasında Ankara Keçisi yetiştiricilik işletmelerinde öncelikle sektörde baş gösteren problemlerin temelinde yatan ekonomik faktörlerin saptanması, sürdürülebilirlik yönünde tiftik üretiminde maliyeti düşürücü, yetiştirici faydası ve ürün satış gelirini yükseltici, sanayi ile entegrasyonu sağlayan politikalar geliştirilmesi gerektiği üzerinde durudur.
Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve hayvan varlığının yoğunluğu bakımından ülke genelini temsil edebilecek bir yapıda bulunan Ankara ve çevre illerde (Toplam 8 İl) gerçekleştirilmesi planlanan araştırmada; temel olarak tiftik keçisi yetiştiricilik işletmelerinin mali, ekonomik ve sosyo-ekonomik analizlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında üreticilerin işletme ölçeği, sürü ve yetiştiricilik özelliklerinin belirlenmesi, ülkemizde tiftik için uygulanan destekleme politikaları ve etkinliğinin araştırılması, mevcut tiftik piyasası, örgütlenme ve pazarlama sistemine ilişkin yetiştirici düşüncelerinin ortaya konması sonucu üretimde artış sağlayıcı sektörel gelişim ve destekleme stratejilerinin saptanması hedeflenmekte.
Kaynak.Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

DİĞER HABERLER
Banvit’ten Önemli Açıklama ‘Yerli Kırmızıya Devam’
3 Nisan 2014. 11:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x