Ülkemizde yumurta ne durumda?


 

 

ÜLKEMİZDE YUMURTA NE DURUMDA?

 

 

2017 Ağustos başında Avrupa’da bazı ülkelerde ortaya çıkan ve “Zehirli Yumurta” olarak lanse edilen haberlerin gündeme geldiğini gördük.

 

Bu durumun, herhangi bir ürününden gıda amaçlı yararlanılmayan hayvanlar için bit, pire, kene vb. parazit karşı kullanılan Fipronil kimyasalının kümes dezenfeksiyonunda kullanımı ve tavuklara bulaşmaya bağlı olarak ağırlıklı olarak deriden emilim sonucunda yumurtaya geçmesi ile ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

 

Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini “orta derecede tehlikeli” olarak tanımlamakta ve belli miktarlarda vücuda alınması sonucunda böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi hastalıklara neden olabileceğine dair uyarılarda bulunmaktadır.

 

İnsanlarda bu tür hastalıkların sadece fipronile maruz kalmış olan tavuklardan elde edilen yumurtaların tüketilmesi sonucunda değil aynı zamanda bu kimyasalı ihtiva eden yumurtalar kullanılarak üretilen kek-pasta, mayonez vb. gıdalardan da kaynaklanabileceği düşünülerek bazı ülkelerde bu gibi ürünler market raflarından toplatılmıştır.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, krizin konuşulduğu günlerde konu ile ilgili bir açıklama yapmış ve özetle; yapılan çalışmalarda Ülkemizde konu ile ilgili olarak endişe edilecek bir durumun olmadığı bilgisini paylaşmıştır.

 

Bakanlığın açıklamasının herhangi bir sayısal veriyi içermemesi bir yana açıklamada, Bakanlıkça yürütülen Ulusal Kalıntı İzleme Programı (UKİP) kapsamında bu kimyasalın taramasının yapılıp yapılmadığı, yapılıyorsa elde edilen veriler ışığında ülkemizde herhangi bir olumsuzluğa neden olabilecek bir bulguya rastlanıp rastlanmadığı, böyle bir çalışma yapılmıyorsa bundan sonraki süreçte yapılmasına yönelik herhangi bir planlamanın gündemde olup olmadığına dair kayıtlara dayanan, veriler ışığında bilgiler paylaşılmamıştır.

DİĞER HABERLER
Besici Bakanlığı Dinlemiyor!

 

Gıda güvenliğini asla ihmal etmeden gelinen aşamada Avrupa’dan bir haber ajansının AB yetkilisine dayandırarak geçtiği haberin gerçekliğinin araştırılması oldukça önemlidir.

 

Habere dayanak oluşturduğu varsayılan saptamaların ne tür çalışmaların sonucuna dayandığı, kaç numune alındığı, hangi laboratuarda analize tabi tutulduğu ve yapılan analiz sonucuna dair veriler belirtilmemiştir. Bu bilgilendirme eksikliği, geçtiğimiz yıllarda ülke kümes hayvancılığı sektörüne çok ciddi zarar veren “Kuş Gribi” vakasına benzer bir durum ile karşı karşıya kalmamız sonucunu doğurmamalıdır. Yapılan açıklamaların spekülatif amaç taşıma olasılığı göz ardı edilmemelidir.

 

Bütün bu olgular ışığında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zaman kaybetmeden Ülkemizdeki durumu ortaya çıkaracak survey çalışmasına bir an önce başlaması gerekmektedir. Yapılacak çalışmalarda yumurta üretimi, ülkedeki dağılımı, fipronil analizi yapabilen laboratuarları, alınan numune sayısını, yapılan analiz sonucunu ve bu veriler ışığında yapılan risk analizi sonucunu içerecek şekilde veriye dayanan kamuoyunu tatmin edici açıklama yapmalıdır.

 

Ülkemizde her fırsatta oluşturulması gerektiğini vurguladığımız “Bağımsız Gıda Güvenliği Otoritesi”nin eksikliğini bu vesile ile bir kere daha hissetmekteyiz. Hükümetten, sektörden ve her türden baskı odağından bağımsız olarak çalışmalarını yürütecek şekilde Üniversiteler, Bakanlık Temsilcileri, Sektör Temsilcileri, Tüketici Temsilcileri, Meslek Odaları ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların temsilciliği ile oluşacak kurulun bu tür konularda kamuoyuna doğru ve tatmin edici bilgilendirme yapabilecek şekilde kurgulanması ve hayata geçirilmesi artık kaçınılmaz olmuştur.

DİĞER HABERLER
Tavuk Tüyünden İnsan Derisi

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu


6 Eylül 2017. 17:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x