Kalkınmada Veteriner Hekimlik


13082624_1258653847496444_4757069712920096500_n

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin kuruluşunun 10. Yılı etkinlikleri kapsamında ve Veteriner Hekimler Günü vesilesi ile Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Sakarya’nın konuşmacı olarak katıldığı “Ulusal Kalkınmada Hayvancılık Sektörü ve Veteriner Hekim” konulu konferans düzenlendiği açıklaması yapıldı;

 

Sektör temsilcilerinin de katıldığı konferansa, Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Halan Öner, DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Özcan, Güçbirliği Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Aksöz, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner, Eski Burdur milletvekillerinden Hasan Macit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 


Konferansın açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hakan ÖNER; Burdur’daki hayvancılık sektörünün oldukça iyi olduğunu belirterek; “Bizler fakülte olarak sahaya inmek zorundayız. Bu konferans özellikle sektörden gelen başkanlarımız için de faydalı olacağı kanısındayım. Hayvancılığı sadece et ve süt olarak düşünmemek gerek. Dericilik, bağırsakları da ip sanayinde kullanılıyor. Hayvancılığı bir bütün olarak ele almamız gerekir” dedi.

 


Burdur’un çok şanslı bir il olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hakan ÖNER; “Burdur hayvancılık sektöründe başarılı bir il. Burdur’da bir Veteriner Fakültesinin olması da büyük bir şans. Bizler Veteriner Fakültesi olarak saha ile ilgili entegre çalışmalar uygulayacağız. Burdur’da hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bizlerle bütün olarak hareket etmeleri neticesinde sektör olarak Burdur’a daha faydalı olabileceklerini düşünüyorum” dedi.

 

DİĞER HABERLER
Altlık kontrol etmede yeni yaklaşım


Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin SAKARYA “Ulusal Kalkınmada Hayvancılık Sektörü ve Veteriner Hekim” konulu konferansına Burdur’un hayvancılıkta çok iyi olduğunu söyleyerek başladı. Burdur dışarıya süt satmak yerine sütünü burada kendi içinde değerlendirip, marka olmasının gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Engin SAKARYA, “Hayvancılık şuan bir kriz döneminde. Hayvancılıkta ithalata bağlı kalmış durumdayız. Bu krizden çıkmak çok zor. Kriz döneminden çıkabilmek için başta üreticilerimiz sesini duyurmalı daha sonra da bu sektörle uğraşan herkes sesini duyurmalı. 1980 öncesinde kendine yeten 7 ülkeden birisi idi Türkiye. Ama şuan hayvancılık sektöründe teknik, ekonomik, yapısal önlemler alınmadan uygulamaya konan liberalleşme, destekten yoksun politikalar ile kırsal alanda ekonomik bozulmayı daha da ağırlaştırdı” dedi.

 


1950’li yıllardan da bahseden Prof. Dr. Engin SAKARYA, “1950 yılı Türkiye’nin siyasal ve ekonomik tarihinde önemli bir dönemeç olmuştur. Planlı kalkınma dönemi 1980 sonrasında politikalar hayvancılıkta ıslah ve verimi artırmayı sağlayamamıştır. 1970’lerden bu yana yapılmakta olan damızlık hayvan ithalat politikası köylümüzü devletine, Türk Devletini de uluslararası finans çevrelerine borçlandırmış, beklenen ulusal yararlar sağlanamamış ve ekonomik kısır döngü yaşanmıştır” dedi.

 


Prof. Dr. Engin SAKARYA sözlerine şöyle devam etti; “Bütün bu yaşanan sorunlara ve gelinen olumsuzluklara rağmen Türkiye 21. Yy. insanını dengeli besleyebilen, ulusal kalkınmasını “Büyük Önder Atatürk”ün çağdaş uluslar düzeyine ulaşma ve onun da üstüne çıkartma hedefini gerçekleştirebilecek insan ve ekonomik kaynaklara sahiptir. Yeter ki bilim ve akıl yolunda yürüyelim” dedi. Prof. Dr. Engin SAKARYA son olarak günün anlam ve önemine binaen Veteriner Hekim’in tanımını yaptı. Ve konferans katılımcılarla karşılıklı soru cevap şeklinde son buldu.Burdur Gazetesi


28 Nisan 2016. 11:22
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x