Urla Tarımının Gelişmesi İçin Çalışmaya Hazırız



​GTHB Urla İlçe Müdürlüğü tarafından başlatılan “Zirai Atıkların Toplanması Projesi”nin ilk adımı olan Urla Tarım Paneli, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel ve İl Müdürü Ahmet Güldal’ın katılımıyla gerçekleşti.

Panelin açılışında konuşan Urla İlçe Müdürü İbrahim Yılmaz, tarım kimyasalı artık ve ambalaj atıklarının kirlilik etkilerinin azaltılması, gübre ve pestisit formundaki tarımsal deşarjlar gibi yeterince ele alınmayan kirleticilere odaklanarak, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe dikkat çekmek için başlattıkları “Zirai Atıkların Toplanması Projesi”nin detaylarını aktardı. Yılmaz, Bir ayağı da okullarda çocuklara eğitim verilmesi olan projenin gerçekleşmesiyle; özellikle gelecekte aile işletmelerini devam ettirecek olan çocuk ve gençlerde toplumsal bilinç, çevresel duyarlılık ve sorumluluk duygularının artırılarak, sahiplenme ve katılımcılığın sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Urla Tarım Paneliyle başlayan projenin 10 Haziran 2017 tarihinde zirai atıkların toplanmasıyla sona ereceğini sözlerine ekleyen Yılmaz, çevre bilincinin korunması ve konuya dikkat çekilmesi noktasında önemli bir projeye imza attıklarını belirtti.

Panelde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, bir turizm beldesi olarak bilinen Urla’nın aslında İzmir için önemli bir tarım merkezi olduğunu ve Urla tarımının gelişmesi için yapılan her çalışmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Güldal “Urla’nın tarımsal potansiyeli içinde ciddi bir küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı mevcut. Nüfusunun %20’si tarımla uğraşan bir ilçedeyiz. Özellikle tarımsal örgütlenme noktasında Urla şanslı ilçelerimizden biri. 12 tane tarımsal kalkınma kooperatifi ve bu kooperatiflerin binin üzerinde üyesi var” dedi. Kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında Urla’da 4 proje uygulandığını da sözlerine ekleyen Güldal, bu projelere 1 milyon 759 bin Türk Lirası hibe ödemesi yapıldığını ve 103 kişiye istihdam sağlandığını belirtti. Bireysel sulama sistemleri ve alet makine destekleri kapsamın a Urla’da çok sayıda çiftçiye destek verildiğini de hatırlatan Güldal, “Bakanlığın 2016 yılında hayata geçirdiği Genç çiftçi projesinden de 4 çiftçimiz desteklenmiş ve aldıkları 30 bin liralık hibe destekleriyle kendi doğdukları yerde doymaya yönelik projelerini hayata geçirmişlerdir” dedi.

DİĞER HABERLER
Organik Gıda Pazarı 100 milyar dolara yaklaştı

“Havza Bazlı Destekleme Modeli Uygulanmaya Başlıyor”

2016 yılı sonunda açıklanan ve uzun zamandır üzerinde çalışılan Milli Tarım Projesinin ana başlıklarına da değinen Güldal, İzmir’de 21 üründe havza bazlı destekleme modelinin uygulamaya başlandığını belirtti. Güldal: “Bu uygulamayla sadece bu 21 ürün desteklenecek diğer ürünler desteklenmeyecek anlamı çıkarılmasın. Böyle bir yanlış algı söz konusu. Tüm tarımsal ürünler desteklenmeye devam edilecek ama stratejik ürün olarak kabul ettiğimiz bu 21 ürünün yetiştiği yerlerde fark desteği ya da miktarları Bakanlığımızca daha sonra açıklanacak değerli destekler sağlanacak” dedi. Süt hayvancılığının geliştirilmesine yönelik damızlık merkezlerinin kurulması amacıyla belirlenmiş illerde damızlık merkezlerinin kurulacağını ve İzmir’in de bu illerden bir tanesi olduğunu söyleyen Güldal, “Proje dönemi 6 Marta kadar devam ediyor. Urla’dan da projeler geleceğine inanıyorum” dedi. Urla tarımının gelişmesi için her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirten Güldal; panelin bu bağlamda iyi bir çalışma olacağına inandığını söyledi.

Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de panelin açılışında konuşarak “Urla çok farklı sektörlerin, çok farklı yaşam biçimlerinin buluştuğu çok özel bir ilçe. Bugün zirai ilaç kalıntılarından yola çıkarak Urla’nın genel tarımını konuşacağız. Urla, metropol yaşamının getirdiği gerginliklerden sıkılan, uzaklaşmak, bir bahçe içerisinde ayağı toprak, gözü gök görerek yaşam sürmek isteyenler için bir kaçış rotası. Urla’da tarım alanları, orman alanları, yerleşim alanları çok net çizgilerle ayrılabilmiş değildir. Burada her alan iç içe yaşamaktadır. Dışarıdan Urla’ya gelen buraya yerleşen insanlarda da ‘ben buraya yerleştim burada tezek kokusu olmasın, hayvan sesi olmasın’ gibi söylemler oluyor. Bu imkansız çünkü burada siz yokken de tarım vardı bu topraklar tarımla var oldu ve var olmaya da devam edecek” dedi.

DİĞER HABERLER
Kendini yumurtacı zannedenler...

Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelde il müdürlüğüne bağlı şube müdürleri, kendi çalışma alanlarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Denizli, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Fatih Kılıç, Gıda ve Yem Şube Müdürü Zekeriya Yazıcı’nın katıldığı panelin ardından panelistler katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.


21 Şubat 2017. 12:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x