Üzümün Kilosu 105, İncirin Kilosu İse 85 Liradan Satıldı


borsa ilk incir üzüm (9)

 

Sezonun ilk kuru üzümü ve inciri İzmir Ticaret Borsası’nda düzenlenen törende açık arttırmayla satıldı. 100 kilosu sembolik fiyatla açık arttırmaya çıkarılan kuru üzümün kilosu 105 liraya, kuru incirin ise 85 liraya alıcı buldu.

 

Ege Bölgesi’nde 100 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan kuru üzüm ve kuru incirde, sezonun ilk ürünleri İzmir Ticaret Borsası’nda (İTB) törenle işlem gördü.

 

Manisa’nın Alaşehir ilçesi üreticilerinden Selim Şahin Yaman’ın ürettiği kuru üzüm ile Aydın’ın Nazilli ilçesi üreticilerinden Ali Durdu’nun ürettiği kuru incir, açık artırma ile satışa sunuldu.

 

‘İlk Ürün Töreni’ne özel açılışta kuru üzüm ve kuru incirin kilosuna 10 lira fiyat verildi. Açık arttırmada en yüksek fiyatı veren İzmir Ticaret Borsası, 100 kilo üzümü kilosu 105 liradan, Ege İhracatçılar Birliği ise 100 kilo kuru inciri kilosu 85 liradan satın aldı. Geri kalan ürünlerin kilosu ise piyasa fiyatından alıcı buldu.

 

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’ın da katıldığı törende konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Borsamızda oluşacak fiyatların üreticilerimize katkı sağlamasını diliyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
İklim Değişimi Gıda Krizleri Getirebilir mi?

 

Daha iyi ambalajlarda, daha yüksek fiyata

 

İlk Ticaret Borsasının 1891 yılında İzmir’de kurulduğu hatırlatan Toprak, daha dar alanda daha kaliteli ürünler üretilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. Çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirde ihracat rakamlarının 700 milyon dolara ulaştığının altını çizen Toprak sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir bir üretim şehri, o üretimi kaliteli yapıyor. Ancak ürünlerin değerine baktığımızda sanki biraz işin hamallığını yapıyoruz. Bu kaliteli ürünü daha iyi ambalajlarla daha yüksek fiyata satmalıyız”

 

Kuru incirde tarihi rekolte

 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise kuru üzüm ve kuru incirde yeni bir sezona girdiklerini belirterek “Her ikisi de bölgemizin simge ürünleri. 100 binden fazla üretici ailesi geçimini bu ürünlerden sağlıyor. Yüzlerce işletme ve ihracatçı bu ürünleri yurtiçi ve dışına pazarlıyor” diye konuştu.

 

Geçen sezonun kuru üzüm için sorunlu bir yıl olduğunu, kuru incirde ise tarihi rekoltenin yaşandığına dikkati çeken Kestelli, şunları söyledi: “Olumsuz iklim koşullarının etkisiyle kuru üzüm rekoltesi geriledi, hızlı fiyat hareketleri yaşandı. Kuru üzümde kazananın olmadığı bir sezonu geride bırakıyoruz. Kuru incirde ise üretim ve ihracatta rekor artış yaşandı. Yaklaşık 75 bin ton kuru incir ihraç edildi, 250 milyon dolar döviz geliri elde edildi.”​

DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Zehra Ayhan, “Tavuk üretiminde hormon kullanılmıyor”

29 Ağustos 2014. 18:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x