Vali masalardan tuzu kaldırttı
Son günlerde tuz hakkında verilen olumsuz bilgililer nedeniyle bu katkı maddesi ile ilgili kararlar yoğun şekilde çoğalıyor.
Bu konu ile ilgili olarak Giresun valisi Dursun Ali Şahin bir duyuru yayınlayarak lokantalardaki masalardan tuzlukların kaldırılmasını istedi.
Dursun Ali Şahin, bu konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada,sağlıklı bir nesil yetiştirmek için lokantalardaki masalardan tuzlukların kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Çok tuz kullanımının vücuda büyük zarar verdiğini anlatan Şahin, ”Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketim miktarı 5-6 gramdır. Türkiye’de ise ortalama olarak 15-18 gram arasında, Karadeniz Bölgemizde 20 gramdır. Bu büyük bir oran.Ekmeklerdeki kullanılmakta olan tuz oranı 1,75 iken,Çıkarılan Türk Gıda Kodeksi ile 1,4’e düşürüldü.Tuz tüketiminin mutlaka azaltılması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Evimde tuzu yasakladım. Lokantalarda da tuzluğu yasakladım.Tuzluk olmayacak. Vatandaş istediğinde garson özel olarak getirecek, tuzluğu koyacak. Yoksa vatandaşın önünde tuzluk olmayacak.Bu Karadenizliler o kadar (benim babamda öyleydi) tuzu çok tüketiyorlar. Tuz ne kadar çok zevk veriyorsa insana, o kadar da çok zarar veriyor. Artık bunu kesmek lazım. Tuz konusunda hassas davranalım. Fırıncılarımızın ve pastanelerimizin çok hassasiyet göstermelerini istiyorum.” dedi
Bu konu ile ilgili olarak görüşleri alınan lokantacılar ise “Müşterilerimiz alışık oldukları bir düzenden nasıl vazgeçecekler bunu zamanla göreceğiz.Zaten biz yemeği pişirirken gerekli olan tuz miktarını kullanıyoruz.Fakat alışkanlık nedeniyle müşteri tadına bakmadan yemeğe tuz koyuyor.Bu konuda valimizi destekliyoruz.Bir sıkıntımız ise,alışkanlıkları olan müşterilerle bir hayli uğraşacağız”dediler.
Fırıncıları da uyaran Vali Şahin, “Vatandaş evinde ekmeğini rahatca yemeli. ‘acaba’ korkusu ile hareket etmemeli. Hijyene dikkat etmeli.Temizlik temizlik. Her şeyin başı temizlik. Dinimiz öyle diyor. Temizlik dinin yarısı diyor.” diye konuştu.