Vatandaşa Şimdi de Levrek Sahtekarlığı…!

Balıkçılarda  çiftlik levreği’nin kilosu 13 liradan satılırken,deniz levreği’ kilosu  ise 90 liradan satılıyor.

 

Şimdi lokantalarda deniz levreği diye çiftlik levreği servis ediliyor.Bu lezzet sahtekarlığı sonucu 13 liraya alınan levreğin 300-350 gram gelen tabağı 90 liraya vatandaşa satılıyor. Fakat durumun ilginç yanı ise balıkçı ve lokantacı yalan söylemiyor,zira iki balık türü de denizde yetiştiriliyor.

 

Bu sahtekarlık sadece levrekte değil çipura’da da aynı oyun sahneye konularak vatandaş yolunuyor.

 

Bu durumu ele alan Milliyet yazarı Güngör Uras yeni bir tartışmayı ortaya atıyor.

 

Buyrun Güngör Uras’a bir göz atalım:

 

Çiftlik levreği 13 TL Deniz Levreği 90 TL (Vatandaş, kanma aldanma, Deniz levreği diye aldıkların Çiftlik levreği)

 

Vatandaş, kanma aldanma. Deniz levreği diyerek balıkçılardan kilosunu 90  TL’ye satın aldığın, lokantalarda porsiyonunu (300-350 gramını) 90 TL’ye (kg’ını yaklaşık 250 TL’ye) yediğin levrek, deniz levreği değildir. Halis muhlis, kilosu 13 TL’ye satılan çiftlik levreğidir. Ama balıkçı da lokantacı da yalan söylemiş sayılamaz. ”Çünkü çiftlik levreği” denilen levrek de denizde yetiştiriliyor. TÜİK’in rakamlarına göre bir yılda denizlerimizde serbest dolaşımda yakalanan levreklerin toplamı 577 ton. Çiftlik levreği olarak piyasada satılan levreklerin miktarı 50 bin 796 ton. Söyleyiniz bakalım, bu durumda nasıl olur da balıkçılarda satılan, lokantalarda yenilen levreklerin tamamı “Serbest avlanım ile denizde yakalanan levrek“ olur?

 

Serbest avlanan deniz levreğinin normalde bir tanesi 3-5 kg. ağırlığında olur. Balıkçılarda satılan, lokantalarda yenilen 250-300 gr.lık levrekler çiftlik levreğidir.

 

 Vatandaş sadece levrekte mi kanıyor? Ya çipura?

 

Denizlerimizden serbest avlanım ile bir yılda çıkarılan çipuraların toplam ağırlığı Bin 164 ton. Denizlerdeki çiftliklerde bir yılda üretilen çipuraların ağırlığı 28 bin 157 ton. Kilosu 9 TL dolayında satılan çiftlik çipurasının kilosunu marketten 80 TL’ye alanlara, lokantada porsiyonunu 75 TL’den yiyenlere ben ne diyeyim?

 

Çiftlik balığı olmasa yiyemeyeceğiz

 

Denizlerimizde bir yılda 400 bin ton balık avlanıyor. Bunun 230 bin tonu akya ve hamsi. Çıkarınız bu iki balık türünü kalıyor geriye 170 bin ton balık.

 

Çiftliklerde bu rakama yakın balık üretiliyor. 2010 yılı rakamlarına göre iç sularda (alabalık ve aynalı sazan) 78 bin ton, deniz çiftliklerinde (levrek, çipura, alabalık) 89 bin ton olmak üzere toplam 167 bin ton balık üretimi var.

 

Açık anlatımıyla (hamsi türü balıklar hariç) denizde yakalanan kadar balık üreten çiftliklerimiz oldu. (Fikir Sahibi Damaklar Hareketi öncülerinin ve de çevrecilerin, balık çiftlikleri konusundaki eleştirilerini ayrı bir yazıda okuyucularıma aktaracağı

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=30662

Yazan - Haz 29 2012. Kategori GIDA, YENİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Yoruma ve geri izlemeye kapalı

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |