Veteriner Hekimlere Saldırılar


nnn

 

VETERİNER HEKİMLERE YÖNELİK HAKARET VE SALDIRILARI KINIYORUZ

 

 

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sahipsiz hayvanlara yönelik faaliyetleri düzenlemektedir. Buna göre sahipsiz hayvanlara ilişkin rehabilitasyon çalışmaları Belediyelerin görev ve sorumluluk alanında bulunmaktadır.

 

Sahipsiz hayvanlarla ilgili 5199 Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan uygulama; hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, paraziter tedavi uygulanması, aşılanması, ihtiyaç varsa tedavi edilmesi ve iyileştikten sonra alındıkları ortama bırakılması şeklinde yürütülmektedir. Bu, yasanın emrettiğidir.

 

İlimizde Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçe belediyesi vardır. Bu belediyelerden Büyükşehir Belediyesi dahil 25 belediyenin Geçici Hayvan Bakımevi bulunmaktadır. Belediyelerde görev yapan Veteriner Hekim sayısı 77 tir. İl genelinde yaklaşık 400.000 kadar sahipsiz hayvan olduğu tahmin edilmektedir. Sahipli hayvanların sayısı ise net olarak bilinmediği gibi bu hayvanlardan elde edilen yavruların sayısı da bilinmemektedir.

 

Yıllardır toplanan verilere istinaden görülmektedir ki: Sahipsiz hayvanların çözümüne ilişkin yasa, bir havuz problemi olmaktan öteye gidememiş ve halen sorun çözülememiştir.

 

Tüm bu veriler ışığında anlaşılması gereken şudur: Sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunların sorumluları Veteriner Hekimler değildir.Yasal mevzuat ve uygulama problemidir.

 

Veteriner Hekimler olarak mezun olurken hedeflerimiz; hayvan sağlığına ve dolayısıyla insan ve çevre sağlığına hizmet etmek olmuştur.

DİĞER HABERLER
Verimli tarım arazilerine dokunulmazlık

 

İşimiz hayvan sağlığını korumak, hayvan refahını artırmaktır. Ancak ne yazık ki bunu zaman zaman yöneticilerimize bile anlatamamaktayız.Bu kurum neden Veteriner Hekim alımı yapmıştır anlayamayız.

 

Veteriner Hekimlik mesleği bir tıp bilimidir. Sağlık sınıfı çalışanı olarak nitelendirilir. Tüm sağlık çalışanları gibi teknik donanım, müdahaleye uygun ekipman olmadan bu meslek yapılamaz.

 

Buna karşın yıllardır hokus pokusla sahipsiz hayvanlara uygun hizmeti vermemiz, mesleğimizi yapmamız beklenmektedir.Son günlerde Veteriner Hekimlere karşı gerek sosyal medya gerekse bizzat kişisel hakaret ve sözlü saldırılar artmıştır.

 

Sahipsiz hayvanlara dair sorunu tırmandıran Veteriner Hekimlik mesleğinin üyeleri değildir. Bu nedenle sahipsiz hayvan sorununda Veteriner Hekimin hedef alınması da son derece yanlıştır. Soruna herkes kendi açısından bakmakta ve bu durumda oluşan kaos ortamı çözümsüzlüğü desteklemektedir.

 

Belediyelerde çalışan Veteriner Hekimler kamu görevlisidir. Mesleklerini icra edebilmeleri için kamu kaynaklarından sahipsiz hayvanlara yönelik faaliyetler için aktarılması gereken payın ayrılması gerekmektedir. Bu konudaki yetki de bizzat Belediye Başkanlıklarındadır.

 

Yıllardır İzmir ilinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan tüm iyi işler göz ardı edilerek kanuni uygulamalardan kaynaklı sorunlar ve görevini yerine getirmeyen kurumlardan dolayı yapılmayan işler de yalnızca Veteriner Hekimlere fatura edilmektedir.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da Halk Ekmeğe Zam

 

Ancak ne yazık ki kamuoyuna yansıyan olaylarda konu hiçbir zaman bu açıdan dile getirilmemektedir. Belediyelerin yöneticileri Belediye Başkanlarıdır. Çöplerin toplanması, sanatsal faaliyet ve kurs düzenlenmesi, yarışmalar organize edilmesi gibi pek çok etkinlik nasıl yapılıyor ya da yapılmıyorsa sahipsiz hayvanlarla ilgili faaliyetler de Belediye den Belediyeye değişmektedir.

 

Yasanın gereklerinin en etkin uygulandığı illerden olan İzmir ilinde dahi İl Hayvanları Koruma Kuruluna kanun gereği katılması gerekenler bile katılmamakta üst düzeyde katılım sağlanamamaktadır. Dolayısıyla tüm İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarında Belediye Veteriner Hekimleri zaten bildikleri sorunları bir kez daha dinlemekte bir kez daha çözüm önerilerini iletmekte ancak bir kez daha sonuç alamamaktan yılgın ve moralsiz olarak toplantıdan ayrılmaktadır.

 

İl Hayvanları Koruma Kurulu Kararları hayvanseverler tarafından acımasızca eleştirilmektedir. Oysa bu kurula katılım sağlamak sadece Veteriner Hekimlerin görevi olmayıp kanunda kimlerin katılması gerektiği belirtmektedir.Ne yazık ki kurulda alınan kararlar bile uygulanamamaktadır.

 

Yasanın verdiği görevleri Belediyesinin tanıdığı olanaklarla yerine getirmeye çalışan Veteriner Hekimler gerçekte yaşanan olayın ne olduğu sorgulanmadan en küçük bir aksilikte eleştirilmektedir. Hatta; katil, hayvan düşmanı, beceriksiz gibi sıfatlar eklenerek Veteriner Hekimlere yönelik hakaret ve karalama kampanyaları ile saldırılar düzenlenmektedir.

DİĞER HABERLER
FAO ve Türkiye’nin ortak yürüttüğü GIDANI KORU Kampanyası başladı

 

Ne yazık ki asıl hedefleri hayvanları sağlıklı ve refah içinde kılmak olan iki temel kitle olan  hayvanseverler ve Veteriner Hekimler sürekli karşı karşıya gelmektedir. Veteriner Hekimlerle omuz omuza yapılan iyi işler bir anda unutulmaktadır.

 

Gelinen bu noktada, değişikliğine dair çözüm önerilerimizi defalarca yetkililere ilettiğimiz 5199 sayılı yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirmekte olan Veteriner Hekim meslektaşlarımızın sahipsiz hayvanlardan kaynaklanan sorunların hedefi olarak gösterilmelerini kabul etmiyoruz.

 

İl genelinde yasaya uygun ve daha fazlasını da yapmakta olan Belediyelerimiz ve Veteriner Hekimlerimiz olmasına rağmen İzmir’de ne hayvanlara yardım edebiliyoruz ne insanları memnun edebiliyoruz. Halk sağlığını ise zaten koruyamıyoruz.

 

Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz;

 

Bizler tek tıp tek sağlık kavramının temeli meslek grubu üyeleri olarak mesleğimizin gereklerinden ve yasal düzenlemelerden dolayı Veteriner Hekimlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına yol açan her türlü söylem ve eylemi kınıyor ilgililer hakkında yasal süreçlerin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

 

 

İzmir Veteriner Hekimler Odası

Yönetim Kurulu


29 Haziran 2016. 20:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x