Veteriner Hekimliğin geleceği giderek yok edilmektedir!


0939328778870

 

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, küçük aile tipi işletmelerin kapanması işsizliğin artmasına aile içi şiddetin ve sosyal sorunların yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi.

 

Başkan Hamurcu, Hatay Veteriner Hekimleri Odası’nın genel kurulunda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

 

“1980’li yıllardan bu yana uygulanan yanlış Tarım ve Hayvancılık politikalarının küçük boy aile işletmelerini bitirdiği, işsiz kalanların şehir varoşlarında yaşamaya başlayıp sanayi kesimine ucuz işgücü sağladığı görülmüştür. Küçük aile tipi işletmelerin kapanması işsizliğin artmasına aile içi şiddetin ve sosyal sorunların yaygınlaşmasına neden olmuştur. Şu anda yapılması gereken; et veya hayvan ithalatından vazgeçilerek hayvancılık sektöründe et ve süt üretimine yönelik bir seferberlik ilan edilerek köklü ve sürekli en az beş yıl kalıcı, değişmeyen tedbirler alınarak uygulamaya konulmalı ve küçük aile işletmeleri korunarak geliştirilmelidir.

 

Ülke hayvancılığının gelişimi, hayvancılık desteklemelerinin tarımsal destekler içindeki oranı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi %25’ten %50’ye çıkarılmalıdır. Halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından çok önemli görevleri olan Belediye Veteriner İşleri Müdürlüklerinin bazı belediyeler tarafından norm kadro düzenlemeleri adı altında kapatıldığı ve veteriner hekimlerin görevine son verildiği görülmektedir. Halk sağlığını tehdit eden ve yürürlükteki yasalara aykırı olan uygulamaya karşı İçişleri Bakanlığınca gerekli önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin görevi kapsamında gıda güvenliği ve halk sağlığı sorunlarının minimize edilebilmesi için yeniden kurulması ve bu kurumlarda veteriner hekim istihdamının zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir.

DİĞER HABERLER
TVHB'den Çiğ Süt Referans Fiyatı Açıklaması

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlandırılan veteriner muayenehane ve polikliniklerinin diğer serbest meslek gruplarında olduğu gibi ayrıca belediyeler tarafından da tekrar ruhsatlandırılmasının önüne geçilmesini talep ediyoruz.

 

Ülkemiz genelinde 5500’e yakın serbest veteriner hekim klinik, muayenehane ve poliklinikleriyle yapmış oldukları kamu hizmeti göz önüne alındığında açıkça korunması, güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekirken; destek bir yana yaratılan olumsuzluklar içerisinde yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bugüne kadar serbest veteriner hekimleri ayakta tutan icra ettikleri işler bir bir çeşitli çıkar guruplarına pay edilmekte, serbest veteriner hekimliğin geleceği giderek yok edilmektedir. Serbest veteriner hekimlerin hayvancılığımıza daha sağlıklı hizmet verebilmesi ve serbest hekimlerin gelişimi için desteklenmesi ve önünün açılması gerekir. Bu amaçla, muayenehane ve poliklinik açacaklara vergi indirimi, ucuz kredi desteği gibi teşvikler verilmeli hayvan sağlığı ve ıslahı konularında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekirse hizmet satın alması ve Serbest Veteriner Hekimlik üzerindeki kamu yararı olmayan bürokrasiyi kaldırmalıdır.”


3 Eylül 2016. 22:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x