“Yasak avlanan balığı almıyorum” kampanyası….


388247_194147557348304_163846920378368_363484_1230486881_n

 

 

Halim UTLU

 

Balık neslinin tükenmesinin önlenmesi için, bilinçsiz avlanma yapılmaması kadar, yasal yaş ve boyuttaki balıkların satılmamasının da önemine dikkat çekilerek,bilinçsiz balık avlama ile mücadele edilmesi kararlaştırıldı.

 

Balık avlama yasağına ilişkin Büyükşehir Belediyesi Meclis Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı rapor, meclis gündemine geldi.Raporda, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak balık neslinin tükenmesinin önlenmesi için, bilinçsiz avlanma yapılmaması kadar, yasal yaş ve boyuttaki balıkların satılmamasının da önemli olduğuna dikkat çekildi.

 

“Yasak avlanan balığı almıyorum” kampanyası!

 

Raporda vatandaşların bu konuyla ilgili bilgilendirilmesi ve “Yasak avlanan balığı almıyorum”

 

şeklinde bir kampanya düzenlenmesi halinde, denizi olmayan, ancak çevreci belediyeler arasında gösterilen Büyükşehir Belediyesi’nin, deniz varlıklarının ve doğanın korunmasına bu şekilde de katkı sağlayabileceği ifade edildi.

 

Gerekli inceleme ve araştırmaların yapılması uygun görülen Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu, Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.

 

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü nedir,ne iş yapar?

 

Öte yeandan doğal kaynakların sürdürülebilirliği alanında en etkin ve yaygın çalışma yapan uluslararası kuruluş, Birleşmiş Milletler(BM) bünyesinde kurulan ve FAO diye bilinen Dünya Gıda ve Tarım Örgütüdür.

DİĞER HABERLER
Tüyap Adana Hazırlıkları

 

FAO’nun en temel stratejisi,”Sürdürülebilir yaşam” adıyla bilinen felsefesini, tüm dünyada uygulanabilir hale getirmektir.FAO’nun balıkçılık alanındaki düzenlemelerini yapan “Balıkçılık Bölümü”, bu felsefeyi  “En az bir kere yavru verdikten sonra balıkları avlamak “ şeklinde açıklıyor ve su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliği olarak adlandırıyor.

 

Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu

 

Bu felsefe ışığında 24 Eylül 1949’da Roma’da imzalanan antlaşma ile Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) oluşturuluyor ve her ülkenin kendi kurallarını tesbit etmesi isteniyor. Bu karar kapsamında,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ülkemiz için geçerli olan balık avcılığı ile ilgili kuralları, Su Ürünleri Kanunu’nun verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, sürdürülebilir avcılığı sağlamak için tebliğ adı altında, ticari ve amatör balıkçılık için ayrı ayrı hazırlamaya başlıyor.

 

Amaç,balıkçıların bilgilenmesi ve bilinçlenmesi

 

Bakanlık bu doğrultuda tebliğ hazırlama yetkisini, ilgili kamu kuruluşları, bilimsel kuruluşlar ve balıkçı örgütlerinden oluşan kurul vasıtası ile kullanıyor.Amatör avcılığa ilişkin kuralların belirlendiği tebliğ ise konuyla ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini içeren kurul tarafından oluşturuluyor.Tebliğin uygulanabilir, sürdürülebilir, yaşayan bir tebliğ olmasının yanı sıra,sadece kuralların belirlenmesinden ziyade, bir ölçüde de balıkçıların bilgilenmesi ve bilinçlenmesi amaçlanıyor.

DİĞER HABERLER
Cari açık beklenenden kötü geldi

 

Tebliğlerle duyuruluyor

 

Denizlerimizde ve iç sularımızdaki doğal yaşam alanlarının korunması, buralarda bulunan su ürünleri kaynaklarımızdan yararlanılması, sorumlu ve sürdürülebilir avcılık için, balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılması zorunluluğunu doğuruyor ve yayınlanan tebliğler ile bu kurallar belirleniyor ve duyuruluyor.

 

 


13 Şubat 2015. 17:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x