Yerli ve Milli Patatesler Tam Not Aldı


Bolu Örencik köyünde Mustafa Özmen’e ait arazide gerçekleştirilen tarla gününe Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Mustafa Güder, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Abdurrahman Cağlı, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, daire müdürleri, oda başkanları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. 

Programda İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Abdurrahman Cağlı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, patates tohumluğu noktasında dışa bağımlılığı yerli üretimle kapatmak için üretilen “Yerli Ve Milli Patates Çeşitleri” hakkında bilgiler verdi. 

Açılış konuşmasını yapan İl Müdürü İzzet Murat

“İlimiz, 54.000 dekarlık alanda 134.000 ton patates üretimi ile ülkemizde 11. sırada bulunmaktadır. Yetiştiricilerimize alternatif sunma adına Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilerek tescil edilmiş olan patates çeşitlerinin ilimizde yetiştirilme olanaklarını tespit etmek amacıyla demonstrasyonu yapılmıştır. Yoğun olarak patates üretimi yapılan köylerimizden Örencik köyünde 4 çeşit (LEVENTBEY, MURATBEY ,NİĞDE SARISI, ONARAN2015)  ve Taşoluk Köyünde 3 çeşit (ÜNLENEN, NAM, ve SARUHAN) olmak üzere toplam 7 patates çeşidinin ilimizde demonstrosyonu yapılmıştır.  Bu çeşitlerin, yüksek verimli oluşlarının yanında, çatlamaya dayanıklı olması ve lezzet özelliklerini ihtiva etmeleri nedeniyle ilimizde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Üreticilerimiz ve sizler tarafından beğeni ile karşılanan Yerli ve Milli Patates Çeşitlerimiz İlimiz, ülkemiz ve üreticilerimize hayırlı olsun” dedi. 

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekim Muayenehaneleri Onaylı İşletme Kabul Edildi

Patates Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çağlı;

 “Ülkemizin birçok yerinde patates tarımı yapılmakla birlikte ağırlıklı İç Anadolu bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde patatesin 170 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen patates sektöründe ileriye dönük geliştirme çalışmaları 2005 yılında ülkesel patates tohumu üretim projesiyle hız kazandı. O yıldan itibaren şuana kadar yerli çeşit geliştirdi. Bu tarla günümüzde 4 tane çeşidimiz hasadını gerçekleştirdik” dedi. 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Vahdettin Çiftçi; 

“Patates bugün insanların beslenmesinde nişasta kaynağı olarak buğday, çeltik ve mısırdan sonra 4’üncü sırada gelmekte. Önemli bir bitki gurubunu oluşturuyor” dedi.

Tarla gününün kapanışı konuşmasını yapan Bolu Valisi Ahmet ÜMİT;

“İlimizin 832 bin hektar olan toplam arazilerinin % 64’ü yemyeşil ormanlarla kaplıdır. % 14’ü ise tarım arazisidir. Yani 118 bin hektar tarım arazimiz bulunmaktadır. Bu arazilerde; 695 bin ton arpa, buğday, mısır, patates gibi tarla bitkileri, 20 bin ton domates, biber, fasulye gibi sebzeler, 35 bin ton elma, armut, şeftali gibi meyveler, olmak üzere toplamda 750 bin ton hububat, sebze ve meyve üretilmektedir.   

Bunların içerisinde bin ton enginar ile ülke genelinde 7’nci sırada yer almaktayız. Göynük bölgesi başta olmak üzere, her geçen yıl enginar üretimimiz artmakta, enginarın da kıymeti anlaşılmaktadır. 54 bin dekar alanda ise 134 bin ton patates yetiştiriyoruz. İnsanlığın yaşamını idam ettirebilmesi için en çok ihtiyaç duyduğu ürün su ile birlikte ekmeğin yapıldığı hububat, sonrasında ise patates gelmektedir. Patates, bütün sofraların süsüdür.  İlimiz patates üretimde ülkemiz genelinde Niğde, Konya, İzmir, Adana gibi illerin arkasından 11’nci sırada yer almaktadır.  

DİĞER HABERLER
Milletvekilliği Genel Seçimleri Öncesi Hayvancılıkta On Sorun On Çözüm

Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum, Göynüğün enginarı ve Bolu’nun patatesi dünyada bir tanedir. Bolu’dan geçip bir çuval patates almadan, lezzetini tatmadan yaşayan insan en azından kısmetsizdir. Bolu patatesine sahip çıkmalıyız. İl dışından gelen misafirlerimize patates hediye edelim. Misafirlerimiz mutlaka Bolu patatesini tatsınlar. Bolu patatesi nev-i şahsına münhasır görüntüsü, özel lezzeti ve aroması ile kalp, kolesterol, kanser, cilt hastalıkları gibi birçok derdin devası, insan gücünün, güzelliğinin ve sağlığının şifasıdır. 

Bu vesileyle bu toprakları kadimden beri bize vatan kılan onu korumak için canını feda eden, yakın ve uzak tarihli bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla yâd ediyorum. Bu güzel yatırımların ilimize gelmesinde emeği olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımıza, özellikle bu toprakların evladı olan Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Fatih Metin’e, Milletvekillerimize, “Yerli Ve Milli Patates Çeşitleri” konusunda emeği geçen ve programa katılarak bizleri yalnız bırakmayan herkese gönülden teşekkür ediyorum. 

Değerli çiftçilerimiz, sizler hakikaten eli öpülesi insanlarsınız. Çünkü insanın yaşaması için önce ekmeğe ihtiyacı var makinaya değil. Yiyeceğimiz gıdaların üretiminde en çok emeği sizler sarf ediyorsunuz. Onun için sizlere hususiyle teşekkür ediyorum. Ürününüz bol, Kazancınız bereketli, Bereketiniz daim, Rızkınız baki olsun. Allah’a emanet olun” dedi. 

DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Şen: Türkiye yarı kurak iklime doğru gidiyor

Konuşmalar sonrası patates çeşitleri incelenirken, doku, yapı ve kusursuz formu  ile  beğeni topladı. Bolu Valisi Ahmet ÜMİT traktör kullanarak hasada katıldı. Üreticiler ve çalışanlarla sohbet ederek cumhurbaşkanlığımız tarafından gönderilen maskeleri dağıtarak Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını iletti.  Program çekilen aile fotoğrafı ile son buldu.


4 Eylül 2020. 01:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x