Yetiştiriciler, Geleceğiniz İçin İş Başa Düştü


H.Yalçın KÖKSAL

Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekimler Derneği  Genel Sekreteri

Aslına bakarsanız iş çoktan başa düşmüştü, ama    gelinen noktanın bu kadar acımasız olacağı görülemedi veya gördürülemedi.

Özellikle kırmızı et ve süt üreticilerinin içine düştükleri açmaz son derece ciddi boyutlara ulaştı. Bireysel yetiştiriciliğin hiçe sayıldığı, tıpkı kanatlı sektöründe olduğu gibi, kırmızı et sektöründe de büyük işletmeler dışında küçük işletmelerin,  giderek yaşama şansları azaldığı yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıktı.

Bu durumda küçük işletmelerin kurtuluş yolu,  kooperatifleşmekten geçer. Örgütlü birliktelikler küçük yetiştiriciler için adeta can simidi olacaktır.

Kooperatifleşmenin önemini yetiştiricilerimize anlatmak ve örneklemeler ile inanç sağlamak son derece önemlidir.

Bir araya gelen küçük işletmelerin oluşturacağı güç sayesinde, damızlık ediniminden tutunda, daha ucuza mal edilecek yemleme giderlerinden, sonunda da pazarlamada kazanılacak artılardan  yola çıkılarak, kısa süreçte emeklerinin ve yatırımlarının karşılığını alabilecekleri noktaya gelebileceklerinin çok iyi vurgulanması gerekmektedir.

Bence ülke hayvancılığına yapılacak en büyük katkı, küçük evsaflı yetiştiricilerimizin kooperatifleşmeye özendirilmesidir.

Aksi halde, mevcut koşullarda küçük işletmelerin  yaşama şansı gün geçtikçe azalmakta ,hatta sona yaklaşılmaktadır.

Örgütlenme ,  yani gücü birleştirme,  adeta karla  kaplı bir tepeden bırakılan küçük bir taş parçasının yuvarlanarak  git gide nasıl bir kocaman kütleye dönüştüğü ve çığ olduğu örneğinde görüleceği gibidir.Bu gün için gücü hissedilmeyen küçük işletmelerin bir araya geldiklerinde nasıl büyük bir güç olacakları ve  sektörde kendilerini kabul ettirecekleri  aşikardır.

Ancak kooperatifleşirken, kesinlikle profesyonel yardım alınarak kısa sürede kurumsal bir yapıya ulaşılması gerekmektedir. Kooperatiflerin yapıları giderek , üretilen ürünlerin işlenmesi ve mamul madde pazarında da  söz sahibi olması için işin başından itibaren ArGe çalışmalarına önem verilmesi,bunun yanı sıra yetiştiricilerin sürekli eğitimden geçirilmesi gerekmektedir.

Eğitimler sayesinde üretimde   maliyetler düşecek  ve  kalite standartlarına ulaşılacaktır.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, Sistem Prensip Organizasyon Rekor bileşkesi göz ardı edilmeden bir arada güç birliği ile Rekora ulaşılması hayal değildir.

Mutlu birliktelikler dileklerimle


DİĞER HABERLER
Kırmızı Et Üretimi Niçin Düşüyor ?
30 Ocak 2013. 12:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x