Yılda 4.4 milyar $’lık ithalata yerli neşter


dolar

 

 

 

 

5 yılda ilaç ithalatına çok para harcayan Türkiye’de, yurtta üretilmeyen ve pahalı olan kanser ilaçlarının üretimi için yerli yatırımlara yenisi eklendi

 

 

Son 5 yılda ilaç ithalatına 20 milyar doların üzerinde para harcayan Türkiye’de, yurt içinde üretilmeyen ve pahalı olan kanser ilaçlarının üretimi için yerli yatırımlara bir yenisi eklendi. Türkiye’de her beş kişiden biri hayatını kansere bağlı hastalıklardan kaybederken, geçen yıl itibariyle Türkiye’nin onkoloji alanında tükettiği ilaçların yüzde 84’ünü ithal, yüzde 16’sını ise yerli üretim oluşturdu. Zor olmasının yanında, pahalı da olan kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yerli üretimle sağlanması ve ithal ilaç bağımlılığının azaltılmasına yönelik projelere, Ankara’da yeni bir ilaç üretim de tesisi eklendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin eczacılık ürünleri ithalatı geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 6.6 artışla 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında ise eczacılık ürünleri ithalatı 2 milyar doları aştı.

 

90 MİLYON TL’LİK YATIRIM

 

Sincan’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde 90 milyon liralık yatırımla kurulacak tesis hem kanser hastalarının ilaca ulaşımına hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Kanserli hastaların ilaca ulaşımını kolaylaştıracak, katma değeri yüksek ürün gruplarının üretimini artıracak tesis için Sincan’daki Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 5 bin 264 metrekarelik alan kullanılacak. Tesiste, ilaç  etken maddesi değil etken maddelerden hareketle değişik prosesler kullanılarak oral ve enjeksiyon olmak üzere iki formda hücre gelişimini büyüme safhasında durdurmaya çalışan ilaç üretilecek. Fabrika koşulları ulusal ve uluslararası kılavuzlara ve direktiflere uygun şekilde oluşturulacak. Üretim, minimum insan gücü ve temasıyla maksimum makine gücüyle otomatik bir süreçte gerçekleştirilecek. Tesiste, yılda 1 milyon enjeksiyon, 90 milyon tablet, 10 milyon kapsül ilaç üretilmesi planlanıyor. İnşaat işlemlerinde yaklaşık 70, işletme aşamasında 103 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Temmuz ayının başında da Onko Koçsel İlaçları, 100 milyon avro yatırımla Türkiye’de bulunmayan kanser ilaçlarının üretimi için fabrika kurmuştu.

DİĞER HABERLER
Biber ihracatında analiz ücreti düşürüldü

 

 

 


2 Ağustos 2015. 10:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x