Yozgat’ta Anıza Aspir Ekimi Yaygınlaştırılıyor


3373_10042014094049
YOZGAT (İHA) – Türkiye’nin bitkisel yağı açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenerek ekiminin yaygınlaşmasına destek verdiği Aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğu belirtildi.
Orta Anadolu Bölgesi’nde nadasa bırakılan alanların bitkisel sıvı yağı ham maddesi olan aspir ekimi yapılarak ekonomiye kazandırılmasına yönelik başlatılan çalışmalar doğrultusunda bu yıl Yozgat’ta yaklaşık 50 bin dekarın üzerindeki bir tarım alanında ekim yapıldı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, sözleşmeli çiftçilere ait tarım alanlarında, kurumun desteği ile gerçekleştirilen ekim çalışmalarını inceleyerek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Yozgat’ta bu yıl ilk kez anıza ekim çalışması başlatıldığını belirten Özdemir, geçtiğimiz yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapılmasına yönelik çiftçilerle sözleşme yapıldığını söyledi. Aspir bitkisinin hem Yozgat için hem de Orta Anadolu bölgesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesi zeytinyağına yakın kalitede bir yağdır. Aspir yağının 9 kez kızartmada kullanılmasına rağmen yağın özelliğinin bozulmadığı gözlenmektedir. Yozgat’ta tarım alanlarının bir yıl ekilip, ertesi yıl nadasa bırakılarak tarladan hiçbir verim edilemiyor. Bu sebeple çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekimi yapılmasını destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanlarımızı ekonomiye kazandırıp, çiftçimizin de gelir düzeyini artırmaktayız” dedi.
Aspir bitkisinin kazık köklü olması nedeniyle toprağın derinlerinden suyunu ve nemini aldığına vurgu yapan Özdemir, “Aspir ekilen alana ertesi yıl hububat ekildiğinde sorun yaşanmıyor. Tarım alanlarına her yıl ekim yapılmasının sakıncası yok. Yozgat’ta tarım alanlarını sulama noktasında sıkıntı var, çoğu zaman yağışlarda yeterli olmuyor. O nedenle bu yıldan itibaren anıza ekim yapılarak, ekim giderlerini de azaltmış oluyoruz. Toprak sürülmediği için yakıttan yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlıyoruz. Anız ekim yaptığımız zaman toprak nemli kalıyor. Üzerinde de anız olduğu için güneş vurduğu zaman anız toprağa şeimsiye görevi yapıyor, toprağın nemini burada muhafaza etmiş oluyor. Bizim ilimiz içinde bu çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Aspir bitkisine önemli desteklemelerin verildiğini ifade eden Özdemir, “Mazot, gübre desteğinde dekar başına 14 lira, sözleşmeli çiftçiye 10 lira, kilo başına da 50 kuruş destek veriliyor. Yozgat’ta 2,5 Milyon nadas alanımız var. Aarıcılık açısından aspir çok değerli bir polene ve çok verimli bir nektara sahip. İki dekar başına bir kovan arı, aspirden beslenebilmektedir” ifadelerini kullandı.
Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Orhan Köyünde bu yıl ilk kez aspir bitkisi ekimi yapan çiftçilerden Necati Özer, 70 dekarda aspir bitkisi ekimi yaptıklarını, daha önce yakarak yok edilen anızla hiç uğraşmadan ekim yaparak, mazottan ciddi ölçüde tasarruf sağladıkları gibi, toprağın özelliğinin de bozulmadığını kaydetti. Özer, istedikleri sonucu almaları halinde önümüzdeki yıl daha fazla bir alana aspir ekimi yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Tarımda yeni dönem!
10 Nisan 2014. 10:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x