Yumurta değil GAGAK


jmyQeMBQBhtKOevEANibxKPBgouqvuudQToslpuEKtcGNEmMeCRowKgHzxviqPyF

 

 

İtalya’da yediği bir yumurtanın çocukluğunu hatırlatması üzerine harekete geçen Aydınlı bir girişimci, özgür gezen tavuklar aracılığı ile buram buram köy kokan yumurta üretimine başladı.

 

Kurduğu çiftlikteki özgür ortamda, organik yemlerle beslediği tavuklardan elde ettiği yumurtaları “Gagak” markası ile piyasaya süren Mehmet İnalöz, “Çocukluğumuzda yumurtaya ‘Gagak’ diyorduk. Tavuk da yumurtladıktan sonra bu sesi çıkarıyor. Kalitesi ve lezzeti de çocukluğumuzun yumurtası gibi. O yüzden bizim ürünümüz ‘yumurta’ değil ‘Gagak’, yani yumurtanın en saf hali” dedi.

 

Bir firmada mali işler koordinatörü olarak çalışan Mehmet İnalöz, pazarlamacı olan eşi Nilüfer İnalöz ile tatil için gittiği İtalya’da yediği yumurtayla çocukluğuna gitti. Yediği o yumurtanın üretim şeklini merak edip araştırmaya başladı. “Özgür tavukçuluk” yöntemi ile bu şekilde tanışan İnalöz, Koçarlı’nın Hacı Hamzalar Mahallesi’nde bir arazi satın alarak çiftlik kurdu. Kısa sürede yumurtaları İstanbul’da ün saldı. Çok sayıda doktor, eczacı müşterileri, haftalık yumurta ihtiyaçlarını sipariş eder duruma geldi. Aydın’da da bazı şarküteri ve marketlerde ürünleri satılmaya başladı.

 

Mehmet İnalöz, kendisini çocukluğuna götüren yumurta ile macerasını ve ‘Gagak’ markasının oluşumunu anlattı.

 

TEDAVİDE BİLE DOĞAL YÖNTEMLER KULLANILIYOR

 

Özgür tavukçuluk ile tanışmalarının yaklaşık 2 yıl önce İtalya’da bir şehir otelinde başladığını belirten Mehmet İnalöz, şunları söyledi:

“Hikayemiz, bizi çocukluğumuza götüren çimen ve toprak kokulu yumurtayı yediğimiz günde başladı. O günden sonra, bu lezzette bir yumurtayı biz neden yiyemeyelim diye araştırmaya başladık ve bu günlere geldik. Türkiye’nin en geniş florasına sahip Aydın’da tamamen doğal ortamdaki çiftliğimizde, sizin ve bizim için yumurta üretiyoruz. Çiftliğimiz her iki tarafından da nehir akan dört tarafı zeytin ağaçları yetişen dağlarla çevrili bir vadide olup, temiz havası, muhteşem doğası, sürekli parıldayan güneşi ile bir doğa harikasına sahibiz. Muhteşem çevre şartlarında her türlü bitki çeşitliliği mevcut olup, tertemiz havası ile sakinliği ve huzuru içinde barındırmaktayız. Çevredeki tarlalarda kimyasal ilaç kullanılmadan doğal tarım metotları ile üretim yapıyoruz.

DİĞER HABERLER
Süt ve süt ürünlerinde AB'ye 189 milyon dolarlık ihracat..

Tavuklarımız bu muhteşem doğada, günün ilk ışıklarından itibaren dışarı çıkıyor, rahatça gezinerek, eşelenerek, güneşlenerek, tarlamızda yetişen muhteşem yeşil bitkilerle ziyafet çekerek günlerini geçiriyor.

Tavuklarımızın sağlıklarını yakından takip ederek zorunlu olmadıkça tedavi edici ilaç kullanılmamakta, koruyucu sağlık önlemleri için doğal bitkilerden ürettiğimiz karışımlar ile doğallıklarına katkıda bulunuyoruz.”

 

HER ŞEYİ TAVUKLAR YAPIYOR

 

Yumurta üretiminin hiçbir aşamasında katkı maddesi ya da kimyasal ürün kullanmadıklarını ifade eden İnalöz, “Bundan dolayıdır ki özgür tavuk yumurtası her gün yeni bir yararı saptanan önemli bir besin kaynağıdır. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok gereklidir. Motivasyonları yüksek tutularak serbest yetiştirmenin tüm usullerinin kullanıldığı çiftliğimizde her gün kendimizi, tavuklarımızı ve yetiştirme tarzımızı, geliştirmeye çalışıyoruz. Biz hiçbir şey yapmıyoruz her şeyi en iyi şekilde tavuklarımız yapıyor biz sadece onlara en iyi ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Bu eforumuz yumurtamızı yiyen her kişinin ‘Ahh nerde o çocukluğumuzda yediğimiz yumurtaların tadı?’ cümlesi unutulana dek sürecektir” diye konuştu.

 

SERBEST YETİŞTİRME NEDİR?

 

Özgür tavukçuluğa ( Free Range ) ilişkin bilgiler aktaran İnalöz, şöyle dedi:

“Avrupa Birliği ve Amerika’da uzun yıllardır kullanılan ve önemli paya sahip serbest yetiştirme ( free range ) yumurta üretimi ülkemizde ne yazık ki yüzde 2 gibi çok küçük paya sahiptir. Serbest yetiştirme tavukların en doğal yaşam koşulları olan güneşlenme, eşelenme, zıplama, uçma, toprak yeme, çiftleşme gibi doğal koşulların azami sağlandığı ortamda yetiştirilmeleri demektir. Bu doğal ortamda yetişen tavukların yumurtalarının lezzeti mükemmel olmaktadır. Serbest yetiştirme, tavukların doğal yaşam şartlarının sağlandığı en önemli üretim biçimidir.

DİĞER HABERLER
ABD'de Türkiye’ye destek yürüyüşü yapılacak

 

OLABİLDİĞİNCE ÖZGÜR HİSSEDİYORLAR

 

Biz onlar için ekstra bir şey yapmıyoruz, sadece size en lezzetli yumurtaları üretmeleri için asıl gereksinimleri olan doğal ortamlarında yaşamalarına, özgürlüğün tadını çıkarmalarına ve doğal ortamlarında her türlü ihtiyaçlarını sınırsızca sunmaya azami gayret gösteriyoruz. Yumurtaları lezzetli yapan unsur birçokları tarafından ileri sürüldüğü gibi; sadece yedikleri katkısız organik yemler, doğal yeşil bitkiler, günün belirli kısımlarında dışarda olmaları ya da yaşadıkları kümesten ibaret olmayıp, tüm bunlarla birlikte kendilerini olabildiğince özgür hissettikleri serbest yetiştirme tarz ve tecrübemizin birleşmesinden kaynaklanmaktadır.

 

AYDIN’DA OLMAK ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR

 

Mehmet İnalöz, çiftliklerini neden Aydın’da kurduklarını ise şöyle anlattı:

“Ege bölgesi ve özellikle Aydın’da çiftliğimizi kurmamızın asıl nedeni, yıl boyu sıcaklık ortalamasının 10,5 ay gibi uzun bir süre 15 derecenin altına düşmemesidir bu da serbest yetiştirme açısından Aydın ili diğer coğrafi bölge üreticilerine göre büyük üstünlük sağlamaktadır. Bir başka önemli unsur da Aydın ilinin geniş bitki çeşitliliğine sahip olması ve doğal üretimin azami şekilde korunuyor olmasıdır. Aydın Türkiye için serbest yetiştirmenin kalbi olabilir ve doğru üretim programı uygulanırsa bölge insanına çok fazla kazanımlar sağlayacaktır. Bu konuda da çalışmalarımız sürmektedir. Bu işe Gönül verecek üreticilere her türlü desteği sunabiliriz.”

 

“YUMURTANIN DA KALİTESİ OLUR”

 

Yumurtanın da bir kalitesi olduğuna dikkati çeken Mehmet İnalöz, kaliteyi renginin değil yetiştirme usulünün oluşturduğunu belirtti. İnalöz, “Kısacası her kahverengi yumurta doğal değil her beyaz yumurta da kafes yumurtası değildir. Halkımız ne yazık ki sadece yumurtanın kabuk rengine bakarak karar vermektedir. Doğallık kabuk rengi ile değil kokusu lezzeti ve yetiştirme usulü ile belirlenmektedir.

DİĞER HABERLER
Avusturya'dan Yunanistan'a Schengen tehdidi

Biz yumurtaya yumurta değil , GAGAK diyoruz çünkü yumurtanın hafızalarda yer eden lezzetini gagak olarak yeniden şekillendirmek istiyoruz. Gagak, Ege bölgesinde çocukların yumurtaya verdiği genel ad olup ayrıca tavukların yumurtladıkları an çıkardıkları sestir. Bu da yumurtalarımızın tazeliğinin ve lezzetinin simgesidir.”

 

BİRLİĞE İHTİYAÇ VAR

 

Serbest Yetiştirme Birliği’nin kurulmasına olan ihtiyaca dikkati çeken İnalöz, “Her sektörde olduğu gibi serbest yetiştirme üretim yapan üreticiler arasında da farklı üretim metotları uygulanmaktadır. Bu yetiştirme usullerinin standartlara sahip olması ve üretimin kalitesinin sürekli değerlendirilmesi ve korunması gerekmektedir. Örneğin Amerika da üretim standartları belirgin olduğundan Amerika’da her yıl serbest yetiştirme üreticileri arasında kaliteli yumurta yarışması düzenlenmektedir” dedi.

 

YÖNETMELİK VE MEVZUATLAR OLMALI

 

Tarım bakanlığının organik yetiştiricilere ve yetiştiriciliğe verdiği desteği serbest yetiştiricilere de sunması gerektiğini ifade eden İnalöz, Avrupa Birliği ve Amerika’da desteklenen serbest yetiştirme üretimin, Türkiye’de de bir yönetmelik ve mevzuatları olması gerektiğine dikkati çekti.

 

BAYİLİK VERECEKLER

 

Mehmet İnalöz, 12 vitamin ve minerali, etten ve sütten fazla protein içeren “GAGAK” kalitesinde üretilen yumurtanın kahvaltılardan asla eksik olmaması gerektiğini söyledi. Hamileler, çocuklar, yaşlılar ve spor yapanlar ile kansızlık problemi olanlara günde muhakkak 1-2 yumurta tüketmelerini öneren İnalöz, kaliteli ve lezzetli yumurtalarını halka ulaştırmak için bayilikler verileceklerini de sözlerine ekledi.

 

(EMİN AYDIN)- AYDIN DENGE


24 Temmuz 2015. 16:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x