Yumurta üreticisinin hedefi Körfez


 

 

 

 

Yumurta üreticisinin hedefi Körfez

 

Türkiye’de yumurta üretiminin arttığını belirten Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Yumurta Satış Sorumlusu Sardohan, “Yeni pazarlara açılmamız lazım. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’ye yumurta gönderiyoruz ama miktar çok değil. Buralara daha fazla yumurta göndermek istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

Türkiye’nin yumurta borsasını belirleyen önemli üretim merkezlerinden Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde yumurta üreticileri, her türlü zorluğa rağmen yumurta üretiminin üst düzeyde olduğunu belirterek yeni pazarlara açılarak yumurtaları ihraç etmek istiyor.

 

Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Yumurta Satış Sorumlusu Ünal Sardohan yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar’ın yumurta üretimi ve ihracatında önemli payının bulunduğunu söyledi.

 

Üreticinin önündeki en büyük engellerden birinin yem fiyatlarındaki artış olduğunu vurgulayan Sardohan, “Ham madde fiyatlarındaki artış yumurta fiyatındaki artışı götürdü. Yumurta bu hafta 33 kuruştan 29 kuruşa düştü. Üretici zor durumda. Ham madde bulmakta zorluk çekiyorlar. Soya ve mısır fiyatı yükseldi. Yemin yüzde 60’ını mısır oluşturuyor.” dedi.

 

İran’a yumurta ihracatında yaşanan sıkıntılar

 

Sardohan, sektörün içinde bulunduğu zorluklara dikkati çekerek şöyle devam etti:

 

“Parlak bir dönem yaşamıyoruz. Kışı zor geçirdik diyebiliriz. Irak’a ihracat arttı ama içerde üretim de arttı. Sektör olarak dışarıya çok fazla açılamadık. En büyük pazarımız Irak. Buna İran’ı da eklemeye çalışıyoruz. Devlet yetkililerimiz İranlı yetkilerle görüştü. İki ülkenin tarım bakanlıklarının vardığı anlaşmaya rağmen bizim TIR’larımız İran’a girişte zorluk yaşıyor. İhracatçılarımız mağdur olduklarını söylüyorlar. 3 aydır İran’a yumurta gönderiyoruz. TIR’lar 4 günde İran’a varmasına rağmen 20 gün oldu, yüklenen malları hala indiremediklerini öğrendik. İran biraz daha işleri kolaylaştırırsa daha iyi olacak. Bize zorluk çıkarmasınlar. İran Tarım Bakanlığı yardımcı olursa sektörün biraz daha nefes alacağını düşünüyorum.”

DİĞER HABERLER
Başbakan Yıldırım, Alman şirketlerinin yöneticileri ile görüştü

 

Körfez’e daha fazla yumurta göndermek istiyor

 

Türkiye’de yumurta üretimi artarken dış pazar payının da büyümesi gerektiğine işaret eden Sardohan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye’de yumurta üretimi arttı. Sektörün yeni pazarlara açılması lazım. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’ye yumurta gönderiyoruz ama miktar çok değil. Körfez ülkelerine daha fazla yumurta göndermek istiyoruz. Nakliye şartlarının kolaylaşmasının pazarımızı daha olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.”

 

“Küçük işletmeler batma noktasına gelebilir”

 

Yumurta üreticisi Şerafettin Berber de 2 yıldır üretimin arttığını ancak ihracat pazarının kendilerine yetmediğini dile getirdi.

 

İç pazardaki tüketimin de yetersiz olduğuna değinen Berber, “Bu konuda farklı politikalar geliştirilemezse küçük yumurta işletmeleri batma noktasına gelebilir. Bu sorun uzun süre devam ederse sektör tekelleşebilir. Bu da yumurta fiyatları açısından kötü sonuçlara neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

 

Maliyetlerin yüksek olduğunun altını çizen Berber, şunları kaydetti:

 

“Yumurtanın para etmesi gerekiyor. Ham maddeyi yurt dışından alıyoruz. Ödemelerimizi de dolar kuruyla yapıyoruz. Kurdaki en küçük dalgalanma yem fiyatlarına yansıyor. Bu da yumurta üreticileri için ciddi sıkıntı doğuruyor. Yumurta sektörü için yeni pazarlar şart. Avrupa Birliği ülkeleri zaten bizden yumurta almıyor. Bizim pazarımız şimdilik Irak, İran, Katar ve Afganistan. Bunlar da bize yeterli gelmiyor.”

DİĞER HABERLER
Ülkelerin yüzde 80'inin 2007'ye göre daha fazla borcu var”

 


22 Mart 2018. 11:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x