Yumurtayı asla böyle yemeyin!


yumurtayi-asla-boyle-yemeyin--7365795

 

Yumurtanın sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu hergün duyuyorken bu faydadan yararlanmak için yumurtayı nasıl pişirdiğimize dikkat etmemiş gerektiğini biliyor musunuz?

 

Yumurtayı asla böyle yemeyin!

 

Yumurta kolinden zengindir ki; kolin beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın; görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir.

 

B vitamininden de zengindir ki; bu da saç tırnak, beyin ve cilt için çok değerlidir.”

 

“En yüksek besin değeri için yumurtayı böyle pişirin”

 

Ancak birçok besinde olduğu gibi pişirme tekniğinin yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkilediğini dile getiren Sayın,

 

“Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir.

 

Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır” dedi.

 

“Rafadan veya kayısı olmasın”

 

“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın,

 

“Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.

 

Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz” şeklinde konuştu.

yumurtayi-asla-boyle-yemeyin--7365794

Yumurta sarısının etrafındaki yeşil-gri halkaya dikkat

 

Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercih olduğunu dile getiren Sayın, bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri şöyle aktardı:

 

“10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında ‘demir sülfür halkası’ olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.

 

Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, ders/iş başarısının olumsuz etkilenmesi, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar.

 

Yumurta bunu önlemeye yardımcıdır. Yeterince pişmiş fakat gri halka oluşmamış yumurta tabi ki.”

 

İşte yumurtanın ideal tüketim şekli

 

Yumurtanın doğru tüketimine de değinen Sayın,”Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

 

Sizin koşullarınızda 10 dakikada yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız;

 

 

Bir dahaki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın.

 

Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir.

 

Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir” dedi.


Yazan - 21 Temmuz 2016. Kategori MANŞET, HAYVANCILIK, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x