Yunanistan ile Hedef Yıllık 10 Milyar Dolar


basbakan-erdogan-ile-samaras-gorusmesi-4289288_3256_o

 

Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan Başbakan Erdoğan ve Yunan Başbakan Samaras, ticari ve ekonomik işbirliğinin gelişimi sözü verdi.

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde, DEİK Türk-Yunan İş Konseyi Karşı Kanadı Yunanistan Girişimciler Federasyonu’nun katkılarıyla Türk-Yunan İş Forumu düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın yanı sıra, 10 bakan ve 600’ün üzerinde iş insanının katıldığı forumda, karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi mesajı verildi.

 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 100’den fazla artış gösterdiğini belirten Erdoğan, konuşmasında “2011 yılında Türkiye ile Yunanistan’ın ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı. 2012 yılında krize rağmen bu rakam, 5 milyar dolara ulaştı. En kısa zamanda ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmalıyız. 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim” dedi. Bugüne dek Yunanistan’ın Türkiye’yi Avrupa Birliği sürecinde desteklediğini belirten Erdoğan, “Nasıl ki Türkiye’nin Yunanistan’ın işbirliği bölge için son derece önemliyse, Türkiye’nin AB üyeliği de gerek Yunanistan, gerek bölge için bir o kadar önemlidir. Yunanistan’ın bu süreci desteklemesinin bundan sonra da aynı kararlılıkla devamı arzumuzdur. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği AB’ye olduğu kadar, Yunanistan’a da yarar sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

DİĞER HABERLER
Temizlenen Eber Gölü hayat buldu

 

‘Yerinde vize konusunu kurumsallaştırıyoruz’

 

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, konuşmasında Yunanistan’ın yavaş yavaş istikrar sağladığına inandığını belirterek, “İkili girişimcilik için işbirliği yapmanın tam zamanıdır, konjonktür uygundur. Her iki ülkede yeni istihdam alanları yaratmak için işbirliği yapmalıyız” dedi.

 

Samaras, Türkiye’deki Yunan yatırımlarında ciddi bir artış görüldüğünü ifade ederek, “Yunan-Türk işbirliğinin geleceği çok umut vericidir. Yunanistan’ın daimi amacı, Türk-Yunan ilişkilerinin daha da yumuşamasıdır” diye konuştu. Girişimcilik konularının işbirliğinde köprü olduğunu vurgulayan Samaras, ayrıca Yunanistan’dan Türkiye’ye çok sayıda turist geldiğini söyleyerek, “Türkiye’den de Yunanistan’a çok sayıda turist gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle yerinde vize verilmesi konusunu daha da genişletiyoruz ve kurumsallaştırıyoruz” dedi. Türkiye’nin Kafkas ülkelerine ve Orta Asya’ya yakınlığının bir ticaret ve yatırım sinerjisi yarattığını vurgulayan Samaras, ayrıca iki ülkenin birlikte üçüncü ülkelere gidebileceklerini kaydetti.

 

Ticaret hacmi potansiyelin altında

 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret düzenli olarak artış gösteriyor. Ancak yine de potansiyeli tam olarak yansıtmıyor. Türkiye’deki Yunanistan yatırımlarına bakıldığında, 6 milyar 600 bin dolara ulaştığı görülüyor. Türkiye’de 600’e yakın Yunan sermayeli şirket bulunuyor.

 

Yunanistan Girişimciler Federasyonu (SEV) Başkanı Dimitris Daskalapoulos ise konuşmasında iki ülke ilişkilerinin son 20 yılda önemli mesafeler kaydettiğini ifade ederek, “İki tarafın işbirliği siyasi ilişkileri de olumlu etkiliyor” dedi. Yunanistan’daki krizin bugüne dek yaşanmamış nitelikte olduğunu hatırlatan SEV Başkanı Daskalapoulos, Yunanistan’daki girişimcilerin stratejik ortak olarak gördükleri Türkiye’nin son derece çekici bir piyasaya sahip olduğunu vurguladı.

DİĞER HABERLER
"Tavuk ve Bilimsel Gerçekler“

 

Yunanistan Yatırım Ajansı (Invest in Greece) Başkanı Stefano İsaias, Deutsche Welle Türkçe servisine yaptığı açıklamada, “Yunanistan şu anda ilginç bir konumda. Potansiyel yatırımcılara çok iyi fırsatlar sunuyor. Doğru zamanı seçmek, yatırım için büyük önem taşıyor. Özelleştirme programları ve diğer çalışmalarla Yunanistan oldukça cazip hale geldi. Türkiye ile kriz öncesinde de başlayan yatırımlar ivmelendi” dedi.

 

70 milyar dolarlık özelleştirme

 

Yunanistan, geçen yıl 2015’e kadar 70 milyar dolarlık özelleştirme yapacağını açıklamıştı. Adalar, limanlar, havalimanları, petrol ve piyango şirketleri özelleştirilecek şirketler arasında. Bu özelleştirme projeleri kapsamında özellikle telekomünikasyon, bilişim teknolojisi (IT), ulaşım altyapısı, enerji, turizm, liman ve havaalanı işletmeciliği, tekstil ve gıda sektörlerine ağırlık veriliyor.

 

Potansiyele karşın Yunanistan’ın Türkiye’nin ticaret hacmindeki payı yüzde 1,4 seviyesinde. Bu durumu sorduğumuz DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da bu oranın artacağı konusunda iyimser olduğunu şöyle ifade etti: “Türkiye’nin ekonomisinin iyi durumda olması, yurtdışında yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız için bir avantaj. Riskler tabi ki var, ancak ona göre de fiyatlar var. Ticaret hacmi artıyor.”

 

© Deutsche Welle Türkçe

Kıvanç Özvardar/İSTANBUL

 


5 Mart 2013. 20:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x