Zehirli balıklar Türklere yedirildi!


BALIKİzlanda’da 2010’da volkanik patlama oldu, denizler zehirlendi. Dünya bu ülkeden ithalatı durdururken; başta somon olmak üzere tüm kanserli balıklar Türkiye’ye satıldı

 

2010 yılında İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın zehirlediği balıkları Türk vatandaşları yiyor. Skandalı ortaya çıkartan Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, “10 yıl sonra çocuklarımız kanser olacak. İkinci bir Çernobil yaşayacağız” dedi.

 

TÜRK’ÜN CANI PATLICAN MI!

 

İzlanda’ daki volkan patlaması ile açığa çıkan zehirler, bölgedeki denizleri kirletti. Ardından Norveç’in de içinde bulunduğu Kuzey’deki denizlerde toplu balık ölümlerine rastlandı. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ABD ve Japonya, İzlanda’dan balık ithalatını yasakladı. Dünya, insanının sağlığını düşünürken; Türkiye’de tek amacı para kazanmak olan bazı firmalar, bunu bir fırsat bilip ‘çöpe’ gitmesi gereken kanserli balıkları ucuz fiyattan satın almaya başladı. Bu skandal TÜİK’in ithalat rakamlarına da yansıdı. 2009 yılında 4 milyon dolar olan İzlanda’dan balık ithalatı, patlamayı izleyen yıl 10 milyon doların üzerine çıkarak yüzde 150 arttı. Kimsenin yemediği kanserli balıklar, Türk insanına hem de ‘ucuz balık satıyoruz’ denilerek afiyetle yedirildi. Oysa Avrupa Birliği’nde ve İzlanda’da yapılan analizlerde, bu balıklarda ağır kurşun, radyoaktif madde ve insan sağlığına zararlı birçok kimyasal bulundu. İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, yediğimiz bu balıkların kanser, astım, solunum yetmezliği, gen bozukluğu gibi birçok hastalığa neden olduğunu belirtti. İzlanda’nın yaşadığı volkanik patlamanın, atom bombasından veya Çernobil faciasından farksız olduğunu kaydeden Kaptan, “Nasıl Karadeniz’de faciadan 10-20 yıl sonra, kanser vakalarının sayısı arttıysa, zehirli balıkların etkisi de yıllar sonra ortaya çıkacak. Üstelik bu sadece İzlanda’nın değil, Norveç gibi komşu ülkelerin balıklarını da etkiledi” dedi.

DİĞER HABERLER
Gemlik Marmarabirlik’te milyonluk zarar

 

SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA

 

İzlanda ve Norveç’ten gelen balıklar şu hastalıklara yol açıyor: * Her türlü kanser * Sinir sistemi bozukluğu * Böbrek yetmezliği * Üreme sisteminde tahribat * Solunum yetmezliği Astım

 

HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNANDI

 

Kubilay Kaptan, birçok ülkenin İzlanda’dan ithalatı yasakladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Ama bizde zehirli ürünler cirit atıyor. İthalatta kimi deniz mahsullerinde 2009’dan bu yana yüzde 700’ü bulan artışlar var. İzlanda yemediğini bize yedirdi. Yetkili mercilere bu ürünlerin test edilmesi gerektiğini ilettik. Eğer ithalatı yapılırken, balıklar test edilmiş olsaydı, zaten ülkemize giremezdi. Ama maalesef zehirli balıkları yedik.”

 

İZLANDA’ DAN GETİRİLEN SU ÜRÜNLERİ

 

Somon Karides Yengeç Kalamar Midye Alabalık türleri Mezgit Morina Capel İstiridye Tarak Istakoz

 

İTHALAT YÜZDE 150 ARTTI YILLAR İTHALAT ($)

 

İTHALAT YÜZDE 150 ARTTI
YILLAR İTHALAT ($)
2009 ……………… 4.130.089
2010 ……………… 7.714.119
2011 ……………… 10.671.246
2012 ……………… 8.894.673

 

NOT: Tablodaki TÜİK verileri, İzlanda’dan Türkiye’ye yapılan balık, kabuklu hayvan, yumuşakça ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanların ithalat rakamlarıdır.

ÖZLEM KAMER TERCANLI / Takvim

 

 

Bakanlıktan zehirli balık açıklaması

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2010 yılında İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın zehirlediği balıkların Türk vatandaşlarına yedirildiği yönündeki haberleri yanıtlayarak, “Haberde iddia edilenin aksine İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın ardından Türkiye’nin balık ithalatında önemli artışlar yaşanmamıştır” dedi.   Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organları ve internet medyasında “Zehirli Balık Skandalı” başlığıyla haberlerin yer aldığı ifade edilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

DİĞER HABERLER
Basın Toplantısında Gazetecilere İkram Edilen Tost ile Ayran'a 40 Lira İstendi

 

Volkanik patlamanın yaşandığı 2010 yılında İzlanda’dan ithal edilen su ürünlerinin her partisinin organoleptik muayeneye tabi tutulduğu, kimyasal ve mikrobiyolojik kontroller için numune alınarak laboratuvarlara gönderildiğinin ifade edildiği açıklamada, “Yapılan kontroller sonucunda sadece ‘Canlı Taze Soğutulmuş ve Dondurulmuş Su Ürünleri İthalatına İlişkin Uygulama Talimatı’na uygun olan ürünlerin ülkeye girişine izin verilmiştir denildi.

 

-İTHALATTA ARTIŞ YAŞANMADI-

 

Haberde iddia edilenin aksine İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın ardından Türkiye’nin balık ithalatında önemli artışlar yaşanmadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’deki balık ve balık yağı ithalatının, iç piyasadaki üretime bağlı olarak yıldan yıla değişiklik gösterdiği ve İzlanda’dan 2010 yılında bin 939 ton ve 2011 yılında ise 2 bin 199 ton su ürünleri ithalatı yapıldığı ifade edildi.

 

Volkanik patlamanın yaşandığı dönemde ve sonrasında Avrupa Birliği’nin söz konusu ürünlerin ithalatına yasaklama getiren bir düzenlemesinin bulunmadığının belirtildiği açıklamada, “Ayrıca Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) 2010 yılında İzlanda’daki volkanik patlamayı takiben yayınladığı halk ve hayvan sağlığı için olası risklere dair raporunda, söz konusu kül yağmurunun halk ve hayvan sağlığı açısından dikkate alınabilecek bir risk teşkil etmediği belirtilmiştir” denildi.(ANKA)

 

DİĞER HABERLER
UNESCO, Gaziantep mutfağını gastronomi dalında korumaya aldı.

26 Mart 2013. 11:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x