‘Suçlu mangal değil, pişirme yöntemi’


Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, mangal ve kırmızı etin doğru pişirme yöntemi kullanıldığında zararlı olmadığını söyledi. Yücesan, mangalın zararsız olması için yapılması gerekenleri de anlattı.
 
Ahmet Yücesan, ”Dikkat edilmesi gereken sadece doğru ürünü, doğru usulle pişirmek. Et mangalda pişirilecekse öncelikle ateşin kor haline gelmesini beklemek gerekiyor. Daha sonra da ne pişirilmek isteniyorsa ateşten en az 15 santimetreden uzak mesafeye yerleştirilmeli” dedi.

Yücesan, havaların ısınmasıyla birlikte piknik sezonu açıldığını, pikniğin vazgeçilmezlerinden olan mangal keyfinin de başladığını belirterek, mangalın keyif olarak kalması için pişirme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Piknik ve mangal keyfinin Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayan Yücesan, ”Pirzolalar, biftekler, köfteler en çok mangal başında aile ve dost sohbetleri eşliğinde lezzetlenir. Ancak son dönemde sağlığa dair uyarılarda yine kırmızı etin sezon gereği mangal eşliğinde başrolü aldığını görüyoruz. Bu uyarılara göre suçlu mangal mı, kırmızı et mi anlamak güç. Aslında hiçbiri. Dikkat edilmesi gereken sadece doğru ürünü, doğru usulle pişirmek” diye konuştu.

Etlerin uygun koşullarda hazırlanmaması, bekletilmemesi, iyi pişirilmemesi, yanlış şekilde pişirilmesinin sadece mangal için değil, tüm tüketim alışkanlıklarında göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Yücesan, yüksek ısıya maruz kalmış yiyeceklerin sağlık açısından riskli olduğunu vurguladı. ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
Ramazanda sebze-meyve fiyatlarında artış beklenmiyor

”Bu nedenle sağlıklı beslenmede ne yediğimiz kadar nasıl yediğimiz de çok önem kazandı. Gıdalar hazırlanma ve pişirme tekniklerinden dolayı sağlık riski oluşabilir. Bunlar içerisinde kızartma ve etlerin yüksek ısıda pişirilmesi de yer alır. Bu şekilde pişirme sırasında hetorosiklik aromatik aminler ve nitritler ortaya çıkar. Mangalda pişirilen besinler et ya da sebze fark etmeden aynı miktarda karbonmonoksit ve kükürtdioksite maruz kalıyor. Sebzelerde ise su oranı ete oranla daha yüksek olduğu için, olumsuz etki daha az oluyor, ancak vitamin değerlerini önemli oranda kaybediyor. Etin beyaz ya da kırmızı et olması kanserojen etki açısından fark yaratmıyor. Risk bu pişirme şeklinde tüm gruplarda eşit olarak gözleniyor.”

MANGAL NASIL YAPILMALI?

Mangal yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın kömürün iyice yanmış olması olduğunu dile getiren Yücesan, şunları kaydetti:

”Et mangalda pişirilecekse öncelikle ateşin kor haline gelmesini beklemek gerekiyor. Daha sonra da et, sebze ya da ne pişirilmek isteniyorsa ateşten en az 15 santimetreden uzak mesafeye yerleştirilmeli. Böylelikle etin yavaş yavaş pişirilmesi sağlanmış olur. Kırmızı et de en az diğer et grupları gibi doğru şekilde pişirilerek güvenle tüketilebilir. Burada zararlı olan yöntem etin çok hızlı pişmesi. İkincisi ise etten düşen yağın kömürde yanarak okside olması ve bir şekilde tekrar ete yapışması olarak belirleniyor. Bu nedenle yağlı et veya köfteler yerine, daha az yağlı olan etlerin ve geleneksel usulle hazırlanmış sucuğun tercih edilmesi ve yağın ateşe damlamasının engellenmesi önemli. Bu bakımdan sulu, elektrikli mangallar da tercih edilebilir. Ancak burada da et ve ızgara arasındaki mesafenin 15 santimetre olarak korunması gerekiyor. Mangal yaparken dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus ise dumana maruz kalmamaktır. Bu nedenle mangal mutlaka açık havada yakılmalı ve dumanın yönünden uzak durulması önemlidir.”

DİĞER HABERLER
Çocukların favorisi sütlü muhallebiler

Yücesan, uzmanların kanser oluşumunda beslenmenin yaklaşık yüzde 35 oranında etkili olduğunu ve unutulmaması gereken önemli noktanın, kanserlerin yüzde 70’inin önlenebilir nedenlerle ortaya çıkması olduğunu belirttiğini anımsatarak, ”Beslenmede dengenin korunması bakımından mangalla birlikte C vitamini yönünden zengin meyve suyu ve salatalar tercih edilmelidir” dedi.

 


6 Temmuz 2011. 14:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x