4 bin yıllık kağnı yolu


KAYSERİ (AA) - Kayseri'de araştırmacı yazar Mehmet Çayırdağ tarafından tespit edilen 4 bin yıllık kağnı yolu, kentin geçmişten bugüne ticaret ve lojistikteki önemini gözler önüne seriyor. ( Anadolu Ajansı - Esma Küçükşahin )

 

 

 

 

 

 

 

 

Geçmişi 4 bin yıl öncesine uzanan ticaret merkezini barındıran Kayseri’de, bir zamanlar Kültepe ile şehir merkezi arasında yük taşımacılığı yapan kağnıların yollarda oluşturduğu izler belirlendi.

 

 

KAYSERİ (AA) – Kayseri’de araştırmacı yazar Mehmet Çayırdağ tarafından tespit edilen 4 bin yıllık kağnı yolu, kentin geçmişten bugüne ticaret ve lojistikteki önemini gözler önüne seriyor.

 

Geçmişte yük taşımacılığında kullanılan kağnıların geçtiği yol, Anadolu ve dünyanın en eski ticaret merkezlerinden Karum Kaniş’in bulunduğu Kültepe ile kent merkezi arasındaki Kayseri-Sivas karayolunun yanı başındaki boş arazide yer alıyor.

 

ÇEKÜL Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültepe’nin, Kayseri’ye 22 kilometre uzakta, Mezopotamya’yı Anadolu’ya bağlayan yolların kesiştiği noktada bulunduğunu söyledi.

 

Kentin, tarih boyunca birçok ulaşım yolunun kesişim noktasında yer aldığını dile getiren Özsoy, Kayseri’nin ticaret geçmişinin 4 bin yıl öncesine kadar uzandığını vurguladı.

 

“Kayseri’nin ticarette merkez olması, Kaniş Karum’un burada bulunması, kervansaraylara sahip bir şehir olması, ticaretin yanı sıra lojistiğin, taşımacılığın burası için son derece önemli olduğunu gösteriyor.” diyen Özsoy, şunları kaydetti:

 

“Kültepe’den Kayseri güzergahına uzanan yola baktığımızda, kağnıların kullandığı yola rastlıyoruz. Kültepe’den çıkan katarların, kağnıların şehre ulaşması için sulu olmayan, sert bir yol tercih etmeleri gerekiyor. Kar ve yağmuru da düşünürsek böyle bir bölgeden geçerek Kayseri’ye ulaşmaları gerekiyor. Bu güzergahı tercih etmeleri son derece mantıklı. Zamanla aşınan yolların kağnının alt kısmına değmemesi için bir süre sonra hemen yan taraftaki başka bir yolu tercih etmişler. Bu kağnı yollarının benzerine Tomarza ve Ağırnas bölgelerinde de rastlıyoruz. Ancak yan yana paralel olarak devam eden yüzlerce kağnının geçtiği bir ‘kağnı otobanı’ sadece bu bölgede var. Burayı otoban, diğer bölgelerdeki kağnı yollarını ise tali yol gibi tarif edebiliriz.”

DİĞER HABERLER
İstanbul Boğazı,çift yönlü gemi geçişlerine kapatıldı.

18 Ekim 2016. 18:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x