12500 gıda firması üretime uygun değil!


MÜSİAD’ın düzenlediği “Bilinçli Gıda ve Satın Alma” konulu seminerde, Türkiye’de gıda üretimi yapan firmaların kriterlere ne kadar uyduğu tartışıldı.

 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği “Bilinçli Gıda ve Satın Alma” konulu seminerde, Türkiye’de gıda üretimi yapan firmaların kriterlere ne kadar uyduğu tartışıldı. Seminerde konuşan MÜSİAD Bursa şubesi Gıda ve Tarım Sektörü Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, Türkiye’de gıda üretimi yapan 12 bin 500 firmanın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirttiği kriterlere uygun üretim yapmadığını söyledi.

 

“Bilinçli Gıda Satın Alma ve Tüketimi” konulu kompozisyon yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödüllerinin verildiği programda, sağlıklı gıda tüketiminin önemine işaret edildi. Seminerde konuşan MÜSİAD Bursa şubesi Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, Türkiye’de gıda üretimi yapan firmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kriterlerine uygunluğuna dikkat çekti. Gıda üretimi yapan toplam 21 bin 600 firma içinden ancak 9 bin 100’ünün olumlu rapor aldığını hatırlatan Sayılgan, 5 bin firmanın ise kaçak çalıştığını iddia etti. Sayılgan, “Bunlar Türkiye’nin bir gerçeği. Türkiye’de maalesef bazı gıda üretim tesisleri bakanlığın koyduğu kriterlere uymuyor. Tarladan, çiftlikten soframıza kadar gelen ürünlerin geçtiği her aşamanın kontrol altında tutulması lazım. Aksi takdirde sağlıksız bir nesil yetişecek. Örneğin, okullarda gazlı içecek ve cips satılması yasaklandı. Ancak bunun okullarla sınırlı kalması yanlış. Çünkü öğrenci zaten okulun dışındaki büfeden de cips veya gazlı içecek alıyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Endülüs'ten Konya'ya bir aşk hikayesi

 

Güvenli gıda üretimi için konferanslar düzenlendiğine dikkat çeken Sayılgan, Türkiye’de beslenme alışkanlığının değişmesi gerektiğini söyledi. Bazı firmaların helal gıda sertifikaları aldığını da hatırlatan Sayılgan, bu sertifikayı kağıt üzerinde değil üretim yapanların gönlünde taşıması gerektiğini belirtti.

 

“SİNEKLER NE YİYECEĞİNİ BİLİYOR, İNSANLAR BİLMİYOR”

 

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Ali Sürmen ise sağlıklı gıda güvenliğine ilişkin ilginç bir örnek verdi. Gençliğinde Bursa’ya geldiği zaman pazara çıktığını ve şaşırıp kaldığını belirten Sürmen, “Pazarda satılan sebze ve meyvelere baktım şaşırdım. Biz bunları hayvanlarımıza veriyorduk. Demek ki biz hayvanları iyi beslerken kendimiz kötü beslendik. Bir büyüğümüz bize dedi ki, ‘Şu sebze ve meyveyi karşıya koy, onun üzerine sinek konmaz. Çünkü onun sağlıklı olmadığını bilir. İnekler zararlı olan otları, yiyecekleri yemiyor. İnekler, sinekler ne yiyeceğini biliyor, ama insanoğlu ne yiyeceğini bilmiyor” dedi.

 

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, gün geçtikçe beslenme meselesinin artığını, güvenli gıda zemininin ortadan kalktığını söyledi. Bu konuda hassasiyet oluşturmak için okullarda eğitim seminerleri verdiklerini belirten Çepni, “Bursa’da 40 okulda 5 bin öğrenciye güvenli gıda semineri verdik. Onların sadece doğru tüketen, sağlıklı beslenen fertler değil, geleceğin Türkiye’sinde doğru üreten sanayici ve işadamları olmaları için bu projeyi başlattık” dedi.

DİĞER HABERLER
Çöpten yiyecek almak 'Hırsızlık' sayıldı

 

Konuşmaların ardından “Bilinçli Gıda ve Satın Alma” konulu kompozisyon yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödül verildi.

Türkiye

 


7 Haziran 2012. 14:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

5 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Buralara nasıl üretim ruhsatı verilmiş o zaman sistem başından sakat.ruhsatlandırma yeniden yapılmalı uygun olmayan yere ruhsat verilmemeli apartman dairesinde üretim yaptırılmamalı.bu sahtekarlık devam ettiği sürece bu işler düzelmez 1-)Rüşvet bitecek 2-)Senin adamın benim adamım devri bitecek 3-)Devlet memuru verilmemesi gereken yere ruhsatmı vermiş en ağır para cezasını vereceksin alanada verenede.Avrupa arayında üretim istiyorsak bunlar olmak zorunda.

ARZ
ARZ
11 yıl önce

Farm to Fork Food Safety Dünyada her yıl 40 milyondan fazla insan yedikleri yemekler nedeni ile sağlık açısından zarar görmektedir. Sağlıklı ve hilesiz gıda üretimi amacıyla gıdaların üretim, işleme, muhafaza, nakil ve dağıtımları esnasında gereken şart ve kurallara uyulmasına ve gerekli önlemlerin alınmasına “Gıda Hijyeni” makul fiyatlarla ve geleneksel yöntemlerle tüketildiğinde tüketiciye herhangi bir sağlık riski yaratmamasına da “Güvenli Gıda” adını veriyoruz. Gıda güvenliği toplumsal bir olgudur. Gıdaların güvenli ve sağlıklı olmasını, diğer tüketici haklarının da korunmasını sağlamak için yüksek düzeyde güvenlik ve etkili kamusal kontrol gereklidir. Suçlu aramayın. Suçlu kamusal kontrolü yapmayan DEVLET KURUMLARIDIR. 2002 tarihli AB Gıda Kanunu,… Read more »

AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Herkes bize haksızlık yapıldı diye feryat ediyor bu nasıl iş.Ürününde hata çıkan hatayı tarım bakanlığında buluyor tarım bakanımı sucukların içine tavuk eti katın dedi at ve eşek katın dedi.yapmayın kardeşim adam gibi mal üretin serbest piyasa ekonomisi var değerine göre mal sat illa sahtekarlık yapmak zorundamısın.yalnız devletin hatası şurada verilmemesi gereken yerlere üretim ruhsatları verilmiş bunlar bir şekilde bu ruhsatları almış bunların düzeltilmesi gerekir.eksiğin varsa gidereceksin yok gideremiyorsan yapmıyacaksın bu işi kardeşim.il tarım müdürlüklerinin verdiği gıda üretim ruhsatları tekrardan yenilenmeli başka çaresi yok.

AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Zincir marketler alım yaparken yüksek miktarda stand kirası alıyor artı ürünün fiyatını düşük tutmak istiyor.kaliteli malın maliyetide belli ürünle oynamassan amme hizmeti yapman lazım yada cebinden karşılaman lazım o zaman kimse cebinden karşılamayacağına göre durum aslında belli.tavuk eti karışımı düne kadar serbestti fakat %100 dana yazacaksın etikete ondan sonra tavuk hindi falan katacaksın bu yanlış iş arkadaş neyse o olmalı.at eşekle tavuğu tabii bir tutmuyoruz fakat dürüstlük açısından dana eti yazıp tavuk karıştırmak at eşekden daha tehlikeli.niye derseniz at eşek karıştıran zaten herşeyi göze almış onlar günü birlik adamlar bugün var yarın yok yılların asırlık firmaları daha dikkatli olmalı öyle… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
5
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x