Dünya Yumurta Günü “yaşam için protein” teması ile kutlandı


 

 

Dünya Yumurta Günü “yaşam için protein” teması ile kutlandı

Tüm dünyada 23 yıldan beri Ekim ayının ikinci cuma günü kutlanan “Dünya Yumurta Günü” Türkiye’de, 12 Ekim 2018 Cuma günü Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) öncülüğünde kutlandı. Yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacını taşıyan kutlama birbirinden değerli konuşmacıları ve şefleri “yaşam için protein” teması etrafında buluşturdu. İstanbul Gastronometro’da gerçekleştirilen renkli kutlamaya Ayhan Sicimoğlu, Ayşe Tolga, Ender Saraç ve Hazer Amani katıldı.

“Dünyayı protein toplumları yönetiyor”
Yumurtanın besleyici değeri ile ilgili bilgiler veren Uzman Dr. Ender Saraç “Dünyayı protein toplumları yönetiyor. Yumurta tüketiminin yüksek olduğu ülkeler aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleri.” dedi. Saraç, etkinlikte sonbahar mevsiminde dökülen saçlar için yumurtalı saç maskesi, sporcular için kas yapan sporcu içeceği, kansızlığa karşı yumurtalı özel içecek ve yumurtalı afrodizyak tarifi verdi.

“Yumurtada hayat var, yumurta hayatınızda olsun”
Kutlamanın açılış konuşmasını yapan YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon,
“Yumurta üreticileri olarak bizler anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurtayı 365 gün 24 saat esasına göre çalışarak üretmekten onur duyuyoruz. Yumurta sektörü 22 milyar adet üretimi ile dünyada dokuzuncu, 400 milyon doları aşan ihracatı ile üçüncü sırada yer almaktadır. Her yıl üretim, tüketim ve ihracatımız artmaktadır.  Son 10 yılda kişi başına yumurta tüketimimiz Yum-Bir’in de yaptığı tanıtım çalışmaları ile %100 artarak 215 adede ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
"Etteki indirim tüketiciye yansıtılmıyor"

Dünya Yumurta Günü’nün bu sene “yaşam için protein” temasıyla kutlandığını belirten Afyon, “Dünya Yumurta Günü’nün bu yılki teması ile yumurtanın, insan yaşamının tüm evrelerinde tüketilebilecek değerli bir protein kaynağı olduğunu ve yumurtanın farklı yaşam evrelerinde (doğum öncesi, ilk gelişim yılları, yetişkinlik dönemi ve yaşlılık) sağladığı yararları topluma anlatmak istiyoruz. Yumurtada hayat var, yumurta hayatınızda olsun” dedi.

Kutlamada Ayhan Sicimoğlu, dünyanın dört bir yanında tattığı yumurtalı yemeklerden örnekler vererek izleyicilere keyifli dakikalar yaşattı. Ünlü şef Hazer Amani ise özel yumurtalı tarifleri canlı olarak pişirdi ve izleyicilere tattırdı. Son olarak kendine adıyla anılan hazerlemeyi yaptı.

Kalp kırmayın, yumurta kırın
Etkinliğin sonunda Ayhan Sicimoğlu, Ayşe Tolga, Ender Saraç ve Hazer Amani birlikte yumurta pişirdiler ve hep bir ağızdan “Kalp kırmayın, yumurta kırın” mesajını verdiler.

Yaşam için Protein, Protein Denince Yumurta
 Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır.
 A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
 Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır.
 Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.
 Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri içerir.
 Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır.
 Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelisidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlılığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74’te kalmaktadır.
 Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır.

DİĞER HABERLER
ABD, Hiroşima anma törenine Kerry'le katıldı

RAKAMLARLA YUMURTA SEKTÖRÜ
 Yumurta sektörü 22 milyar adet üretimi ile dünyada dokuzuncu, 400 milyon doları aşan ihracatı ile üçüncü sırada yer almaktadır.

 Yumurta sektörü yaklaşık 7 milyar TL ciroya sahip.

 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlıyor.

 Yumurta sektörü 2017 yılı itibariyle 1000 ticari işletme ve 3100 kümeste üretimini sürdürmektedir.

Dünya Yumurta Günü
Dünya Yumurta Günü, yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla, tüm dünyada 1995 yılından bu yana Ekim ayının ikinci Cuma günü kutlanmaktadır. Türkiye’de ise YUM-BIR öncülüğünde 2008 yılından beri kutlanıyor.
Bu yıl Dünya Yumurta Günü, yumurta tüketimi aracılığıyla dünya nüfusunun beslenme ihtiyacına nasıl önemli bir katkı sağlanabileceğini topluma anlatmak hedefiyle tüm dünyada ve ülkemizde “yaşam için protein” teması ile kutlandı.

YUM-BİR (Yumurta Üreticileri Merkez Birliği)
Yumurta üreticileri tarafından 2006 yılında, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu hükümlerine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayı ile kurulmuş, Türk Yumurta Sektörünün sorunlarına çözüm aramak ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla çalışan bir üretici örgütüdür.
Bünyesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu il ve ilçelerde kurulmuş 11 Birlik ve 380 civarında üyesi bulunmaktadır. Bunlar; Bolu, Balıkesir, Bandırma, Başmakçı, Çorum, Gaziantep, İzmir, Karaman, Kayseri, Konya, Manisa, Tavşanlı, Yumurta Üretici Birlikleridir.
YUM-BİR, bir üretici örgüt olarak, sağlıklı sürülerden sağlıklı yumurta üretilmesi yönünde çaba sarf eder; üyelerinin rekabet gücünün ve refahının artırılmasını, işletmelerde verimliliğin yükseltilmesini esas alır. YUM-BİR yumurtanın besleyici değerinin topluma anlatılması ve yumurta tüketiminin artırılması yönünde basın ve sosyal medya aracılığı ile tanıtım faaliyetleri yürütür.

DİĞER HABERLER
Almanya’da helal gıda fuarı açılıyor

13 Ekim 2018. 08:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x