Bakan Eker “Kurbanda sıkıntı olmayacak”


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tedbirlerin alındığını, kurbanlıklara ilişkin Türkiye’nin hiçbir bölgesinde sıkıntı olmayacağını kaydetti.

Bakan Eker yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklara ilişkin durum, kırmızı et üretimi ve lisanslı depoculuğa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda Türkiye’nin hiçbir bölgesinde kurbanlıklara ilişkin sıkıntı olmayacağını belirten Eker, ”Her sene 1-2 ay bu yönde spekülasyonlar yapılır. Biz de deriz ki, ‘hayır bir şey olmayacak’ ve bizim dediğimiz çıkar. Tedbirler alınıyor, endişe edecek bir durum yok. Bu sene de yine aynı, sıkıntı yok” dedi.

”Hastalıklardan ari bölge” ilan edilen Trakya bölgesine Anadolu’dan kurbanlık hayvan geçişlerinin şarta bağlanması ve bu bölge için Et ve Balık Kurumunun kurbanlık hayvan ithaline ilişkin soru üzerine Eker, Trakya bölgesinin yapılan çalışmalarla şaptan ari hale geldiğini, ”hiçbir şekilde hastalıklı hayvan girmemesi için” bölgeye hayvan girişinin şarta bağlandığını ve oraya özgü ithalat yapıldığını anlattı.

Avrupa yakasında ve Trakya’da kurbanlık ihtiyacının rahat karşılanması, fiyatların aşırı yükselmesinin önüne geçilmesi için tedbir alınmasının önemine işaret eden Eker, ”Tedbirimizi aldık, geçen yıl EBK o bölge için hayvan ithalatı gerçekleştirdi. Bu sene EBK yine aynı tedbirleri alıyor. Dolayısıyla Avrupa yakasının kurbanlık ihtiyacı da temin ediliyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Yayla göçü öncesi inekler plajda temizlendi

Anadolu yakasıyla ilgili sorun bulunmadığını da ifade eden Eker, ”Türkiye’de Kurban Bayramında daha çok küçükbaş hayvan kesiliyor. Alınan tedbirler sayesinde ülkemizin küçükbaş hayvan sayısında 1-2 yıl içinde önemli ölçüde gelişme oldu. 2011 yılı içerisinde sadece anaç dişi koyun sayısı kayıtlı, 17-18 milyonu geçti. Bu önemli bir rakam. Bu, toplam koyun varlığı 30 milyon demektir. Bu yıl, onun için Kurban Bayramında bir sıkıntı beklemiyoruz” diye konuştu.

Eker, kurbanlık fiyatlarına ilişkin olarak, fiyatların henüz oluşmadığını, piyasanın oturmadığını söyledi.

”BESİCİ KURBAN BAYRAMI YAKLAŞINCA

HAYVANI BAYRAMA SATMAK İÇİN BEKLETİR”

TÜİK verilerine göre, kırmızı et üretiminin bu yılın Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 azaldığının hatırlatılması üzerine ise Eker, şunları kaydetti:

”Bizim bilgilerimize göre önemli bir düşüş yok. Belki şöyle bir durum olabilir, Kurban Bayramına yakın dönemlerde planlama yapılır. Besici daha çok kurbanlık olarak satmak üzere hayvanı bekletir, planlamasını ona göre yapar. Bu nedenle Kurban Bayramı’na birkaç ay kala kesimlerde dolayısıyla et üretiminde azalma yaşanır. Bu aslında kurban hazırlığının bir parçası. Daha çok onunla ilişkilendiriyoruz. Onun dışında üretim var, tedarik var, zaten yetmediği zamanlarda ithalat yapılıyor.”

DİĞER HABERLER
Bakan Eker; “Sertifikalı çoban istihdam eden işletmelere destek vereceğiz”

LİSANSLI DEPOCULUKTA HEDEF 1 MİLYON TON

Bakan Eker, lisanslı depoculuk uygulamasına ilişkin soru üzerine ise TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin Polatlı’daki 40 bin ton kapasiteli deposunun lisans almasıyla birlikte ilk uygulamanın başladığını hatırlattı. Bunun, ”görece küçük bir adım” olduğunu ancak çok önem taşıdığını vurgulayan Eker, uygulamayı, ”çağ atlamanın, dönem değiştirmenin, çok önemli bir değişim sürecine girmenin işareti” olarak tanımladı.

Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin bundan sonraki süreçte yeni depolar yapmak veya yaptırmakla uğraşacağını belirten Eker, şunları kaydetti:

”Hedefimiz kapasiteyi ilk süreçte en azından 1 milyon tona çıkarmak. Türkiye çapında kapasiteyi o düzeye çıkardığınız zaman daha etkili, piyasayı tümüyle kuşatan bir mekanizmaya kavuşmuş olur. Lisanslı depoların birkaç yıl içinde 1 milyon tona ulaşmasını istiyoruz. Lisanslı depoculukla ilgili yapılacak ikinci işlem ise şu, sadece depo işlevi görmesi yetmiyor. Depoya teslim edilen ürün karşılığında alınan ürün senedinin vadeli işlemler borsasında işlem görmesini temin edecek ürün ihtisas borsasının da kurulması gerekiyor. O zaman tarım ürünlerinde gerçek anlamda yeni pazarlama sistemi söz konusu olur. Lisanslı depoculuk bunun adımıdır, bu açıdan önemli ve bir çağ atlama adımıdır.”

İlk aşamada buğday depolanması için lisans alındığını, buğday, arpa gibi uzun süre muhafaza edilen, 1 yıl boyunca stoklanan ürünler için bu uygulamanın düşünüldüğünü belirten Eker, pamuk, mısır gibi ürünler için de lisanslı depoculuğun söz konusu olabileceğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Karadeniz'de hamsi bereketi

17 Eylül 2011. 16:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x