Gaziantep’e Irak Başkonsolosluğu


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ”Başkonsolosluğumuz Irak’a giriş kapınız olacaktır. Her iki ülke arasında ticari, sanayi tüm alanlarda gereken yardımlaşmayı sağlayacaktır” dedi.

Zebari, Gaziantep’te Irak Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun açılışı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ve diğer yetkililerle birlikte Irak Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun kapısındaki kurdeleyi kesen Zebari, İstiklal Marşı ve Irak Milli Marşı’nın okunmasının ardından konsolosluğun gönderine Irak Cumhuriyeti bayrağını çekti.

Zebari, törendeki konuşmasında, bugünün Gaziantep’te Irak Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun açılışı dolayısıyla güzel bir gün olduğunu söyledi.

Konsolosluğun kültürel, ticari ilişkileri geliştirmesini arzu ettiklerini, Türkiye ile Irak arasındaki sıcak ilişkilerden mutluluk duyduklarını ifade eden Zebari, şöyle konuştu:

”Dün ve öncesi günkü buluşmamız aramızdaki ilişkileri daha fazla geliştirme amacındaydı. Bu gelişmeler büyük ve daha geniş olacak. Irak Cumhuriyeti Türk şirketlerinin yardımına ve desteğine daha çok ihtiyaç duyacaktır. Irak Cumhuriyeti’nde, Zaho’da ve diğer şehirlerde birçok büyük Türk şirketi bulunuyor. Onların çabasından mutluluk duyuyoruz.

Özellikle Gaziantep şehrimizden büyük iş adamları ve dev şirketlerin Irak’ta büyük iş çıkaracaklarını ve yardımlaşacaklarını ümit ediyoruz. Irak Cumhuriyeti, önem göstererek Gaziantep’te başkonsolosluğu açtı. Başkonsolosluğumuz kapı ve karşılayıcı… Başkonsolosluğumuz Irak’a giriş kapınız olacaktır. Her iki ülke arasında ticari, sanayi tüm alanlarda gereken yardımlaşmayı sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ne ve tüm yetkililere tekrar teşekkür ederiz.”

DİĞER HABERLER
'Rusya geri adım atmaya başladı'

Zebari, katılımı dolayısıyla Vali Erdal Ata, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ve diğer davetliler ile başkonsolosluğun açılışına katkı sağlayanlara teşekkür etti.

-”Irak’ta yapılacak önemli yatırımlar var”

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise Irak ile Türkiye’nin tarihten gelen akrabalık bağları ve asırlardan beri süre gelen iyi komşuluk ilişkileri olduğunu söyledi.

”Aynı zamanda din kardeşiyiz” diyen Ata, Türkiye’nin ve Gaziantep’teki sanayicilerin, iş adamlarının Irak ile çok önemli ekonomik ticari ve sınai bağlantıları olduğunu ifade ederek şunları anlattı:

”Temennimiz burada açılacak olan başkonsoloslukla var olan iyi ilişkilerimizi daha üst düzeye çıkarmak. Ayrıca dün akşam sayın bakan ile yaptığımız sohbet sırasında Irak’ın gerçekten Türk şirketlerine çok önemli derecede ihtiyacı olduğunu gördüm. Başta altyapı olmak üzere her türlü sektörde Türkiye’deki firmaların Irak’ta yapabilecekleri çok önemli hizmetler ve yatırımlar olacaktır. Tabi bu yatırımlarda arzumuz Gaziantepli firmaların da hak ettiği payı almasıdır. Burada açılacak olan başkonsolosluğun firmalarımızın orada iş yapacak olan ticaret erbabının, vatandaşlarımızın birçok işini de kolaylaştıracağını düşünüyorum. Irak hükümetine teşekkür ediyorum, başkonsolosluğun açılmasına karar verdikleri için. Konsolosluğun hayırlı uğurlu olmasını, her iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olmasını diliyorum.”

DİĞER HABERLER
Palandöken Bankalara Sitem Etti

-”İhracat artacak”-

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan ise bugünün Gaziantep için çok güzel ve önemli, yıllardır verdikleri emeğin karşılığını aldıkları bir gün olduğunu belirtti.

Kardeş ülke Irak’ın Gaziantep’te başkonsolosluk açmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Aslan, şöyle devam etti:

”Bu konuda başta Başbakanlarımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Maliki’ye teşekkür ediyorum. Dışişleri bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum ve tüm emeği geçen herkesi kutluyorum. Biz Gaziantep olarak Irak’a toplam ihracatımızın yüzde 40’ını gerçekleştiriyoruz. Ve Türkiye’nin Irak’a ihracatının da yüzde 25’ini gerçekleştiriyoruz. Bu yıl sadece Gaziantep olarak 2 milyar doları aşacağız Irak’a ihracatta. Ama burada sayın Bakan’a söz veriyoruz. Her yıl bu rakamları katlayarak arttıracağız ve aramızdaki ticari ilişkilerle yetinmeyeceğiz. Bu konsolosluk sosyal ve kültürel ilişkilerimizin geliştirilmesine de çok büyük katkıda bulunacak. Ve biz Gaziantep olarak bu konsolosluğu kendi konsolosluğumuz olarak göreceğiz ve sahip çıkacağız, bundan şüpheniz olmasın. Tekrar teşekkür ediyoruz, bize büyük şeref verdiler sayın Bakan, hayırlı uğurlu olsun.”


14 Ekim 2011. 18:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x