2011 Dünya Veteriner Hekimlik Yılı


2011 Dünya Veteriner Hekimlik Yılı

Dr. Çağla Yüksel Kaya Kuyululu

2011 yılının Dünyada veteriner hekimlik mesleğinin bir dönüm noktası olacağını dile getiren Dünya Salgın Hastalıklar Ofisi Başkanı Dr.Vallat, 2011 yılının Veteriner Hekimlik Yılı olarak kabul edildiğini bildirdi.

Dr.Vallat’a göre 1761 yılında Claude Bourgelat’ın 15. Kral Luis’i Fransa’daki hayvan hastalıklarının tedavi edilmesi için özel eğitilmiş kişilere gereksinim olduğu konusunda ikna etmiş ve bu sayede dünyanın ilk veteriner hekimlik okulu Fransa’nın Lyon kentinde eğitime başlamıştır.

Özellikle sığır vebası hastalığının Avrupa’nın kırsal bölgelerinde çok yaygın olması Kral’ın desteğinin alınmasında önemli rol oynamıştır.  Günümüzde insan ve hayvan sağlığının birbirinden ayrı düşünülemeyeceği fikri üzerine kurulan “TEK SAĞLIK” anlayışı, daha o yıllarda insan hastalıklarını anlamak için önce hayvan hastalıklarının iyi anlaşılması gerektiğine inanan Bourgelat sayesinde gündeme gelmiştir. Lyon’da  ilk okuldan sonra Fransa ve Avrupa’nın ve dünyanın pekçok yerinde Veteriner Hekimlik okulları açılmış ve toplumda Veteriner Hekimlik tanınmaya başlamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise ülkemizin ilk Veteriner Fakültesi 1889 yılında Halkalı’da kurulmuştur.

Dünya Salgın Hastalıkları Ofisi yaptığı açıklamada “Çoğunlukla Hayvan doktoru olarak bilinmelerine ek olarak veteriner hekimler özellikle salgın hastalıkların özellikle de insanlara bulaşabilen zoonozların önlenmesi ve kontrolünde ve dolayısıyla da halk sağlığında hayati önem taşıdıklarını, günümüzde ise hastalıkların kontrolüne ek olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde insanlar için temel besin maddesi olan hayvansal protein talebinin karşılanmasında ve böylece dünyadaki milyonlarca çok fakir hayvan yetiştiricisinin hayat standartlarının yükseltilmesinde en önemli rolü oynadıklarını belirtmiş ve bu sebeplerden dolayı Veteriner hekimlik mesleğinin 250. Yılı olan 2011 yılı bu mesleğin öneminin daha iyi anlaşılabilmesine adanacağını eklemiştir.(Kaynak:Türkvet)

DİĞER HABERLER
Fındıkta Külleme Hastalığı Eğitimi Verildi

9 Ocak 2011. 18:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x