21 ton kaçak ete el kondu


anamurda-kacak-et-yakalandi (1)

 

 

 

 

21 ton kaçak ete el konduMersin Limanı’nda piyasaya sürülmek istenen 21 ton kaçak et ele geçirildi.

 

Mersin’de piyasaya sürülmek istenen 21 ton kaçak kırmızı et ele geçirildi. Kentteki gümrüğe geçen ay yapılan operasyonda da bin tondan fazla kaçak etin yurda sokulduğu tespit edilmişti.

 

4 kişi gözaltına alındı

 

Mersin Limanı’nda hiçbir gümrük işlemi yapılmadan piyasa sürülmek istenen 21 ton kırmızı et ele geçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

 

Kentte geçen ay düzenlenen operasyonda gümrük muhafaza ekipleri, bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurda sokulduğu tespit etmişti.Konuyla ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, olayı “En büyük gümrük kaçakçılığı” olarak nitelendirmişti.

 

 

Kırmızı Et Operasyonunda İkinci Dalga

 

Mersin’de ’kırmızı et’ soruşturması kapsamında gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda 350 ton daha kaçak et ele geçirilirken, aralarında 3 gümrük memurunun da bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı.

Mersin’de ‘kırmızı et’ soruşturması kapsamında gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda 350 ton daha kaçak et ele geçirilirken, aralarında 3 gümrük memurunun da bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin geçen Kasım ayında açıkladığı bin 44 tonluk ‘kaçak kırmızı et’ operasyonunun ardından Bakan Canikli’nin talimatları doğrultusunda konuyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Mersin Gümrük Müdürlüğü ekiplerinin müşterek yürüttüğü soruşturma kapsamında Adana’da faaliyet gösteren bir firmanın 314 ton 480 kilo tavuk kırıntılarını gıda boyası ile renklendirerek kırmızı et görünümü verdikten sonra Mersin’de faaliyet gösteren bir antrepoya indirerek depoladığı belirlendi. Firmanın ‘Transit Rejim Kanunu’ kapsamında Meksika’dan getirerek Türkiye üzerinden Suriye’ye göndermesi gereken 247 ton 584 kilo kemiksiz sığır etini ise gümrük kapılarında tatbik edilmesi gereken gümrük mührünü gevşek bırakarak, tavuk kırıntısı ve kıymaların depolandığı aynı antrepoya indirdiği, burada sığır etlerini gıda boyası ile renklendirilmiş tavuk kırıntılarıyla değiştirerek, gevşek bırakılan mühürleri takıp Suriye’ye ‘sığır etiymiş’ gibi gönderdikleri tespit edildi. Firmanın Suriye’ye gönderilmesi gereken kırmızı etleri bu şekilde iç piyasaya sürdüğü belirlendi.

DİĞER HABERLER
'Torba kanun teklifi' yasalaştı

 

Yapılan bir başka çalışmada ise, Taşucu Gümrük Müdürlüğü’nden Suriye’ye gitmek üzere mühürlenerek gönderilen 2 TIR’da yapılan aramada kemiksiz sığır etinin antrepoda 49 ton 500 kilo tavuk kıyması ile değiştirildiği, TIR’ın birinin gümrük mührünün tatbik edilerek Suriye’ye sevk edildiği, diğer TIR’ın ise antrepoda yükleme işleminin devam ettiği belirlendi. TIR ve antrepoda yapılan aramada 106 ton 110 kilogram kaçağa sevk edilmiş kemiksiz sığır eti, 123 ton 63 kilo kaçak sevk edilecek kırmızı etlerle değiştirilecek olan tavuk kırıntısı ile 9 ton 180 kilo hayvansal iç yağ ele geçirildi.

 

11 İLDE 29 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 

Kaçak et soruşturmasını tamamlayan KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, elde edilen bilgiler ışığında kaçak sevk edilen etleri yurt dışından getirenler, sevk edenler, piyasaya sürenler ve Suriye’de karşılayanların da aralarında bulunduğu 38 kişinin yakalanması için operasyon başlattı. Mersin merkezli Adana, Hatay, Şırnak, Ankara, İzmir, Mardin, Bolu, Burdur, Çorum ve Diyarbakır’da gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, 3’ü gümrük memuru olmak üzere 29 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgisi bulunan 1 kişinin cezaevinde tutuklu olduğu, 8 kişinin ise arandığı bildirildi. Şüphelilerden 18’i savcılık ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Mersin Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan 11 şüpheli ise bugün adliyeye sevk edildi.

DİĞER HABERLER
“Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi 2014” e Davet

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kasım ayında yaptığı açıklamada, Mersin Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı 4 antrepoda yaptıkları operasyonda Mali boyutu 28 milyon lira olan bin 44 ton kaçak kırmızı etin piyasa sürüldüğünü tespit ettiklerini belirterek, “Bugüne kadar bu alanda, hatta tüm eşya grupları içinde geçerli en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır” demişti.


26 Aralık 2014. 09:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x