26 ülkede açlıkla mücadele için 1 milyar dolar yardım gerekli


 

Fotoğraf: ©FAO/Sarah Wright

Çatışmalar ve iklim şokları küresel gıda güvenliğine zarar verirken FAO bağışçılardan 2018’de desteklerini sürdürmelerini istiyor

 

9 Şubat 2018, Roma – Çatışma ve iklim şokları sebebiyle küresel açlık on yıllar süren gerilemenin ardından tekrar artmaya başlarken BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 26 ülkede 30 milyondan fazla insanın hayat ve geçim kaynaklarını kurtarmak ve akut açlığa çare bulmak için 1,06 milyar Amerikan dolara ihtiyaç duyuyor.
FAO bağışçı desteği ile hızlı bir şekilde yerel gıda üretimini yeniden başlatmak ve beslenmeyi geliştirmeyi amaçlayan çeşitli müdahaleler yoluyla geçimleri tarıma bağlı 30 milyonun üzerinde insana ulaşmayı planlıyor.
Bu müdahaleler arasında, örneğin ekim tarımı için tohum, alet ve diğer ekipmanların sağlanması; veterinerlik yardımlarıyla hayvanların korunması; gelişmiş üretim, işleme, arazi ve su yönetiminde eğitimler düzenlenmesi ve ihtiyaç duyan ailelere nakdi yardım dağıtılarak hemen gıdaya ulaşabilmelerini sağlamak yer alıyor.

İnsani ihtiyaçların hızla artması büyük oranda şiddetin ve çatışmaların devam etmesi, yoğunlaşması ve yaygınlaşmasının bir sonucu. Genellikle iklim şoklarıyla bunların etkilileri daha güçlü ve kötü hale geliyor.

FAO Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Direktörü Dominique Burgeon “Gerçek şu ki; milyonlarca insanın hayatı 2017’de hızlı insani yardımlar sayesinde kurtarılırken hala milyonlarca insan açlıktan ölmenin eşiğinde. Gıda üretiminin sağlanması ve tarımın yeniden inşası; açlıktan hayat kayıplarının önlenmesi ve insani krizlerin ortasında dayanıklılığa doğru bir yol sağlayacak.” dedi. Burgeon “FAO’nun savunmasız durumu dayanıklılığa dönüştürmeye odaklanmasını sebebi bu. Böylece kötü bir şey olduğunda aileler bu sorunla daha iyi başa çıkabilir ve kendilerini besleyebilir; insanlar varlıklarını satmak zorunda kalmazlar veya kaçmazlar ve topluluklar krizden sonra daha hızlı bir şekilde yeniden inşa edebilirler.” diye ekledi.

DİĞER HABERLER
Sünnet yasası eleştiriliyor

Ana ihtiyaçlar

FAO’nun 2018 insani çağrısı dünyadaki en güvensiz ülkelerin 26’sında krizin vurduğu savunmasız insanlara yardım etmeye odaklanıyor.

Bunlar; akut gıda güvensizliğinde en fazla kişinin yaşadığı Yemen’i içeriyor. Örgüt bu ülkede 5,7 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor. FAO Demokratik Kongo’da ise yaklaşık 2,8 milyon insana yardım etmeyi planlıyor. Güney Sudan’da da 3,9 milyon insan acil yardım desteğinden faydalanacak. Kırsal kesimdeki ailelerin dörtte üçünün kendi yiyeceklerini üretmeye devam ettiği Suriye’de FAO 2,3 milyon kişiye yardım sağlayacak. Örgüt Somali’de ise ciddi açlık çeken 2,7 milyon insana yardım edecek.

(FAO’nun yardım için başka hangi ülkeleri hedeflediğini ve Örgüt’ün 2018 için planlanan insani faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı tıklayınız.)

Açlığa karşı bir güvenlik duvarı

BM’nin küresel açlıkla ilgili son raporu, yıllarca devam eden düşüşün ardından yetersiz beslenmenin yeniden yükselişe geçtiğini ve halen 815 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Irak, Güney Sudan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Yemen ve diğer bölgelerde devam eden çatışma ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Myanmar baş gösteren şiddet olayları açlığın artmasında önemli rol oynadı. Karayipler’de Irma ve Maria kasırgaları bölgeye ciddi zararlara yol açarken Afrika Boynuzu’nda devam eden kuraklık da ciddi hasarlara sebep oldu. Ayrıca Afrika’nın her yerinde tırtıllar milyonlarca çiftçinin ürünlerini tehdit ediyor. Güney Sudan, Yemen, Somali ve Nijerya’nın kuzeylerinde insanlar açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.

DİĞER HABERLER
Hatay'a En İyi Tarih Tanıtımı Ödülü

FAO müdahalelerinin önemli noktaları şöyle:

· Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de 6 milyon insanın ekim ve hasat yapmasına imkân tanıyan tohum, ekipman, gübre ve eğitim sağlanması.

· Başta sığır, keçi ve deve olmak üzere bu dört ülkedeki 43 milyon hayvan FAO sayesinde veterinerlik bakımı, yem ve su hizmeti aldı. Bu yardımlar hayvancılığa bağımlı milyonlarca aileye kendilerini besleyip kendi kendine yeterli kalmalarına fırsat verdi.

· FAO nakit transferlerinden 2 milyon yoksul ve ileri derecede savunmasız aile yararlandı. Bu ödemeler, insanların yiyecek satın almak için evlerindeki tarım ekipmanlarını, hayvanları veya diğer varlıkları satmalarını engelledi ve kendi tarımsal üretimlerini sürdürmeleri için nefes almalarına yardımcı oldu.

 

 


9 Şubat 2018. 16:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x