Dinlenme istasyonları et kalitesini artıracak


ADRDR

 

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için 8 saati aşan nakillerde dinlenme istasyonları kurulmasının et kalitesini artıracağını, bu nedenle sektör olarak uygulamaya destek verdiklerini belirtti.
Yücesan, hayvanların nakiller sırasında tesislerde dinlendirilmesinin sektöre maliyet yükü getireceğinin
farkında olduklarını ancak söz konusu uygulamadan vazgeçilmemesi gerektiğini ifade etti.
Uzun süreli nakillerde hayvanların tesislerde dinlendirilmesine ilişkin uygulamanın et kalitesine olumlu
yansıyacağını vurgulayan Yücesan, “Hayvanların uzun yolculuklar sonrasında dinlenememesi et kalitesini düşürüyordu. Pembe olması, albenili olması gereken etin rengi koyulaşıyor ve depolarda dayanma süresi çok kısa oluyordu. Sektörümüze ve gıda sağlığına katkı sağlayacak bu uygulama ile kalitenin bozulmasının önüne geçilecek. Sanayiciler olarak et kalitesini yükseltecek bu çalışmayı destekliyoruz” diye konuştu.
Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Genel Koordinatörü Şaban Aydemir de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen taslağın hayvan refahı ve et kalitesi açısından önemli olduğunu söyledi.

 

 

Söz konusu uygulamada önceliğin hayvan refahının artırılması olduğunu vurgulayan Aydemir, hayvanların nakil sırasında yaşadıkları stresin etteki laktik asit birikimini artırdığını, bunun da etin sertleşmesine yol açtığını anlattı. Aydemir, hayvanların kurulacak istasyonlarda dinlenmesinin ve ihtiyaçlarının karşılanmasının etin kalitesini de yükselteceğini belirtti.
Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmelik Taslağı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve
Korunması Yönetmelik Taslağına göre, 8 saati aşan büyükbaş ve küçükbaş nakillerinde hayvanlar bakım
ve beslenme için kurulacak istasyonlarda dinlendirilecek. Hayvanlar araçtan indirilip dinlendirildikten sonra yolculuğa devam edebilecek.

DİĞER HABERLER
Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Ekim 2014

 

Bu yolculuklar için yolculuk kütüğü ve yolculuk kütüğünde nakil planı, çıkış yeri, varış yeri, nakliyat şirketi beyanı ve karşılaşılan olağandışı olaylara ilişkin raporlar tutulması zorunlu hale gelecek. AB mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan tasarı kapsamında, dinlenme istasyonları kamu ve özel sektör eliyle kurulabilecek.


25 Kasım 2013. 09:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x