4.500 ton yağsız süttozu üretildi!…..


54019fb1-f43f-42f1-912c-c5e6a21f0184

 

 

Arz fazlası alınan 56 bin ton süt, Et-Süt Kurumu adına12 tesiste işlenerek,4.500 ton yağsız süttozu üretildi!…..

 

 

 

 

Üretilen yağsız süt tozlarının öncelikli olarak yurt dışına satışı planlanıyor.Çiğ  Süt Destekleme Tebliğine göre, ton başına 4.500 TL firmalara destek verilecek…

 

 

 

Halim UTLU

 

Denizli, Muğla, Afyon, Aydın, Manisa, Uşak, Konya, Niğde, Kayseri, Sivas, Çorum, Amasya, Zonguldak, Burdur, Antalya, Mersin, Hatay, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Osmaniye,Tekirdağ ve İzmir başta olmak üzere, ülke genelindeki tüm birlik ve kooperatifler ile yapılan sözleşme gereği, Et ve Süt Kurumu tarafından 24 Mart 2016 tarihi itibariyle başlatılan, arz fazlası çiğ süt  müdahale alımları devam ediyor.13 Mayıs itibarıyla Birlikler ve Kooperatifler aracılığıyla 1,15TL / lt fiyattan, yaklaşık 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleşti. 12 süttozu tesisinde, Et ve Süt Kurumu adına yaklaşık olarak 4 bin 500 ton yağsız süttozu üretildi.

 

Birlikler ve kooperatifler alınıyor

 

Sektör temsilcileriyle yapılan değerlendirmeler neticesinde, 3 ay (Nisan-Mayıs-Haziran) için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün, süttozuna dönüştürülmesine (Yaklaşık 15 bin ton yağsız süt tozuna tekabül ediyor), Et ve Süt Kurumu tarafından karar verilmesi üzerine, birlikler ve kooperatifler tarafından alımın yapılarak, yağsız süttozuna dönüştürülmesi ve üretilen yağsız süt tozunun sözleşme ve teknik şartname kapsamında, birlikler ve kooperatiflerden satın alınarak değerlendirilmesi konularında uzlaşma sağlandı.

DİĞER HABERLER
Sütçüler Neden Hayvan İthaline Karşı Çıkıyorlar?

 

Arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün,süttozuna dönüştürülmesi konusunda alınan karar ve uzlaşı sonrası yapılan çalışmalar ile ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kanalı ile  bir açıklamayı yaptı.Açıklama özetle şöyle;

 

İlk resmi müdahale, 24 Mart 2016’da başladı

 

“Et ve Süt Kurumu, 24 Mart 2016 tarihi itibariyle ilk resmi müdahale alımlarına başladı.Sütte arz fazlasını azaltmak ve düşen süt fiyatlarını Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen referans fiyata getirmek amacıyla müdahale alımları sözleşme kapsamında birlik/kooperatifler aracılığı ile yağsız süt tozu alımı olarak gerçekleştiriliyor.

 

Sözleşme yapan birlik ve/veya kooperatifler, çiğ sütü üyelerinden referans fiyattan (1,15 TL/lt) almak ve belgelendirmek zorunda.Et ve Süt Kurumu sözleşme, teknik şartname ve kanuni mevzuatlar kapsamında uygun olan yağsız süt tozunu satın alıyor.Alınan yağsız süttozları, ESK tarafından kiralanan depolarda muhafaza ediliyor.

 

 

be332057-678a-4781-bebd-e876c808a2e5

 

 

Tüm birlik ve kooperatifler ile sözleşme yapılıyor

 

Halen İzmir, Denizli, Muğla, Afyon, Aydın, Manisa, Uşak, Konya, Niğde, Kayseri, Sivas, Çorum, Amasya, Zonguldak, Burdur, Antalya, Mersin, Hatay, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Osmaniye ve Tekirdağ başta olmak üzere ülke genelindeki tüm birlik ve kooperatifler ile sözleşme yapılmakta ve müdahale alımları devam etmektedir.13 Mayıs itibarıyla Birlikler ve/veya Kooperatifler aracılığıyla yaklaşık 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleşti.

DİĞER HABERLER
İhracat %2,6 arttı, ithalat %13,5 azaldı

 

Ton başına 4.500 TL destek veriliyor

 

12 süttozu tesisinde, Et ve Süt Kurumu adına yaklaşık olarak 4 bin 500 ton yağsız süttozu üretildi.Üretilen yağsız süt tozlarının öncelikli olarak yurt dışına satışı planlanıyor.Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2016/6) kapsamında desteklemeden (ton başına 4.500 TL) yararlanacak firmalar, Et ve Süt Kurumu’ndan süt tozu satın alabilecekler.

 

Müdahaleden önce bazı illerde 70 kuruş seviyelerine düşen çiğ süt fiyatları ESK’nın müdahalesiyle,  Ulusal Süt Konseyi tarafından referans fiyat olarak açıklanan 1.15 lira düzeyine geldi. Üreticimize alım ve ödeme garantisi sağlandı.24 Mart 2016’da başlatılan arz fazlası sütün piyasadan çekilerek süt tozuna dönüştürülmesi faaliyetleri öngörülen tarihe kadar devam edecek.”


15 Mayıs 2016. 15:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x