70 Bin Ton Fındık Yağ Yapılacak…!


Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapılan kentlerinden biri olan Ordu’da yılda 70 bin ton fındık yağa dönüştürülerek ”Çotanak” markası ile piyasaya sürülüyor.
 
Ordu’da 1965 yılından bu yana FİSKOBİRLİK’in bünyesinde faaliyetini sürdüren ve ekonomik nedenlerle yaklaşık 50 milyon liraya satışı yapılan Ordu Yağ Sanayinde şimdi Altaş firması tarafından yağ üretimine devam ediliyor.

Ordu Altaş Yağ Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Soytaş yaptığı açıklamada, Ordu Yağ Sanayi’ni aldıktan sonra ”Çotanak” markası ile yağ üretmeye devem ettiklerini, ”Çotanak”ı herkes tarafından bilinir bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Adını, üzerinde bir çok fındık bulunan daldan alan ”Çotanak” fındık yağının E vitamini açısından zengin oluşu, kalp ve damar sağlığı için faydaları nedeniyle tercih edildiğini ifade eden Soytaş, yağın üretim aşamalarını ise şöyle sıraladı:”TMO’nun depolarında 2 yıl ve üzerinde bekletilen fındığın devlet kararnamesiyle yağlığa ayrılmasının ardından süreç başlıyor. Çotanak adı altında 1996 yılından bu yana yağ üretimi yapan sanayimize TMO’nun depolarında bekletilen ve arz fazlası olarak değerlendirilen iç fındık getirilerek burada çeşitli makinelerden geçiriliyor. Öncelikli olarak iç fındık operasyon ünitesi dediğimiz stoklama tanklarında depolanıyor. Ardından ihtiyaç duyulduğu zaman bu fındıklar sıkılmak üzere presleme makinelerine getiriliyor. Burada iki defa tekrarlanarak yapılan sıkım işleminde fındığın yağı çıkarılarak bir depoda biriktiriliyor. Ardından bu biriktirilen yağlar rafine sisteminden geçirilerek dolum tesislerine getiriliyor. Son olarak ise dolum tesislerinde plastik ve teneke kutulara yağ doldurularak tüketicinin hizmetine sunuluyor ve işlem tamamlanıyor. ”Çotanak” adı altında satılan yağların yüzde 60’lık bölümününü fındık oluşturuyor. Bu bize göre ciddi bir rakamdır.”

DİĞER HABERLER
TMMOB Zirat Mühendisleri Odası Danışma Kurulu Sonuç Bildirgesi

Aylık ortalama 5 bin ton civarında iç fındığın yağa dönüştüğünü ve bu rakamın yılda 70 bin tonu bulduğuna işaret eden Soytaş, ”Yağ üretimi ile fındığın iç tüketimine yönelik ciddi katkılarımız söz konusudur. Yıllık 70 bin ton fındığın yağa dönüşmesi iç tüketimde de ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu rakamın her geçen yıl ise arz talep durumuna göre artacağını biliyoruz. Hedefimiz bu rakamın daha da üzerine çıkarak iç tüketime yardımcı olmak. Bu konuda iddialıyız” diye konuştu.

Yılda 70 bin ton fındığın yağa dönüşmesinin ardından başka bir sürece de geçtiklerini vurgulayan Soytaş, iç fındığın yağının alınmasının ardından geride kalan ”kavruğu” yeniden bir başka işlemden geçirerek yemlik olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Soytaş, Türkiye’nin bir çok ilinde tüketici ile buluşan fındık yağını ihraç etmeye de başladıklarını, son olarak KuzeyKıbrısTürk Cumhuriyeti’ne bayilik verdiklerinini söyledi.

Ürettikleri ürünün insan sağlığını tehlikeye düşürmemesi için gerekli önlemleri hassasiyetle aldıklarının altını çizen Soytaş, üretim ve dolum tesislerinde tüm hijyen kurallarına uyulduğunu, belirli aralıklarda işçilere hijyen konusunda eğitimler verildiğini kaydetti. 
 
 Fındık yağının faydaları yararları

Uzmanlar, fındık yağının; yüksek oranda Omega 9 ve zengin miktarda E vitamini içererek yüksek tansiyon riskini azalttığını, kalp-damar hastalıklarına karşı da koruyucu etkiye sahip olduğunu söylüyor. Omega 9 yağ asidi, kandaki kolesterolün yükselmesini önleyerek, kan şekerini düzenliyor.

DİĞER HABERLER
70 hektar ormanımız yandı

Omega 9 açısından çok zengin olan fındık yağı, vücuttaki kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp ve damar sağlığının korunmasında etkili oluyor. Fındık yağı ayrıca içeriğindeki yüksek E vitamini ile de vücudumuza doğal antioksidan desteği sağlıyor. Fındıktan gelen doğal koruyucu bileşenler yaşlanma etkilerini geciktiriyor.

• Fındık yağının yağ asitleri bilesiminde % 80 oranında oleik asit bulunmakta olup bu oran zeytinyağı da dâhil diğer bitkisel yağların üzerindedir.

• Oleik asit; yüksek tansiyon riskini azaltmakta, kötü kolesterolü (LDL) düsürmekte, iyi kolesterolü (HDL) arttırmakta, kalp damar hastalıklarına karsı koruyucu etki göstermekte, diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azaltmakta, kan sekerini düzenlemekte ve tümör gelisimini engelleyerek kansere karsı koruyucu etki yapmaktadır.

• E vitamini fındık yağında diğer bitkisel yağlardan daha fazla miktarda bulunmaktadır.

• E vitamininin; üreme sistemine olumlu katkıda bulunduğu, alyuvarların parçalanmasını önleyerek kansızlığa karsı koruyucu etki yaptığı, vücut hücrelerini koruyarak yaşlanmayı geciktirdiği, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarını önlediği bilinmektedir.

• Fındık yağının yanma noktası diğer yağlardan çok daha yüksektir. Yanma ısısı 220 0C olan fındık yağı ısıya karsı en dayanıklı yağdır. Fındık yağı dısındaki diğer yağların, yüksek ısıya dayanamadığından pisirildiklerinde, (özellikle yüksek dereceli kızartmalarda) fiziksel ve kimyasal yapıları değiserek zehirli (toksik) özellikleri açığa çıkmaktadır.

DİĞER HABERLER
Sera artıkları yakıta dönüştürüldü

• Fındık yağının, kızartmalarda kullanıldığında ortamda ve yiyecekte koku bırakmadığı,hafif ve lezzetli olması nedeniyle hamur isleri de dâhil her türlü yemek yapımında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir.


13 Ekim 2010. 20:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x