Kırmızı ette dışa bağımlı olmak büyük risk…
Kurbanlık ihtiyacının küçükbaş hayvandan karşılanması,kırmızı et fiyatına denge getirecek…
Halim UTLU
Kırmızı ette fiyat istikrarının çözümü, koyun ve keçide !…
2014 yılında 2,5 milyon civarında küçükbaş,850 bin büyükbaş hayvan kesiminin yapıldığı Türkiye’de, bu yıl 500 bin büyükbaş, 4,5 milyon küçükbaş hayvan kesimi yapıldığı takdirde, ülkenin kırmızı et konusunda büyük bir rahatlama yaşayacağı açıklandı.Yılın ilk 6 ayında küçükbaş hayvan etinde yaşanan yükselişin, Kurban Bayramından sonra da devam etmesi durumunda,kırmızı et sektörünün rahat bir nefes alacağı ve fiyatlarda bir istikrar oluşacağı ifade edildi.
Kurbanda küçükbaş hayvan tercihi için seferber olmalıyız
Kurban Bayramında küçükbaş hayvanın tercih edilmesinin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu,Türkiye’nin kurbanlık hayvan ihtiyacının ağırlıklı olarak küçükbaş hayvandan karşılanması gerektiğini söyleyen Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç,
“Kurban’da küçükbaş hayvanın tercih edilmesi için seferber olmalıyız.Türk halkının AB ülkelerinden 2-3 kat daha pahalı et yediği iddialarını kabul etmiyoruz. Avrupa’nın en ucuz ülkesinde işlenmemiş etin fiyatı, Türkiye fiyatları karşılaştırılıyor.AB’deki domuz tüketimi de yok sayılıyor. Dana üzerinden karşılaştırma, hem kafaları karıştırır, hem de doğru sonuç vermez.
Kırmızı ette dışa bağımlı olmak büyük risk
Dünyada da dana eti fiyatları çok ucuz değil. Dana eti ithal edebileceğimiz ülkeler sınırlı. Kırmızı ette dışa bağımlı olmak büyük risk. Kırmızı ette fiyat istikrarının çözümü koyun ve keçide.” dedi.
Stok yapan aracılar ile mücadelede, büyük ve küçükbaş hayvan birliklerine de büyük sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken Kılınç: “75 milyon vatandaş ve yaklaşık 30 milyon turistin, kırmızı et ihtiyacını, ancak küçükbaş hayvan ile karşılayabiliriz. Bunu büyükbaş ile karşılamaya çalıştığımız sürece kriz kaçınılmaz” şeklinde devam etti.
2014’te 850 bin büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildi
25 milyona kadar düşen küçükbaş hayvan sayısının, bugün 42 milyona ulaştığını belirten Birlik Başkanı Hasan Kılınç, “Kurbanlık sayısını da, danadan kaynaklı kırmızı et açığını da karşılayacak kadar küçükbaş hayvan varlığımız var. Kurban döneminde, koyun ya da keçinin tercih edilmesi, tam anlamıyla bir ülke meselesidir.
Geçen yıl 850 bin büyükbaş, 2,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesimi yapıldı.
Bu yıl 500 bin büyükbaş 4,5 milyon küçükbaş hayvan kesimi yapıldığı takdirde, ülke kırmızı et konusunda büyük bir rahatlama yaşayacaktır.
Küçükbaş etinin üretimi ve tüketiminin artırılması, stratejik öneme sahip
Küçükbaş hayvanın tercih edilmesi için seferber olmalıyız. Yılın ilk 6 ayında küçükbaş hayvan kırmızı etinde yaşanan yükseliş, Kurban Bayramından sonra da devam ederse, kırmızı et sektörü rahat bir nefes alacak, fiyatlarda bir istikrar oluşacaktır.
Karkas et ithalatı ile birlikte dana etinde bir düşüş yaşandı. Bu durum bizi aldatmamalı. Kırmızı ette gerçek bir istikrar için, kurban döneminde küçükbaş hayvan tercihi ve küçükbaş hayvan etinin üretimi ve tüketiminin artırılması, stratejik bir öneme sahip” dedi.
Kurbanda neden küçükbaş hayvan tercihi doğru anlatılmalı
Vatandaşların ülkenin menfaatlerini düşünerek Kurban Bayramı’nda küçükbaşa yönelmesi gerektiğini anlatan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Kurban kesimi dini bir vecibe. Vatandaşa, kurbanda neden küçükbaş hayvan tercih edilmesi gerektiğini doğru anlatmalıyız. İnsanlar dini vecibelerini yerine getirirken, ülke ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalı ve kurbanlık ihtiyacını küçükbaş hayvandan karşılamalı.Yoksa deve de kesilebilir.” dedi.