80 Bin Ton Et İthalatı İçin Belge Verildi


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, şimdiye kadar 80 bin ton karkas et ithalatı için kontrol belgesi verildiğini, belirli şartları yerine getirmek şartıyla, ithalatın yapıldığını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı şemsi Bayraktar ile Filistin Ziraat Odaları Birliği Başkanı İbrahim Daiq’i kabul eden Eker, görüşmeden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Eker, et ithalatı ile ilgili soru üzerine, şimdiye kadar 80 bin ton karkas et ithalatı için kontrol belgesi düzenlendiğini açıklarken, “Karkas ette ithalat başladıktan sonra 1 hafta da fiyatlar durağanlaştı, sonra inişe geçti. kısa sürede piyasada etkisini gösterecektir” dedi.

Et ithalatının, sektördeki fiyat artışlarını dengelemek için kısa sürede alınan bir tedbir olduğunu, esas hedef olan Türkiye’deki hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi için orta ve uzun vadeli destek projelerinin uygulamaya konulduğunu anlatan Bakan Eker, dünyada da Ocak-Temmuz döneminde et fiyatlarının yüzde 23,5, ABD’de yüzde 15’in üzerinde, Türkiye’de ise yüzde 14-14,5 düzeyinde arttığına işaret ederek, fiyat artışlarını değerlendirirken dünyadaki fiyat artışlarının da dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

11 milyon büyükbaş hayvan var

Et fiyatlarının artmasında çok sayıda faktör olduğunu belirten Bakan Eker, şöyle konuştu:

“Etteki fiyat artışında talepteki artışı da etkili. Türkiye, kendi insanı yanında 30 milyon turistin gıda talebini de karşılıyor. fiyat artışlarının bir kısmı kayıtdışılıktan, bir kısmı spekülasyondan kaynaklanıyor. 100 tane hayvan kesiliyor, 50 tane gösteriliyor. Türkiye’de 11 milyon büyükbaş hayvan varlığını herkes kabul ediyor. Dünya standardına göre bunun yüzde 30’u kasaplık güçtür. Yılda 3.3 milyon hayvan kesilir ve bunun et karşılığı 1 milyon tonun üzerindedir. TÜİK, sadece kayıtlı mezbahaların kesimini dikkate aldığı için üretim rakamı düşük görünüyor. Sektördeki acil ihtiyaçları karşılamak için birinci sınıf mezbahalara ve yemek şirketlerine karkas et ithalatı için izin verildi. Şimdiye kadar 80 bin ton karkas ithalatı için kontrol belgesi düzenlendi. Belirli şartları yerine getirmek şartıyla bu ithalat yapılıyor. Geçen hafta Cuma günü itibariyle 850-900 ton et girişi oldu. Karkas et ithalatında bir haftada fiyat durağanlaştı. Sonra karkas etti iniş başladı. Kısa sürede etkisini gösterecek.”

DİĞER HABERLER
Yumurta kaç dakika haşlanmalı?

“Et ithalatında kontrollerin azaltıldığı” yönündeki soru üzerine, hijyen ve sağlık ile ilgili bütün testlerin yapıldığını vurgulayan Eker, “Etin getirildiği ülkede şu testler yapılacak, garanti belgesi verilecek, diyoruz. Türkiye’ye geldiğinde de veteriner hekim muayene edecek, onun dediği her türlü tedbir alınacak. Tedbir noktasında her hangi eksiklik, değişiklik yok. Sadece prosedürlerde zaman zaman bazı testlerin iki kez yapılmasını önleyecek değişiklik yapılmıştır. Tedbir konusunda bir sorun yok” dedi.

“Sağır duymaz uydurur”

“Başbakan’ın tarım ürünlerindeki fiyat artışı ile ilgili olarak kendisini eleştirdiği” yönündeki haberlerin sorulması üzerine, Bakan Eker, “Sağır duymaz uydurur” derken, “Gazetelerde yer alan şeyler doğru değil. Sayın Başbakan teknik bir şey sordu. Bazı değerler yüzde olarak, bazı değerler kat olarak gösteriliyor, bunu açıkladım” açıklamasında bulundu.

Bakan Eker, Kurban Bayramı sonrasında kırmızı et fiyatlarında yeniden artış olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, dini konularda Diyanet İşleri Başkanlığının görüş açıkladığına işaret ederken, kurbanlık hayvan varlığı açısından Türkiye’de bir sorun olmadığını vurguladı.

Trakya bölgesini ise şaptan ari bölge haline getirdiklerini, bu durumun Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi tarafından mayıs ayında sertifikalandırıldığını, bu bölgelerin şaptan ari bölge olmasının AB ile tarım müzakerelerinde 12. faslın açılmasının kriterlerinden biri olduğunu hatırlatan Bakan Mehdi Eker, şu bilgiyi verdi:

DİĞER HABERLER
3 sektörü buluşturan fuara 25 bin ziyaretçi

“Türkiye’den hayvansal ürün ihracatında, şap hastalığı nedeniyle bazı ülkeler sınır koyuyor. En azından Trakya bölgesini şaptan ari tutarak ihracatı sürdürmek mümkün olabilecek. Bu amaçla, bölgeye hastalık bulaşmasını önlemek üzere, 2007’den itibaren, belirli şartları taşıyan, karantina tedbiri alınmış belgeli hayvanların yılda 15 gün süreyle Trakya bölgesine geçişine izin veriliyordu. Bu süreyi tüm yıla yaymak için hayvanların belli şartları taşıması gerekiyor. Bu arada Trakya’da kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmaması için şap hastalığı olmayan bölgelerden ithalat izni verildi. Şu ana kadar 450 bin koyun ithalatı için kontrol belgesi düzenlendi. Bunlar gelmeye devam ediyor.”

Kurbanlık fiyatları ve süt tozu ithalatı

Kurbanlık fiyatlarındaki artış ile ilgili bir soru üzerine, bu fiyatların basında yer aldığı gibi yüksek olmadığını, kurban pazarları kurulmadan kesin fiyatların belli olmayacağını, haberlerin fiyatları yüksek oluşturmak üzere kasıtlı olarak gündeme getirildiğini ifade eden Eker, “Olmayan, kurulmayan pazarın fiyatı hakkında fikir yürütmek doğru değil, bunlara alet olmayın. Yüksek fiyat beklentisi nedeniyle yapay fiyat oluşturmak için yapılıyor. Kurbanlıkların esas fiyatı bayrama bir hafta kala ya da bayramda dengelenir” dedi.

Eker, bir soru üzerine, ithal et yediğini söyledi.

Süt tozu ve tereyağı ithalatı için tarife kontenjanı açılması ile ilgili soru üzerine de Bakan Eker, ithalatın Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, AB’den yapılacağını belirterek, şu bilgiyi verdi:

“AB’ye içinde süt ürünü olan ürünleri özel bir vergi muafiyeti ile satabiliyorsunuz. Burada kullanılan süt tozunu, aynı şartlarda sanayide DİR kapsamında kullanmak üzere, ürün ihracatından sonra AB’den ithalatı için 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanı açıldı. Bunun süt olarak karşılığı 25 bin litre. Türkiye’deki toplam süt üretimi ise 12 milyon 500 bin ton. dir kapsamındaki ithalat piyasaya girmiyor. İçinde süt tozu kullanan ürünleri

DİĞER HABERLER
Gıda güvenliğinde TSE'ye yeni Görev

ihrac edenler ithal edecek ve işleyip tekrar ihraç ediyor.”

Süt fiyatlarının düşmemesi için geçen yıl süt tozu üretiminin desteklendiğini, sanayicinin ürettiği süttozunu piyasaya satması halinde uluslararası piyasadaki fiyat farkının destek olarak ödendiğini hatırlatan Bakan Mehdi Eker, bu yıl da bu desteğin sürdüğünü bildirirken, “onun için Türk çiftçisi daha iyi fiyattan süt satıyor” dedi.

“Domates ithalatı olabilir, ama yok…”

Domateste fiyat artışı ve gazetelerde domates ithalatı ile ilgili yer haberlerle ilgili soru üzerine, “Domates ithalatı yok. Bu haber doğru değil, böyle bir şey gerçekleşmedi. Ha olamaz mı, olabilir, ama yok” diye açıklamada bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye’de bu yıl 10,7 milyon ton domates üretimi tahmin edildiğini, ağustosa kadar 500 bin ton domatesin ihraç edildiğini hatırlattı.

Bu yıl yaz aylarında havanın aşırı sıcak ve nemli olması nedeniyle tarla domatesi üretiminin olumsuz etkilendiğini, sera domatesinin ay sonuna doğru devreye girmesine kadar geçen 15-20 günde domatesin fiyatının olması gerekenin üzerine çıktığını anlatan Bakan Eker, Antalya’da tarlada 2, 2,5-3 liraya satılırken, tüketici fiyatlarının 5,6,7 liraya çıktığına işaret etti.

Bakanlığın görevinin üretim düzeyini geliştirmek, üretim yeterli değilse tedarik etmek olduğunu belirten Bakan Eker; şöyle devam etti:

“Üretici-tüketici fiyatı açısından bir değişiklik var. Tarlada 2-2,5 lira, halde 3,3-5 lira, tüketici fiyatı 5,6,7 lira. Zincir uzadıkça bir problem var. Haller Yasası bu problemi çözüyor. Uygulama 1 Mart’ta başlıyor. 1 Mart’ta pazarlama zinciri kısalacak. Ancak Ekim ayı sonunda tarla domatesinin, Temmuz, Ağustos’taki gibi çok olmayacağını da bilmemiz lazım. Tarla ürünleri kalktı artık.”


21 Ekim 2010. 17:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x