Balık fiyatları yüzde 150 zamlandı


6_20101013133809_

 

 

 

Bu sezon elverişsiz hava şartlarının yanı sıra denizlerdeki balığın azalması fiyatlarda yüzde 150’lere varan artış yaşanmasına neden oldu.

 
Normal şartlarda balığın en bol ve lezzetli zamanı olan bugünlerde, hava ve deniz şartlarının elverişsizliğinin yanında denizlerde geçen sezonlara göre daha az balık bulunması, fiyatlara tavan yaptırdı. Bu durum, geçmiş sezonlarda çeşit çeşit balığın süslediği tezgahlardaki satışları da olumsuz etkiledi. Balık fiyatlarında yüzde 150 civarında artış yaşanması nedeniyle satışlar azalınca balık pazarlarındaki bazı esnaf kepenk kapattı.

 

 

İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, yaptığı açıklamada, normalde şu anda balık tüketimi için en uygun zaman olduğunu ancak bu sezon balık açısından olumsuz bir durum yaşandığını söyledi.

 

 

Balık avı ve fiyatlarının hava ve deniz şartlarına bağlı olduğuna vurgu yapan Gün, balığın bol olması durumunda fiyatların düştüğünü, az olması durumunda ise yükseldiğini ifade etti.

 

 

Gün, bu sezon denizlerde neredeyse hiç balık olmadığını anlatarak, “Balık çok az. Geçen yıllarla kıyas bile yapamayız. Geçen yıla oranla yüzde 50 civarında azalma var. Bunun en büyük nedeni hava şartları. Tabii başka nedenler de var. Ancak bunlara yapacak bir şeyimiz yok. Allah veriyorsa oluyor, vermiyorsa böyle oluyor. Denizler neredeyse bomboş. Tezgahlar da aynı durumda. Hatta bazı dükkanlar çareyi kapatmakta buldu. Artık bu sezonu böyle geçirip, önümüzdeki sezona bakacağız. İnşallah önümüzdeki sezon bu açığı kapatırız” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Türkiye, dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada

 

 

Hamsinin kilosu 15 lira’

 

 

Bu durumun doğrudan fiyatlara da yansıdığını dile getiren Gün, şöyle devam etti:

“Mal olmayınca fiyatlar tavan yaptı. Fiyatlar oldukça yükseldi. Geçen sezonla kıyaslarsak, ortalama yüzde 150 civarında fiyatlarda artış yaşandı. Hal fiyatlarını söylüyorum; en çok tüketilen balıklardan hamsinin kilosu şu an 12-13 lira. Normalde fiyatın 30-50 lira arasında olması gerekiyor, kasası 200 lira civarında. Tezgahta ise fiyatı 15 lira civarına yükseliyor. Lüfer 40-45, çupra ve levrek 20-25, çinekop 30-35, sarıkanat 50, istavrit 15, palamudun çifti 45-50 lira civarında. Tabii bu fiyatlar tezgahlarda daha da artıyor. Şu andaki duruma bakarsak, balık avı böyle gidecek. Bu durumda fiyatların da bu civarda seyretmesini bekliyoruz.”

 

 

‘Hamsi ağıyla çinekop tutuyorlar’

 

 

Gün, balık olması durumunda bu durumun düzeleceğine işaret ederek, “Asıl sorun insanlarda. Allah bugün vermedi ancak yarın verir. Balık da olur, fiyatlar da düşer. Ancak halledilmesi gereken başka sorunlar var. Mesela trolcülük en büyük sorun. Artık o hale geldi ki hamsi ağıyla çinekop tutuyorlar. Yavru, küçük ne varsa topluyorlar. Bu bilinçsizlik böyle devam ederse, asıl halledilmesi güç sorunlar o zaman yaşanacak. Buna acil çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı. AA

DİĞER HABERLER
Sakellaridis: Pazar’a kadar anlaşma istiyoruz

23 Ocak 2016. 14:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x