100 laboratuvar her yerde gıda denetimi yapıyor


 Tarım sektörünü değiştirmek ve dönüştürmek maksadıyla çalışmalar yapan Tarım Bakanlığı, gıda hijyeni konusunda denetim zinciri oluşturdu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu kapsamda 40 kamu, 60 özel laboratuvarın ülkenin her yerinde gıda denetimi yaptığını kaydetti. Alo 174 Gıda Hattı’nın vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünden bahseden Bakan, telefon hattıyla şu ana kadar 50 binin üzerinde şikâyet geldiğini ifade etti.

Bakanlık, buradan toplanan bilgilere göre ‘Türkiye’nin hangi yerinden hangi ürünler risklidir, hangi mahallerden daha çok şikâyet geliyor, hangi gıda kolundan şikâyet geliyor?’ gibi istatistikler elde etti.

 Eker, gıda meselesinde Türkiye’nin sadece kendi üretim gücünü artırmasıyla yetinmediklerini, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı’nın fakir ülkelerde yürüttüğü tarımsal projelere 10 milyon dolarlık hibe verdiklerini kaydetti. Tarım ülkesi olmasına rağmen bir ‘Tarım Kanunu’ olmadığına dikkat çeken Eker, kırsal alanda yaşayan vatandaşların karınlarını doyuracak bir altyapı geliştirilmemesi halinde, üretim sisteminin devamının mümkün olamayacağını dile getirdi.

 5 milyon 200 bin çiftçinin desteklenmesi kapsamında, 2002’den 2010’a kadar 36 milyar 200 milyon lira destekleme ödemesi yaptığını aktaran Mehdi Eker, bu sene de 6 milyar lira daha destekleme ödemesi yapacaklarını belirtti. İlk 6 ayda ödemelerin yüzde 90’ı tamamlanmış olacak. Türkiye’nin dünyaya sattığı tarım ürününün, aldığı tarım ürününden daha fazla olduğunu bildiren Tarım Bakanı, “Türkiye, ticari maksatlarla ithalatlar yapıyor. Avrupa ülkeleri dahil tarımda gelişmiş zengin ülkeler de ithalat yapıyor. Hammadde olarak alıyor, bunu kullanıyor. Türkiye’nin 2009’daki net ihracatı 11,2 milyar dolar.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Arıcıların Başı Ayılarla Dertte

22 Ocak 2011. 13:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x