2011’in En Gözde Yatırımları Belli Oldu


Çin’in doymak bilmeyen ihtiyacı ile birlikte olumsuz hava koşulalları bu yıl başta buğday, mısır ve soya olmak üzere gıda fiyatlarında inanılmaz bir baskı oluşturması bekleniyor.
 
Analistlerin bu uyarıları yatırımcıların dikkatinin gıda borsasına çevrilmesine neden oluyor.

Aç Çin’in artan nüfusu ve yüksek büyüme hızıyla orantılı talebi bu konudaki beklentileri de artırıyor.

İsviçreli banka analistleri Çin’in talebi, politik riskler ve olumsuz doğa koşulları nedeniyle bu yıl gıda fiyatlarının havalarda uçacağını söylüyorlar.

Çin’in iç tüketiminin artmasıya özellikle mısır ve soya ithalatının giderek arttığına dikkat çekilen açıklamada , Çin’in tarımdan sanayileşmeye geçmesi ile birlikte ekilebilir tarım alanlarının azalacağı  ve üretimden fazla tüketimin ithalat iştahının artmasına neden olacağı vurgulanıyor.

Çin’den gelen yüksek talebe piyasaların yüksek arzla hemen cevap veremeyeceğine de değinilen açıklamada Kamada ve Avustralya’daki yıkıcı seller Rusya ve Avrupa’daki kuraklığın verimi azaltacağı ve özellikle buğday hasadında ciddi bir sorun yaşanacağına  dikkat çekiliyor.

Kanada, Avustralya  ve Rusya gibi dünyanın en büyük buğday ihracatçısı ülkelerinde yaşanan gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini kaydeden uzmanlar gıda ürünlerinin yatırımcıların portföyünde mutlaka bulundurmasını tavsiye ediyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği uyardı 
 
Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılında tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmaları değerlendirdi ve tarım sektörüne ilişkin güncel sorunlara değindi.

DİĞER HABERLER
"HANGİ BANKALAR KÖY AĞASI OLDU"HABERİMİZ MECLİSE TAŞINIYOR..

Geçen yıl yapılan tarım sigortası çalışmasının, başta Ziraat Bankası olmak üzere özel bankaların sağladığı tarım ve hayvancılık kredilerinin, başarılı uygulamalar olduğunu anlatan Yetkin, sektördeki ithalat-ihracat dengesinin de iyi tutturulduğunu belirtti.

Bu yıl bütçede tarım yatırımlarına ayrılan payın da iyi seviyede olduğuna işaret eden Yetkin, bütün bunların olumlu gelişmeler olduğunu kaydetti.

Son günlerde ekmeğin poşete girmesi konusunda yönetmelik taslağı hazırlandığını anımsatan Yetkin, bu uygulamayı desteklediklerini söyledi.

Türkiye’de son yıllarda bazı tarımsal ürünlerde spekülasyonlar yapıldığını, bazı kesimlerin büyük karlar elde etmeyi amaçladığını ifade eden Yetkin, “Özellikle süt fiyatları iyi izlenmeli. Çünkü yem fiyatları arttı. Süt üreticileri kar edemiyor. Üretim fazlası var. Devlet ihracat kapılarını açmalı. Okullarda ve askeriyede süt tüketimi konusunda kampanyalar düzenlenmeli” dedi.

Son dönemde pirinç fiyatlarında da kıpırdanmalar meydana geldiğini ifade eden Yetkin, bazı kişilerin pirinç stokladığını ve adeta “pusuya yatıp beklediklerini” söyledi.

Şeker ve buğday fiyatları konusunda da spekülasyonlar yapılmaya başlandığını belirten Yetkin, “Buradan yetkilileri uyarıyorum. 2011 yılı bazı tarım ürünlerinin fiyatları konusunda bolca spekülasyonların yapıldığı bir yıl olacak. Bu konuda gerekli tedbirler alınmalı” diye konuştu.

Et fiyatları konusuna da değinen Yetkin, verilen et ithalatı izninin ne zaman sona erdirileceğinin bilinmediğini, bunun da yerli üreticilere zarar verdiğini söyledi. Damızlık hayvan ithalatının yapılması ve yerli hayvan sayısının artırılması gerektiğini ifade eden Yetkin, dondurulmuş et ithalatının da durdurulması gerektiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Kivi Ordulu üreticinin yüzünü güldürdü

23 Ocak 2011. 09:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x